Şöbiyet Tatlısı

Şöbiyet Tatlısı

Şöbiyet Tatlısı, Baklava sınıfındadır. İnce yufkaların içine kaymak konulup üstüne dövülmüş fıstık serpilerek yapılan, baklavadan türetilmiş bir tatlı çeşididir. Tarihi geçmişi baklavayla aynı olmasa da bir dönemler baklavayla yarışan maalesef gölgesinde kalan tatlı çeşidi olmuştur. Baklavayla ilgili en eski tarih 1473 yılı Osmanlı kayıtlarıdır, Fatih Sultan Mehmet dönemine ait Topkapı sarayı mutfak defterinde geçmektedir. 17. yüzyılın ortalarında İstanbul'dan çok uzaklarda Bitlis Beyi'nin konağına konuk olan Evliya Çelebi baklavaya benzer içi kaymaklı bir tatlı yediğinden bahsetmektedir, bunun söbiyet olduğu sanılmaktadır. 3. Ahmet'in dört oğlunun 1720 yılında yapılan görkemli sünnet düğününde Vehbi'nin sur Name'sinde çeşitli tatlıların yanında baklava ve türevlerinin (Şöbiyet) ikram edildiğine dair yazılar bulunmaktadır.

Şöbiyet Tatlısı İçin Malzemeler
  • 1 adet yumurta
  • 1 su bardağı süt
  • 4 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • 1/3 çay kaşığı tuz
  • 1,5 su bardağı nişasta (hamur açmak için)
  • 1 su bardağı sıvı yağ (yarısı üzeri için, diğer yarısı hamur için)
  • 250 gram tereyağı (üzeri için)
  • 50 gram öğütülmüş Antep fıstığı (üzeri için)
İç Kreması İçin Malzemeler
  • 1,5 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı irmik
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 paket vanilya
  • Arzu edilirse ceviz içi
Şerbeti için Malzemeler

  • 2,5 su bardağı toz şeker
  • 1/2 çay kaşığı limon suyu
  • 2,5 su bardağı su

Şöbiyet Tatlısı Tarifi:

İlk önce hamurumuzu yapmak için derince bir kaba yumurta, süt, limon suyu ve yarım su bardağı sıvı yağımızı dökelim, bu malzemelerin üzerine bir miktar un ekleyip karıştıralım, üzerine kabartma tozunu serpelim, kalan unumuzu harcımızı karıştırarak ekleyelim, yoğunlaştıktan sonra hamuru yoğuralım. Kendini toparlayan hamuru hafifçe uladığımız tezgaha alıp özleşene kadar yoğurmaya devam edelim. Normal büyüklükte bezeler yaparak unladığınız tersimize dizip üzerini bir bezle örtüp 1 saat kadar dinlendirmeye bırakalım. Hamurumuz dinlenirken iç kremanızı hazırlamak için tencereye süt, irmik ve şekeri döküp sürekli karıştırarak katılaşıncaya kadar pişirelim. Ocaktan almaya yakın vanilyayı ilave ederek karıştırıp soğumaya bırakalım. Kremanın sıcakken sulu gibi gözükebilir biraz dillendirildiğinde irmik krema mızın katılaşmasına yardımcı olacaktır. Hamur bezelerini nişasta yardımıyla yemek tabağı büyüklüğünde açalım, açtığımız hamurları aralarına nişasta serpiştirerek on beze üst üste gelecek şekilde koyalım (istenirse yufkalar tek tekte açılabilir). Üst üste koyduğumuz bezeleri tek yufka halinde açılabildiği kadar açalım, kenarı 10x10 cm olacak şekilde kareler keselim, karelerin bir kenarına pişirilip soğutulan irmikle yaptığımız kremadan yeteri miktarda koyalım ve diğer kenar üçgen olacak şekilde üstüne doğru kapatalım.

Şöbiyetlerimizi yağlanmış tepsinize alırken sırtı kenara gelecek şekilde hafif uç kısımlarına bindirerek dizelim. Üzerine erittiğimiz tereyağını kalan yarım su bardağı sıvı yağla birleştirip kızgın hale getirelim hiç soğutmadan şöbiyetimizin üzerine her tarafına özenle gelecek şekilde gezdirelim. Önceden ısıttığımız 170 derecedeki fırına pembeleşinceye kadar kızarmasını sağlayalım. Bu arada şerbeti için su, 1/2 çay kaşığı limon suyu ve şekeri hazırlayacağımız tenceremize dökelim kıvamını alınca soğumaya bırakalım, fırından aldığımız tatlımız tam soğuduktan sonra, şerbetimiz ılık olarak dökelim, tatlımız şerbetini çekince üzerini Antep fıstığıyla süsleyip servis edebilirsiniz.

