Kerebiç Tatlısı

Kerebiç Tatlısı

Kerebiç tatlısı, Mersin yöresine ait bol cevizli, fıstıklı özel bir tatlı çeşididir. Tatlının özelliği çöven otu köpüğünden yapılan krema ile birlikte servis edilmesidir. Ramazan sofralarında ve özellikle bayramlarda yapılan bir tatlıdır. İçi ceviz ve yeşil fıstıkla doldu olan atlının sunumu da lezzeti kadar mükemmel denilebilir. Kerebiç tatlısının orijinalini yapmak için çöven kremasını hazırlamaya bir gün önceden başlamak gerekiyor. Bir gece suda bekleyecek olan otların ertesi gün 2 saat kaynatılması lazım zira. Bu sebeple tatlının hazırlıklarına bir gün önceden başlanır. Çöven kreması yerine hazır krem şanti de kullanılabilir. Karanfilgiller familyasından olan çöven otu tahin helvası yapımında da yer alan bir bitkidir.

Kerebiç tatlısı için gerekli malzemeler:

  • 2 tane yumurta,
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 100 gram margarin (eritilmiş)
  • Alabildiği kadar un
  • Yarım çay bardağı irmik
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • Yarım paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya

İç harcı için:

  • 2 su bardağı dövülmüş ceviz yahut ince çekilmiş yeşil fıstık
  • Tarçın

Çöven kreması için:

  • 2 tane çöven otu
  • 5 su bardağı pudra şekeri

Çöven kremasının hazırlanışı:

Çöven otları yıkanır ve 4 bardak su ile bir tencereye konur, bir gece suda öylece bekletilir. Sabahleyin çöven otu 2 saat boyunca kaynatılır. Kaynama sırasında suyu çok azalırsa 1-2 bardak su daha eklenir. Ocaktan alındığında suyu bir kabın içerisine süzülür. Üzerine pudra şekeri eklenip karıştırılır. Şekerli çöven suyu ılındığında blender ile köpürene kadar çırpılır. Çırpılan çöven köpüğünün kıvamı koyulaşınca krema hazır hale gelir. Pişirilmiş olan kerebiçler çöven kremasının içerisine atılır. Üzerine tarçın serpilip servis edilir.

Kerebiç tatlısının yapılışı:

Hamur yapılacak kabın içerisine yumurtalar kırılır üzerine pudra şekeri koyularak karıştırılır. Şekerle yumurta özleştikten sonra margarin eritilir, sıvı yağla birlikte yumurtanın içerisine katılır. Daha sonra irmik, vanilya ilave edilip karıştırılır. En son un ve kabartma tozu da eklenip Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar yoğrulur. Hazır olan hamur buzdolabında 10 dakika bekletilir. Hamur dinlenirken iç harç hazırlanır. Eğer kullanılacak cevizler yahut fıstıklar dövülmemişse, robottan geçirilir. Tercihe göre tatlının içi sadece cevizden yahut yeşil fıstıktan olabilir. Bir kabın içerisine tarçın ve 2 bardak ceviz yahut Antep fıstığı konup harmanlanır.

Dolaptan çıkarılan hamurdan cevizden biraz büyük parçalar koparılır. İçli köfte açar gibi hamur açılır ve içerisine tarçınlı ceviz içi doldurulup kapatılır. Avuç içiyle yuvarlayıp fırın tepsisine dizilir. Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında üzerleri kızarana kadar pişirilir. Pişen tatlılar önceden hazırlanmış olan çöven kremasının içerisine konur üzerine ve buzdolabında bir süre bekletilir. Eğer çöven kreması yoksa hazır krem şanti koyu bir kıvamda olacak şekilde çırpılır ve tatlılar bu kremanın içerisine yatırılır. Daha sonra üzerine tarçın serpilip servis edilir.

