Pratik sütlü tatlılar, Kolay hazırlanan ve hafif tatlı diye tabir edilen tatlardır. Süt ile kolayca pişirilen tatlıların çoğunluğu muhallebilerden oluşur. Çeşit çeşit muhallebiler ile kolayca kısa zamanda lezzetli tatlılar hazırlanabilir. En kolayı hazır pudingleri yeterli miktarda süt ile pişirmek olsa da bisküvi ve meyve gibi masrafsız katkılarla değişik sunumlar ve lezzetler yapmak da mümkün. Sütlü tatlıların en meşhur olanı bilindiği üzere sütlaçtır. Daha sonrası sakızlı muhallebiler, İrmik pastaları, keşkül, kazandibi gibi tatlılardır.
Beyaz badem tatlısı için gerekli malzemeler:
- 1 litre süt ( 5 su bardağı)
- 200 gram badem ezmesi
- Yarım su bardağı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- 1 buçuk su bardağı nişasta (buğday nişastası)
Beyaz badem tatlısının yapılışı:
Bir tencerenin içerisine soğuk süt eklenir. Badem ezmesi sütün içerisine katılıp iyice karıştırılır. Sonra tencere ocağa konur. Orta ateşte pişmeye başlayan bademli süte nişasta yavaş yavaş eklenir. Topaklanma yapmaması için devamlı karıştırılır. Kaynamaya başlayıp muhallebi kıvamı almaya başlayınca toz şeker ilave edilir. Toz şeker eriyene kadar pişirilip ocaktan alınır. Kaselere pay edilir. Üzeri tarçınla süslenip servis edilir.
Prenses tacı tatlısı için gerekli malzemeler: (8 kişilik)
- 1 paket
- 1 su bardağı un
- 4 su bardağı süt
- 200 gram margarin
- 1 su bardağı toz şeker
- 20 tane bebe bisküvisi (muzlu)
Üzeri için:
- 1 paket kakaolu puding
- 3 buçuk su bardağı süt
Prenses tacı tatlısının yapılışı:
Bir tencerenin içerisinde margarin eritilir. üzerine un eklenip bir kaç kez karıştırılır. Süt ve toz şeker unun üzerine dökülür. Kaynayıp muhallebi kıvamı alana kadar karıştırılarak pişirilir. Ocaktan alındıktan sonra 1 paket vanilya eklenip mikserle çırpılır. Bebe bisküvileri iri iri kırılıp muhallebiye eklenir. Ortası boş olan bir kek kalıbı ıslatılır. Bisküvili muhallebi kalıbın içerisine eşit şekilde dökülür. Bir gece yahut 6 saat buzdolabında bekletilir. Daha sonra soğuyan muhallebi kalıptan büyük bir servis tabağına ters çevrilerek konur. Tekrar buzdolabına bırakılır. Muhallebinin pudingini hazırlamak için, tencereye süt ve hazır puding konur ve pişirilir. Soğumaya başlayan kakaolu puding, kalıp muhallebinin üzerine gezdirilir. Dilimleyerek servis edilir.
Hint usulü sütlaç tatlısı için erekli malzemeler:
- Yarım su bardağı basmati pirinci
- Yarımdan su bardağından biraz fazla Hindistan cevizi sütü
- Yarım kilo süt
- Yarım su bardağı şeker
- 4 adet karanfil
- 250 ml. krema
Süslemek için:
- Kaysı kurusu
- Badem taneleri
- Çilek
Hint usulü sütlaç tatlısının yapılışı:
Pirinçler yıkanıp tencereye konur. Üzerine sütler, krema, şeker ve karanfil eklenir ve ocağa konur. Kaynamaya başlayınca ateşi kısılır. Tencerenin kapağı kapatılarak yaklaşık 45 dk. Kadar pişirilir. 45 dk. Sonra pişen sütlaç istenilen kıvama gelmişse ocaktan alınır. Kaynama harareti gecene kadar bekletildikten sonra kâselere pay edilir. Ilıyınca kâseler buzdolabına konur. Servis aşamasında çilek, kuru kayısı ve bademler ufak ufak doğranarak sütlacın üzerine serpilir.
Külhan tatlısı için gerekli malzemeler: (6 kişilik)
- 1 su bardağı irmik
- 4 su bardağı süt
- 1 paket damla sakızı
- 2 tane yumurta
- 1 çay bardağı toz şeker
- 100 gram margarin
- 1 tutam tuz
- Meyve şekerlemesi
- File Antep fıstığı
- 1 tane limon
Şerbeti için:
- 2 yemek kaşığı limon suyu
- 2 su bardağı su
- 2 su bardağı şeker
Külhan tatlısının yapılışı:
Tatlının yapımına başlanmadan önce şerbeti kaynatılarak hazırlanır. Limon suyu ilave edilerek soğumaya bırakılır. Bir tencereye, süt, irmik, dövülmüş damla sakızı, yumurta ve toz şekeri konup iyice çırpılır. Orta ateşte olan ocağın üzerine alınıp çırpma teliyle karıştırılmaya devam edilir. Kaynayıp koyulaşınca margarin ve meyve şekerlemesi de eklenir. 1-2 dk. daha kaynatıp ocaktan alınır. Küçük kalıpların içerisine hazır olan irmikli muhallebi pay edilir. Kalıplar bir fırın tepsisinin üzerine dizilir. Önceden açılmış olan fırında 15 dakika 180 derecede pişirilir. Fırından çıkarılan tatlı kalıpları servis tabağına ters olarak çıkarılır. Küçük kalıplı tatlıların üzerine soğuk şerbet gezdirilir. Servis edileceği zaman üzerine Antep fıstığı serpilir ve limon dilimleriyle servis edilir