Diyet tatlı tarifleri, özellikle kilo problemi çekenler için olsa da şeker ve undan uzak durması gereken diyabet hastası gibi bazı hastaların da yemek listelerinde yer alabilecek tariflerdir. Zayıflamak için rejiminde olan kişilerin tatlıya karşı koymaları çok zordur. Bol şerbetli tatlılar yerine doğal diyet tatlılar hazırlayıp tüketmek, özellikle bu tatlılarda yulaf, tarçın gibi baharatlar kullanmak tatlı ihtiyacını gidermektedir. Şekersiz sütlü tatlılar, meyve tatlıları diyet tatlı tariflerinin başında gelir. Diyet kekler, diyet kurabiyeler, pastalar, yulaflı toplar, cheesecake çeşitleri de yapmak mümkün.
Diyet tatlısı portakallı irmik tarifi,
Muhallebisi için gerekli malzemeler,
- 2 su bardağı süt
- 1 tatlı kaşığı kadar pekmez
- 1 yemek kaşığı mısır nişastası
- 1 yemek kaşığı buğday unu
- Yarım portakal suyu
- Yarım portakal kabuğu rendesi
- 1 paket vanilya
Sosu için,
- 1 tatlı kaşığı esmer şeker
- 1 tatlı kaşığı mısır nişastası
- 2 adet portakal suyu
- yarım portakal kabuğu rendesi
- Yarım limon suyu
- Yarım limon kabuğu rendesi
- Yarım su bardağı su
İrmik tatlısının yapılışı,
Tatlının muhallebisini hazırlamak için: bir tencerenin içerisine süt, esmer şeker, un, nişasta, vanilya, süt ve portakal suyu eklenip karıştırılır. Yarım portakal kabuğu da rendelenip koyulur. Orta ateşte kaynayıp koyulaşıncaya kadar karıştırılarak pişirilir. Kaynamaya başlayınca bir tatlı kaşığı pekmez de eklenir ve ocağın altı kısılır. 3 dk. kadar kısık ateşte kaynattıktan sonra ocaktan alınır. Hazır olan muhallebi sıcak olarak kaselere pay edilir. Üzerine sos döküleceği için muhallebi kaplara tepeleme doldurulmamalıdır. Kaseler serin bir kenara konup soğumaya bırakılır.
Sosu hazırlamak için, yarım limon ve portakalların kabukları rendelenir ve pişirilecek tencerenin içerisine konur. Üzerine esmer şeker, mısır nişastası, portakal ve limon suları eklenir. son olarak yarım bardak su ilave edilip pişirilmeye başlanır. Portakallı sos kaynayıp kıvam alınca ocaktan alınır. Kaynama harareti geçince soğumuş olan muhallebilerin üzerine dökülür. Buzdolabına konup, 3-4 saat bekletilir. Servis için üzerine tercihe göre ceviz, fındık yahut Hindistan cevizi serpilir.
Şekersiz diyet ayva tatlısı tarifi,
Gerekli malzemeler:
- 3 adet tatlı elma
- 3 adet ayva
- Tarçın
- Fındık
Şekersiz ayva tatlısının yapılışı,
Elmalar soyulup rendelenir. İçerisine istenilen yoğunlukta tarçın atılır ve karıştırılır. Tarçının tatlı isteğini dindirme özelliği vardır. Ayvalar soyulup ikiye bölünür. Ortaları oyulur. Tarçınlı elma harcı bir kaşık yardımıyla oyulmuş ayvaların içerisine eşit şekilde konur. Hazır olan ayvalar fırın poşetinin içine dizilip tepsiye konur. Poşete delikler açılır. 170 derece fırında ayvalar yumuşayıncaya kadar pişirilir. Pişen ayvaların üzerine dövülmüş fındık serpilir ve tatlı servise hazır hale getirilir.
Diyet hurmalı kurabiye tarifi,
Gerekli malzemeler:
- 3 tane Trabzon hurması
- 1 tane portakal
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 2 tane yumurta
- 1 yemek kaşığı tahin
- 1 çay kaşığı limon suyu
- 1 çay kaşığı karbonat
- 1 çay kaşığı tarçın
- 1 çay kaşığı zerdeçal
- 1/2 (yarım) çay kaşığı toz zencefil
- 2 yemek kaşığı dövülmüş ceviz
- 1 su bardağı hindistan cevizi
Diyet hurmalı kurabiyenin yapılışı,
Hurmalar soyulup ezilir. Portakalın kabuğu rendelenir. Derin bir kabın içerisine yumurtalar kırılıp karıştırılır. Üzerine, tereyağı, rendelenen portakal kabuğu, ezilmiş hurmalar, limon suyu, tahin,ve tüm baharatlar eklenip karıştırılır. 1 su bardağı Hindistan cevizi de ilave edilip yoğrulur. Hindistan cevizi unun yerini alır, bu yüzden eğer tüm karışımları yoğururken kıvamı hala sıvıysa, hamur kendini tutana kadar Hindistan cevizi eklenir. Hazır olan hamurdan parçalar alınıp yuvarlanır ve fırın tepsisine dizilir. 160 derecelik fırında 25 dk. kadar pişirilir. Servis için üzerine tarçın serpilir.