Son Güncelleme : 13.11.2018 14:34:38
Kerebiç Tatlısı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Kerebiç Tatlısı Yorumları

şifre Kırmızı sayı

1 Yorum Yapılmış "Kerebiç Tatlısı"
İyi günler, komşum da yediğim kerebiç tatlısı çok hoşuma gitti ve tarifini istedim ama özel bir tarif olduğundan vermek istemedi, evde bir kaç kere denedim ama olmadı acaba bilen birisi bana nasıl yapmam gerektiğini ve hangi malzemeler gerektiğini yazabilir mi?
Sultan . 26.10.2018 22:55:29
CEVAP YAZ
Fırında İrmik Tatlısı
Fırında İrmik Tatlısı
Fırında İrmik Tatlısı, Şerbetli tatlılar Osmanlı'dan günümüze kadar gelen tatlılardır. Talıların birçok çeşidi vardır. Bunların en başında baklava, kadayıf ve revani gelmektedir. Bu tatlılar her evde yapılır ve her damağa hitap eder. Tatlıların kalor...
Etimek Tatlısı İrmikli
Etimek Tatlısı İrmikli
Etimek tatlısı irmikli, etimek tatlısı çok sevilen gösterişli bir tatlı olmasına rağmen bir o kadar da kolay olan bir tatlıdır. Muhallebisi yapıldı mı tatlı hazır demektir. Hazır olarak alınan etimeklerin üzerine şerbet dökmeyi işten bile saymıyorum....
Bisküvili Tatlılar
Bisküvili Tatlılar
Bisküvili Tatlılar, Pratik yapımı ile ev hanımlarının kurtarıcısı olan bisküvili tatlılar oldukça pratik ve maliyeti düşük tatlılardır. Bisküvi ile her bütçeye uygun çeşitli tatlılar yapmak mümkündür. Özellikle çocuklar için büyük bir lezzet dünyası ...
Galeta Unlu Tatlı
Galeta Unlu Tatlı
Galeta Unlu Tatlı, Bu tatlı diğer adı ile Kıbrıs tatlısı olan ve içinde galeta unu olduğu kesinlikle anlaşılamayan, şerbetli tatlılar arasında oldukça rağbet gören bir tatlıdır. Hindistan cevizi ile şerbetin eşsiz uyumu ile ortaya çıkan bu lezzet her...
Hamur Tatlıları
Hamur Tatlıları
Hamur Tatlıları, Türk toplumu olarak hamur tatlılarına karşı büyük bir ilgi vardır. Bu nedenle birbirinden lezzetli ve mükemmel yüzlerce hamur tatlısı çeşitleri hazırlanarak yediden yetmişe herkesin damak tadına uygun olan hamur tatlı tarifleri arası...
Haşhaşlı İrmik Tatlısı
Haşhaşlı İrmik Tatlısı
Haşhaşlı irmik tatlısı: Haşhaş yemeklerde ve tatlılarda kullanılan bir bitkinin parçasıdır. Tatlılarda en çok kek tarzı olanlarda kullanılır. böreklerde kullanılır.Haşhaşlı irmik tatlısı malzemeler:3 adet yumurta1 su bardağı sıvı yağ1 su bardağı süt1...
Çikolatalı Etimek Tatlısı
Çikolatalı Etimek Tatlısı
Çikolatalı Etimek Tatlısı, Etimek oldukça sevilen, hem çerez niyetine yenilen, hemde diyet yapanlar için oldukça tercih edilen bir üründür. Son yıllarda etimek tatlı çeşitleri de oldukça popüler hale gelmiştir. Bir çok kişinin tavsiye ettiği, benimde...
Cevizli Gül Tatlısı
Cevizli Gül Tatlısı
Cevizli gül tatlısı, hem lezzetiyle damaklarda eşsiz bir lezzet olma özelliğinde hemde şekli ile oldukça dikkat çeken ve görsellikle yeme isteğini arttıran pratik bir tatlı çeşididir. Bayanlar devamlı olarak şerbetli tatlıların pek çok çeşidini menül...
Çikolatalı İrmik Tatlısı
Çikolatalı İrmik Tatlısı
Çikolatalı irmik tatlısı, hem görselliği ile hem de damaklarda eşsiz bir tat bırakan lezzeti ile sevilen tatlı türlerinden biridir. Çikolatalı tatlılar herkesin dikkatini çeken ve severek yediği lezzetlerin arasındadır. Ancak bu anlatacağımız tarifte...
Havuç Tatlısı
Havuç Tatlısı
Havuç tatlısı, Havuç, dünyada ekilen son derece önemli bir sebze çeşididir. Bu güzide sebzemizi, ülkemizin her bölgesinde yetiştirmek mümkündür. İnsan vücuduna faydalarını saymakla bitiremeyiz. İnsan vücuduna çok etkili olan bu sebze, özellikle çocu...
Fındıklı Gül Tatlısı
Fındıklı Gül Tatlısı
Fındıklı gül tatlısı, Genellikle tatlılar bizim için vazgeçilmez bir lezzettir. Hele de oruç tuttuğumuz zaman iftardan sonra tatlı yemediğimiz akşam yoktur bence. Hele ki şerbetli tatlılar bizim için vazgeçilmez bir lezzettir. Bugün hem görüntüsü çok...
Çilekli İrmik Tatlısı
Çilekli İrmik Tatlısı
Çilekli İrmik Tatlısı, Türkiye'de ve pek çok orta doğu ülkelerinde yaygın bir tatlı çeşididir. Tatlının bir çok farklı ülkelerde birçok çeşidi vardır. Türk mutfağında özellikle helvası yaygındır. Temel malzemeleri irmik, şeker, yağ, kaymak ve süttür,...