Afiyet Olsun

Son Güncelleme : 28.09.2018 00:32:33
Şöbiyet Tatlısı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Şöbiyet Tatlısı Yorumları

şifre Kırmızı sayı

0 Yorum Yapılmış "Şöbiyet Tatlısı"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Fırında İrmik Tatlısı
Fırında İrmik Tatlısı
Fırında İrmik Tatlısı, Şerbetli tatlılar Osmanlı'dan günümüze kadar gelen tatlılardır. Talıların birçok çeşidi vardır. Bunların en başında baklava, kadayıf ve revani gelmektedir. Bu tatlılar her evde yapılır ve her damağa hitap eder. Tatlıların kalor...
Etimek Tatlısı İrmikli
Etimek Tatlısı İrmikli
Etimek tatlısı irmikli, etimek tatlısı çok sevilen gösterişli bir tatlı olmasına rağmen bir o kadar da kolay olan bir tatlıdır. Muhallebisi yapıldı mı tatlı hazır demektir. Hazır olarak alınan etimeklerin üzerine şerbet dökmeyi işten bile saymıyorum....
Bisküvili Tatlılar
Bisküvili Tatlılar
Bisküvili Tatlılar, Pratik yapımı ile ev hanımlarının kurtarıcısı olan bisküvili tatlılar oldukça pratik ve maliyeti düşük tatlılardır. Bisküvi ile her bütçeye uygun çeşitli tatlılar yapmak mümkündür. Özellikle çocuklar için büyük bir lezzet dünyası ...
Galeta Unlu Tatlı
Galeta Unlu Tatlı
Galeta Unlu Tatlı, Bu tatlı diğer adı ile Kıbrıs tatlısı olan ve içinde galeta unu olduğu kesinlikle anlaşılamayan, şerbetli tatlılar arasında oldukça rağbet gören bir tatlıdır. Hindistan cevizi ile şerbetin eşsiz uyumu ile ortaya çıkan bu lezzet her...
Hamur Tatlıları
Hamur Tatlıları
Hamur Tatlıları, Türk toplumu olarak hamur tatlılarına karşı büyük bir ilgi vardır. Bu nedenle birbirinden lezzetli ve mükemmel yüzlerce hamur tatlısı çeşitleri hazırlanarak yediden yetmişe herkesin damak tadına uygun olan hamur tatlı tarifleri arası...
Haşhaşlı İrmik Tatlısı
Haşhaşlı İrmik Tatlısı
Haşhaşlı irmik tatlısı: Haşhaş yemeklerde ve tatlılarda kullanılan bir bitkinin parçasıdır. Tatlılarda en çok kek tarzı olanlarda kullanılır. böreklerde kullanılır.Haşhaşlı irmik tatlısı malzemeler:3 adet yumurta1 su bardağı sıvı yağ1 su bardağı süt1...
Çikolatalı Etimek Tatlısı
Çikolatalı Etimek Tatlısı
Çikolatalı Etimek Tatlısı, Etimek oldukça sevilen, hem çerez niyetine yenilen, hemde diyet yapanlar için oldukça tercih edilen bir üründür. Son yıllarda etimek tatlı çeşitleri de oldukça popüler hale gelmiştir. Bir çok kişinin tavsiye ettiği, benimde...
Cevizli Gül Tatlısı
Cevizli Gül Tatlısı
Cevizli gül tatlısı, hem lezzetiyle damaklarda eşsiz bir lezzet olma özelliğinde hemde şekli ile oldukça dikkat çeken ve görsellikle yeme isteğini arttıran pratik bir tatlı çeşididir. Bayanlar devamlı olarak şerbetli tatlıların pek çok çeşidini menül...
Çikolatalı İrmik Tatlısı
Çikolatalı İrmik Tatlısı
Çikolatalı irmik tatlısı, hem görselliği ile hem de damaklarda eşsiz bir tat bırakan lezzeti ile sevilen tatlı türlerinden biridir. Çikolatalı tatlılar herkesin dikkatini çeken ve severek yediği lezzetlerin arasındadır. Ancak bu anlatacağımız tarifte...
Havuç Tatlısı
Havuç Tatlısı
Havuç tatlısı, Havuç, dünyada ekilen son derece önemli bir sebze çeşididir. Bu güzide sebzemizi, ülkemizin her bölgesinde yetiştirmek mümkündür. İnsan vücuduna faydalarını saymakla bitiremeyiz. İnsan vücuduna çok etkili olan bu sebze, özellikle çocu...
Fındıklı Gül Tatlısı
Fındıklı Gül Tatlısı
Fındıklı gül tatlısı, Genellikle tatlılar bizim için vazgeçilmez bir lezzettir. Hele de oruç tuttuğumuz zaman iftardan sonra tatlı yemediğimiz akşam yoktur bence. Hele ki şerbetli tatlılar bizim için vazgeçilmez bir lezzettir. Bugün hem görüntüsü çok...
Çilekli İrmik Tatlısı
Çilekli İrmik Tatlısı
Çilekli İrmik Tatlısı, Türkiye'de ve pek çok orta doğu ülkelerinde yaygın bir tatlı çeşididir. Tatlının bir çok farklı ülkelerde birçok çeşidi vardır. Türk mutfağında özellikle helvası yaygındır. Temel malzemeleri irmik, şeker, yağ, kaymak ve süttür,...

