Hint tatlıları, dünya mutfağına meraklı olanlar için es geçilmemesi gereken tarifler. Baharatlı yemekleriyle bilinen Hint mutfağı tatlılarında da baharatların aromasını eksik etmiyorlar. Tatlı şerbetlerinde gül suyunu, kakule tohumunu kullanan Hintliler Türk damak tadına yakın yemek türlerine sahipler.
Hint tatlı isimleri ve çeşitleri:
Jalebi tatlısı: Jalebi tatlısı yağda kızartılarak hazırlanan şerbetli bir tatlıdır. Sıvı bir hamurdan yapılan tatlı tercihe göre şekillendirilebilir. Şerbetine gül suyu ile aroma verilir.
Kalakand tatlısı: Hint pastanelerinde bolca satılan ve bir festival tatlısı olan kalakand helva kıvamında sütlü ve fıstıklı tatlılardandır.
Kheer tatlısı: Bol Hindistan cevizi ile tatlandırılmış bir sütlaç çeşididir.
Gulab jamun: Şerbetli hamur tatlısıdır. Yuvarlak olarak şekillendirilen tatlının Türk mutfağındaki Kemalpaşa tatlısına benzerliği bulunuyor.
Gajar ka halva: Bir meyve tatlısı denilebilir. Fakat havuç ile yapılan lezzetli bir helva çeşididir. Havucun tereyağı ve bir takım çerezlerle harmanlanıp sıcak olarak servis edildiği bir Hint tatlısıdır Gajar ka halva.
Hint tatlısı gulab jamun için gerekli malzemeler,
- 2 çay bardağı doğal süt tozu
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 çay kaşığı karbonat
- 1 çay bardağı un
- 2 yemek kaşığı irmik
- Yarım çay bardağı süt
- Yeteri miktarda sıvı yağ (kızartmak için)
Şerbeti için:
- 2 bardak şeker
- 1 bardak su
- 1 yemek kaşığı limonun suyu
- 6 tane kakule tohumu
Hint tatlısı gulab jamun tatlısının yapılışı,
Tatlıda kullanılacak şerbetin soğuk olması gerektiği için tatlıya başlamadan önce şerbet kaynatılır. Şerbeti hazırlarken koyu kıvamda olmasına dikkat edilir. Kakule tohumu ve limon şerbet ocaktan alınmadan 1 dk. önce şerbete ilave edilip beraber bir kaç taşım daha kaynatılır. Hazır olan şerbet bir köşeye soğumaya bırakılır.
Tatlının hamuru için bir kabın içerisine un, irmik, karbonat, tereyağı, süt tozu konur. Üzerine yavaş yavaş süt dökülerek karıştırılır. Süt tozunun doğal hamur işi için kullanılan süt tozu olması gerekmektedir. Kahveler için olan süt tozu ile karıştırılmamalıdır. Hazırlanan hamur biraz sıvı olacaktır bu halde 15-20 dakika bekletilir. Bekleyen hamura yavaş yavaş un ilavesi ile ele yapışmayacak kadar yumuşak bir hamur elde edilir. Derin bir tencerenin içerisine sıvı yağ konup kızdırılır. Daha sonra altı kısılır. Hamurdan küçük toplar yaparak yağın içerisine atılır. Dağılan bir hamur olduğu için fazla dokunmadan her tarafı koyulaşıncaya kadar kızartılır. Kızaran toplar bir kevgir yardımıyla yağdan alınıp soğuk şerbetin içerisine atılır. Şerbetini çeken tatlılar servis tabağına alınır. Tercih edilirse tatlı toplarının ortası hafif kesilir, arasına kaymak yahut dondurma koyulup öyle servis edilir.