 

Sütlü İrmikli Tatlı
Peynir Tatlısı
Renkli İrmik Tatlısı
Tavuk Göğsü Tatlısı
Kuru İncirli Tatlı
Vişneli İrmik Tatlısı
Bohça Tatlısı
Cevizli İrmik Tatlısı
Sütlü Kabak Tatlısı
Tahinli Kabak Tatlısı
Kemalpaşa Tatlısı
Tatlı Tarifleri
Çikolatalı Sütlü Tatlılar
Hafif Tatlı Tarifleri
Sarma Tatlısı
Gül Tatlısı
İmam Sarığı Tatlısı
Bisküvili İrmik Tatlısı
Fırında İrmik Tatlısı
Etimek Tatlısı İrmikli
Bisküvili Tatlılar
Galeta Unlu Tatlı
Hamur Tatlıları
Haşhaşlı İrmik Tatlısı
Çikolatalı Etimek Tatlısı
Cevizli Gül Tatlısı
Çikolatalı İrmik Tatlısı
Havuç Tatlısı
Fındıklı Gül Tatlısı
Çilekli İrmik Tatlısı
Popüler İçerik
Çikolatalı Sütlü Tatlılar
Çikolatalı Sütlü Tatlılar
Çikolatalı Sütlü Tatlılar, Ülkemizde sayısız çikolatalı tatlı çeşitleri vardır. Bizim insanlarımız çikolatayı yemeyi severler. Hele de bu çikolatala...
Hafif Tatlı Tarifleri
Hafif Tatlı Tarifleri
Hafif Tatlı tarifleri, Hafif tatlılar sağlık açısında oldukça daha sağlıklıdır. Kalori bakımından az değerlere sahip olduğu için kilo alınmasına sebep...
Sarma Tatlısı
Sarma Tatlısı
Sarma Tatlısı, Tatlılar, Osmanlı'dan günümüze gelmiş en şahane lezzetlerdir. Bayram, düğün ve özel kutlamalarda kesinlikle ilk başta yerini almış olan...
Gül Tatlısı
Gül Tatlısı
Gül tatlısı, şerbetli bir tatlıdır. Şeker bakımından yoğun olduğu için bira ağır bir tatlıdır. Ancak tatlı severlerin iştahla tükettiği tatlılar aras...
İmam Sarığı Tatlısı
İmam Sarığı Tatlısı
İmam sarığı tatlısı, ismi aslında tuhaf gelse de ilk duyduğunuzda oldukça lezzetli bir tatlıdır. Sarık şeklinde daha doğrusu renk ve görünümünde olduğ...
Bisküvili İrmik Tatlısı
Bisküvili İrmik Tatlısı
Bisküvili İrmik Tatlısı; Bisküvili tatlılar hem hafif yapısı hemde lezzeti ile her zaman ilgi gören tatlılardan olmuştur. Neredeyse tüm bisküvi şekill...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Cevizli Gül Tatlısı
Çikolatalı İrmik Tatlısı
Havuç Tatlısı
Fındıklı Gül Tatlısı
Çilekli İrmik Tatlısı
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019