İrmikli Tatlılarİrmik, hem şerbetli hem de sütlü tatlılarda çok sık kullanılan bir üründür. İrmik ile yüzlerce çeşit tatlı yapılabilir. Şerbetli tatlılar ağır olduğu için çoğu kişi tarafından tercih edilmez. Bugün sizler için irmik kullanılarak yapılan tatlı tarifleri paylaşacağız. Her bir tarif, birbirinden lezzetli ve pratik olduğu için vazgeçilmez tatlı tarifleri arasında yer alacak. İrmikli tatlılar, lezzetli olduğu kadar yapımı da kolay olduğundan, daha önce hiç tatlı yapmamış kişiler tarafından bile kolaylıkla yapılabilir. İrmikli tatlılar nasıl yapılıyor, birlikte görelim. Narlı İrmik Tatlısı İçin Gerekli Malzemeler
Narlı Sos İçin
Narlı İrmik Tatlısı Nasıl Yapılır?Nar suyu, mısır nişastası, toz şeker ve yarım su bardağı su uygun bir tencerede karıştırılarak pişirilir. Silikon bir kalıbın tabanına nar taneleri serpilir. Üzerine pişen narlı sos dökülür. Narlı sosun donması için silikon kalıp buzdolabına konularak 40 dakika bekletilir. Bu arada irmikli muhallebi hazırlanır. Narlı irmik tatlısının muhallebisi için, süt, irmik ve şeker bir tencerede karıştırılır. Tencere ocağa alınarak sürekli karıştırılarak pişirilir. Muhallebi kaynadıktan ve yoğunlaştıktan sonra tereyağı ve vanilya eklenip karıştırılmaya devam edilir. Son olarak ceviz içi ve Hindistan cevizi eklenip karıştırılarak muhallebi ocaktan alınır. Hazır hale gelen muhallebi buzdolabında bekletilen narlı sosun üzerine eşit şekilde dökülür. Tatlı dinlenmesi için buzdolabına alınır ve servis yapılacağı zaman kalıptan ters çevrilerek çıkarılıp dilimlenir. Afiyet olsun. Yemişli Fıstıklı İrmik Tatlısı İçin Gerekli Malzemeler
İrmikli Muhallebi İçin
Yemişli Fıstıklı İrmik Tatlısı Nasıl Yapılır?Fıstıklı puding, üzerindeki tarife uygun şekilde pişirilir. Pişen puding hafif ıslatılmış kek kalıbının tabanına dökülür. Pudingin soğuması için buzdolabında 15-20 dakika bekletilir. Tatlının muhallebisi için, tencereye irmik, süt ve toz şeker alınarak koyulaşıncaya kadar orta ateşte pişirilir. Pişen muhallebinin içine tereyağı, ufak doğranmış kayısılar ve vanilya eklenerek karıştırılır ve muhallebi ocaktan alınır. Tekrar içine Hindistan cevizi ve ceviz içi eklenip mikser yardımıyla 2-3 dakika çırpılır. Hazırlanan muhallebi ilk sıcaklığını attıktan sonra buzdolabında bekletilen pudingin üzerine dökülür. Yemişli fıstıklı irmik tatlısı tekrar buzdolabına alınarak 3 saat kadar dinlendirilir. Dinlenme süresi tamamlandıktan sonra tatlı servis tabağına ters çevrilerek çıkarılır ve arzuya göre dilimlenip süslenerek servis yapılır. Afiyet olsun. Sürpriz Çikolatalı İrmik Tatlısı İçin Gerekli Malzemeler
Top Yapmak İçin
Sürpriz Çikolatalı İrmik Tatlısı Nasıl Yapılır?Sürpriz çikolatalı irmik tatlısı için ilk önce Hindistan cevizi topları hazırlanır. Krem şanti çukur bir kabın içine yarım su bardağı süt eklenerek mikserle koyulaşıncaya kadar çırpılır. Daha sonra üzerine yavaş yavaş Hindistan cevizi eklenip tahta kaşık yardımı ile karıştırılır. Bu aşamada yaklaşık 2 su bardağı Hindistan cevizi yeterli olacaktır. Krem şanti, Hindistan cevizi eklendikten sonra yuvarlanacak kıvama ulaşmalıdır. Yuvarlanacak kıvama ulaştığında elle şekil verilerek düz bir tabağa sıralanır ve buzdolabına konur. Tatlının irmikli