Şöbiyet TatlısıŞöbiyet tatlısı, baklava sınıfında yer alan özel bir tatlı çeşididir. İnce yufkaların içine kaymak konulup üzerine dövülmüş fıstık serpilerek yapılan bu tatlı, baklavadan türetilmiştir. Tarihi geçmişi baklavayla aynı olmasa da, bir dönemler baklava ile yarışan ve maalesef onun gölgesinde kalan bir tatlı çeşidi olmuştur. Baklava ile ilgili en eski tarih, 1473 yılı Osmanlı kayıtlarında, Fatih Sultan Mehmet dönemine ait Topkapı Sarayı mutfak defterinde geçmektedir. 17. yüzyılın ortalarında, İstanbul'dan çok uzaklarda Bitlis Beyi'nin konağına konuk olan Evliya Çelebi, baklavaya benzer içi kaymaklı bir tatlı yediğinden bahsetmektedir. Bunun şöbiyet olduğu sanılmaktadır. Üçüncü Ahmet'in dört oğlunun 1720 yılında yapılan görkemli sünnet düğününde, Vehbi'nin Surname'sinde çeşitli tatlıların yanında baklava ve türevlerinin (şöbiyet) ikram edildiğine dair yazılar bulunmaktadır. Şöbiyet Tatlısı İçin Malzemeler
İç Kreması İçin Malzemeler
Şerbeti İçin Malzemeler
Şöbiyet Tatlısı Nasıl Yapılır?İlk önce hamurumuzu hazırlamak için derin bir kaba yumurta, süt, limon suyu ve yarım su bardağı sıvı yağı dökelim. Bu malzemelerin üzerine az miktarda un ekleyip karıştıralım. Üzerine kabartma tozunu serpelim ve kalan unu yavaş yavaş ekleyerek karıştırmaya devam edelim. Hamuru iyice yoğuralım, kendini toparlayan hamuru hafifçe unladığımız tezgâha alıp özleşene kadar yoğurmaya devam edelim. Normal büyüklükte bezeler yaparak unladığınız tezgâha dizip üzerini bir bezle örtüp 1 saat kadar dinlenmeye bırakalım. Hamurumuz dinlenirken iç kremasını hazırlamak için tencereye süt, irmik ve şekeri döküp sürekli karıştırarak katılaşıncaya kadar pişirelim. Ocaktan almaya yakın vanilyayı ilave ederek karıştıralım ve soğumaya bırakalım. Krema sıcakken sulu gibi görünebilir, biraz dinlendirildiğinde irmik kremanın katılaşmasına yardımcı olacaktır. Hamur bezelerini nişasta yardımıyla yemek tabağı büyüklüğünde açalım. Açtığımız hamurları aralarına nişasta serpiştirerek on beze üst üste gelecek şekilde koyalım (İstenirse yufkalar tek tek de açılabilir). Üst üste koyduğumuz bezeleri tek yufka halinde açabildiğimiz kadar açalım ve kenarları 10x10 cm olacak şekilde kareler keselim. Karelerin bir kenarına pişirilip soğutulan irmikle yaptığımız kremadan yeteri miktarda koyalım ve diğer kenar üçgen olacak şekilde üzerine doğru kapatalım. Şöbiyetleri yağlanmış tepsiye alırken sırtı kenara gelecek şekilde hafif uç kısımlarına bindirerek dizelim. Üzerine erittiğimiz tereyağını kalan yarım su bardağı sıvı yağ ile birleştirip kızgın hale getirelim ve hiç soğutmadan şöbiyetlerin üzerine her tarafına özenle gelecek şekilde gezdirelim. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında pembeleşinceye kadar kızartalım. Bu arada şerbeti için su, limon suyu ve şekeri hazırlayacağımız tencereye dökelim, kıvamını alana kadar kaynatıp soğumaya bırakalım. Fırından aldığımız tatlı tamamen soğuduktan sonra, ılık şerbeti üzerine dökelim. Tatlı şerbetini çekince üzerini Antep fıstığı ile süsleyip servis edebilirsiniz. Afiyet Olsun. |
Şöbiyet tatlısını yaparken hamur bezelerini nişasta yardımıyla yemek tabağı büyüklüğünde açınca, yufkaların birbirine yapışmasını nasıl önleyebilirim? Ayrıca tatlıyı şerbetlerken şerbetin sıcaklığı ne olmalı? Şimdiden teşekkürler!
Cevap yazAyçan Hanım,
Yufkaların birbirine yapışmasını önlemek için her bir bezeyi açtıktan sonra aralarına bolca nişasta serpebilirsiniz. Nişasta, yufkaların birbirine yapışmasını engelleyecek ve açma işlemini kolaylaştıracaktır. Ayrıca, yufkaları açarken çalışma yüzeyinizi ve oklavanızı da nişasta ile hafifçe kaplamak faydalı olabilir.
Tatlıyı şerbetlerken ise, şerbetin sıcaklığı çok önemlidir. Genellikle soğuk tatlıya sıcak şerbet veya sıcak tatlıya soğuk şerbet dökmek en iyi sonucu verir. Bu yöntemi kullanarak tatlınızın daha iyi şerbetlenmesini ve kıvam almasını sağlayabilirsiniz.
Kolay gelsin ve afiyet olsun!