Sultan Tatlısı Sultan tatlısı Anadolu'nun bağrından kopmuş eşsiz lezzetlerden biridir. Özellikle misafirlerimizi ağırlarken çayla birlikte güzel sohbetlerin açılmasına vesile olan bu tatlı, kolay hazırlanması ve hafif bir tatlı olması nedeniyle çevremizde sürekli yapılarak tüketilen bir tatlı türüdür. Sultan Tatlısının Malzemeleri
Sultan Tatlısı Nasıl Yapılır? Bir tencereye 4 su bardağı su, 2,5 su bardağı toz şeker ve 1 tatlı kaşığı limon suyu konulur. Karışım, orta ateşte karıştırılarak şekerin tamamen erimesi sağlanır. Şeker eridikten sonra karışım yüksek ateşte kaynamaya bırakılır. Şerbet kaynadıktan sonra ocaktan alınarak soğumaya bırakılır. Başka bir büyük tencerede tereyağı, yumurta, irmik, şeker, kabartma tozu ve vanilya çırpılır. Yumurtanın çırpılmasıyla şeker eriyip karışım kabarır. Bu sırada azar azar 2 su bardağı un eklenerek karıştırılmaya devam edilir. Unun topaklanmaması için bu işlem yavaş yavaş yapılmalıdır. Hazırlanan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak yuvarlanır ve tepsiye dizilir. Hazırlanan hamur topları önce süte batırılır, ardından haşhaş tohumlarına bulanır. Hamurların ortasına hafifçe bastırılarak çukur açılır ve bu çukurlara iri kıyılmış ceviz içleri eklenir. Yağlanmış borcam veya fırın tepsisine dizilen tatlılar, önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirilir. Tatlılar fırından çıktıktan sonra 5 dakika bekletilir ve üzerine soğuk şerbet dökülür. Tatlılar şerbeti çekinceye kadar bekletilir. Şerbeti çeken tatlılar, kâğıt gibi kıtır ve lezzetli bir yapıya kavuşur. Servis tabağına alınarak sunulur. Bir porsiyonda 3 adet tatlı bulunabilir. Afiyet olsun. |
İlgü
26 Temmuz 2024 CumaSultan tatlısını yaparken şerbetin tam kıvamını nasıl tutturuyorsunuz? Şekerin tamamen eridiğinden emin olmak için ne kadar süre karıştırmak gerekiyor? Hamurun topaklanmaması için un eklerken başka ne gibi ipuçları verebilirsiniz?
Cevap yazAdmin
26 Temmuz 2024 CumaMerhaba İlgü,
Şerbetin kıvamını tutturmak için şekeri ve suyu bir tencereye alıp orta ateşte karıştırın. Şeker tamamen eriyene kadar karıştırın ve kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra altını kısıp yaklaşık 10 dakika daha kaynatın. Şerbetin kıvamını anlamak için bir kaşığa alıp soğumasını bekleyin, eğer damla damla akıyorsa kıvamı olmuş demektir.
Hamurun topaklanmaması için unu yavaş yavaş eklerken sürekli karıştırın. Ayrıca unu eklemeden önce eleyerek havalandırabilirsiniz, bu da topaklanmayı önleyecektir. Hamuru yoğururken oda sıcaklığında malzemeler kullanmak da homojen bir karışım elde etmenize yardımcı olur.
Umarım bu ipuçları faydalı olur. Kolay gelsin!