muhallebisi için, irmik, şeker, süt, kakao ve vanilya uygun bir tencereye alınır. İlk önce karıştırılarak malzemelerin birbiri ile buluşması sağlanır. Daha sonra ocağa alınır ve sürekli karıştırılarak pişirilir. Muhallebi kaynamaya başladıktan sonra ocağın altı kısılır ve bir iki taşım kaynatılarak ocaktan alınır. Bitter çikolata ufak ufak parçalara bölünerek sıcak muhallebinin içine atılır. Çikolatalar eriyene kadar tahta kaşık yardımı ile muhallebi karıştırılır. Silikon özellikte bir kalıp hafif ıslatılır. Eğer farklı bir kalıp kullanılacaksa hafif yağlanması gerekir. Islatılan silikon kalıbın içine hazırlanan irmikli muhallebinin yarısı dökülerek kalıba yayılır. Hazırlanıp buzdolabına konan Hindistan cevizi topları muhallebinin üzerine yerleştirilir ve kalan muhallebi topların üzerine dökülür. Hazırlanan sürpriz çikolatalı irmik tatlısı buzdolabına alınır ve iyice soğuması beklenir. Tatlı soğuduktan sonra düz bir servis tabağına ters çevrilerek çıkarılır. Arzuya göre üzerine çikolata sosu dökülerek servis yapılabilir. Afiyet olsun. |
İrmikli tatlılar gerçekten de hem lezzetli hem de yapımı oldukça kolay. Özellikle daha önce tatlı yapmamış biri olarak, irmik kullanarak yapılan tariflerin bana çok uygun olduğunu düşünüyorum. Narlı irmik tatlısının yapılışı oldukça pratik görünüyor; nar suyu ve nişasta ile hazırlanan sosun buzdolabında beklemesi de sabırlı biri için keyifli bir süreç olabilir. Yemişli fıstıklı irmik tatlısı ise fıstık ve kayısı gibi malzemelerin birleşimiyle zengin bir tat sunuyor. Krem şanti ile Hindistan cevizi toplarının hazırlanması da eğlenceli bir aşama gibi. Sürpriz çikolatalı irmik tatlısı ise çikolata sevenler için harika bir alternatif. Bitter çikolata eklenmesi, tatlıya farklı bir derinlik katıyor. Özellikle sunum aşamasında kalıptan ters çevrilerek çıkarılması oldukça şık bir görünüm sağlıyor. Bu tarifler arasında hangisini denemek istersiniz? Hangi tatlıyı yapmanın daha eğlenceli olacağını düşünüyorsunuz?
Cevap yazMerhaba Serdar Can,
İrmikli tatlıların pratikliği ve lezzeti gerçekten de göz ardı edilemez. Özellikle daha önce tatlı yapmamış biri için irmik kullanmak, hem basit hem de başarılı sonuçlar almayı kolaylaştırıyor. Narlı irmik tatlısının yapılışının pratik olması, sabırlı bir bekleyişle birleşince oldukça keyifli bir deneyim sunuyor.
Yemişli fıstıklı irmik tatlısı ise zengin malzemeleriyle damakları şenlendiriyor. Fıstık ve kayısı gibi malzemelerin uyumu, tatlıya farklı bir boyut katarken, krema şanti ile Hindistan cevizi toplarının hazırlanması da eğlenceli bir aşama.
Sürpriz çikolatalı irmik tatlısı ise çikolata tutkunları için mükemmel bir seçim. Bitter çikolatanın eklenmesi, tatlıya derinlik katarken, sunum aşamasındaki şıklığı da göz alıcı hale getiriyor.
Hangisini denemek istediğine gelince, hepsi farklı lezzetler sunuyor. Eğer çikolata aşığıysan sürpriz çikolatalı irmik tatlısını, pratik bir şey arıyorsan narlı irmik tatlısını, zengin tatlar peşindeysen de yemişli fıstıklı irmik tatlısını tercih edebilirsin. Hangi tatlıyı yapmanın daha eğlenceli olacağı tamamen senin damak zevkine ve mutfakta geçireceğin zamanın ne kadar keyifli olduğuna bağlı. Denemeni öneririm, hepsi harika görünüyor!