 

Sütlü İrmikli Tatlı
Peynir Tatlısı
Renkli İrmik Tatlısı
Tavuk Göğsü Tatlısı
Kuru İncirli Tatlı
Vişneli İrmik Tatlısı
Bohça Tatlısı
Cevizli İrmik Tatlısı
Sütlü Kabak Tatlısı
Tahinli Kabak Tatlısı
Kemalpaşa Tatlısı
Tatlı Tarifleri
Çikolatalı Sütlü Tatlılar
Hafif Tatlı Tarifleri
Sarma Tatlısı
Gül Tatlısı
İmam Sarığı Tatlısı
Bisküvili İrmik Tatlısı
Fırında İrmik Tatlısı
Etimek Tatlısı İrmikli
Bisküvili Tatlılar
Galeta Unlu Tatlı
Hamur Tatlıları
Haşhaşlı İrmik Tatlısı
Çikolatalı Etimek Tatlısı
Cevizli Gül Tatlısı
Çikolatalı İrmik Tatlısı
Havuç Tatlısı
Fındıklı Gül Tatlısı
Çilekli İrmik Tatlısı
Popüler İçerik
Çikolatalı Sütlü Tatlılar
Çikolatalı Sütlü Tatlılar
Çikolatalı Sütlü Tatlılar, Ülkemizde sayısız çikolatalı tatlı çeşitleri vardır. Bizim insanlarımız çikolatayı yemeyi severler. Hele de bu çikolatala...
Hafif Tatlı Tarifleri
Hafif Tatlı Tarifleri
Hafif Tatlı tarifleri, Hafif tatlılar sağlık açısında oldukça daha sağlıklıdır. Kalori bakımından az değerlere sahip olduğu için kilo alınmasına sebep...
Sarma Tatlısı
Sarma Tatlısı
Sarma Tatlısı, Tatlılar, Osmanlı'dan günümüze gelmiş en şahane lezzetlerdir. Bayram, düğün ve özel kutlamalarda kesinlikle ilk başta yerini almış olan...
Gül Tatlısı
Gül Tatlısı
Gül tatlısı, şerbetli bir tatlıdır. Şeker bakımından yoğun olduğu için bira ağır bir tatlıdır. Ancak tatlı severlerin iştahla tükettiği tatlılar aras...
İmam Sarığı Tatlısı
İmam Sarığı Tatlısı
İmam sarığı tatlısı, ismi aslında tuhaf gelse de ilk duyduğunuzda oldukça lezzetli bir tatlıdır. Sarık şeklinde daha doğrusu renk ve görünümünde olduğ...
Bisküvili İrmik Tatlısı
Bisküvili İrmik Tatlısı
Bisküvili İrmik Tatlısı; Bisküvili tatlılar hem hafif yapısı hemde lezzeti ile her zaman ilgi gören tatlılardan olmuştur. Neredeyse tüm bisküvi şekill...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Cevizli Gül Tatlısı
Çikolatalı İrmik Tatlısı
Havuç Tatlısı
Fındıklı Gül Tatlısı
Çilekli İrmik Tatlısı
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019