Galeta Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
19 Temmuz 2024

Galeta Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Galeta Tatlısı

Galeta unu; buğday veya mısır unundan elde edilen (buğday ekmeği, mısır ekmeği ve benzeri) hem lezzetli bir katkı maddesi olarak hem de ekmek ve ekmek benzeri ürünlerin israfını önlemek amacıyla kullanımı yaygın olan bir un türüdür. Galeta ununu hazır bulabileceğiniz gibi evde basit ve zahmetsiz bir şekilde daha sağlıklı ve güvenilir olarak hazırlayabilirsiniz. Bunun için küflenmemiş bayat ekmeklerinizi koruyup biriktirerek ilk adımı atmış olacaksınız. Küflenmemiş bayat buğday veya mısır ekmeğini fırın ızgarasına dizip 160 derece ısı ayarını yaptıktan sonra ekmeklerin üzeri pembeleşene dek kızartmalısınız. Daha sonra kızarmış olan ekmek parçalarını soğumaya alacaksınız. Soğuma işlemi biten kızarmış ekmek parçalarını mutfak robotu yardımıyla veya mutfak robotu olmayanlar havan kullanarak un haline getirene dek robottan geçirmeli veya havanda döverek un haline getirmelisiniz. Un haline getirilen kızarmış ekmekleri yani galeta ununuzu her türlü kek, pasta veya köfte, tavuk ve benzeri gıdalarınızda kullanabilirsiniz. Şimdi, evde yaptığınız galeta unu ile hazırlayacağınız lezzetli bir tatlı türü olan galeta tatlısı tarifine geçebiliriz.

Galeta Tatlısı Malzemeleri

  • 1 su bardağı (yaklaşık 150 gram) tercihen kendi hazırladığımız galeta unu
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 3 adet yumurta
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 su bardağı taze ceviz (yaklaşık 10-12 adet ceviz içi)
  • Yarım çay bardağı toz Hindistan cevizi

Galeta Tatlısı Şerbeti (Şurubu) İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı (yaklaşık 300 gr) toz şeker
  • 2 su bardağı (yaklaşık 300 ml) su
  • 3-4 damla taze limon suyu

Galeta Tatlısı Kreması İçin Malzemeler

  • 3 su bardağı (yaklaşık 500 ml) tercihen taze inek sütü
  • 2 çay bardağı (yaklaşık 200 gr) toz şeker
  • 2 Türk kahvesi fincanı buğday unu
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket sade toz krem şanti
  • 2 yemek kaşığı nişasta

Galeta Tatlısı Nasıl Yapılır?

İlk olarak temiz bir çırpma kabı içerisine yumurtalarımızı ve şekerimizi ekleyerek beyaz köpük şekli ve kıvamı olana kadar çırpıyoruz. Üzerine sırasıyla yağımızı, galeta unumuzu, toz haline getirdiğimiz cevizlerimizi, Hindistan cevizini, vanilya ve kabartma tozunu ekleyip, topaklanma olmayacak şekilde çırpıyoruz. Elde ettiğimiz harcımızı cam bir fırın borcamı içerisine dökerek 180 derece ısıda önceden ısıtılmış fırınımıza koyuyoruz. Fırın içerisine koymuş olduğumuz harcımız kek şeklinde pişecektir. Galeta tatlısı kekimiz pişerken şerbetimizi hazırlamaya geçeceğiz. Şerbet için uygun bir tencere içerisine suyumuzu ve şekerimizi koyup ocağa alıyoruz. Şerbet kaynamaya başladığında ocağın altını kısarak birkaç damla taze limon suyu ekliyoruz ve hafif koyulaştığı zaman ocaktan alıyoruz. Bu süre zarfında pişmiş olan galeta tatlısı kekimizi fırından çıkarıp hazırladığımız şerbetin tamamını üzerine dökerek çekmesini bekliyoruz.

Kekimizin şerbeti çekme sürecinde galeta tatlımızın üzeri için hazırlayacağımız kremayı hazırlamaya başlıyoruz. Temiz bir tencere içerisine sütümüzü, nişastamızı, toz şekerimizi ve unumuzu koyup orta ateşte sürekli karıştırarak pişiriyoruz. Ocaktan almadan önce karışım içerisine vanilyamızı ekleyerek bir müddet daha karıştırmaya devam ediyoruz. Ocaktan aldığımız krema karışımımız soğuduktan sonra içerisine krem şantimizi ilave edip iyice karıştırıyoruz. Bu süreçte şerbetini tamamen çekmiş olan galeta tatlısı kekimizin üzerine hazırladığımız krema karışımını spatula veya kaşık yardımıyla yayıyoruz. Üzerine Hindistan cevizi dökerek süsleyebilirsiniz. İsteğe bağlı olarak buzdolabında 1 saat beklettikten sonra servis edebilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Boratay

15 Temmuz 2024 Pazartesi

Evde galeta unu yaparken bayat ekmeklerin küflenmemesi çok önemli mi? Eğer ekmekler biraz küflenmişse yine de kullanabilir miyim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Boratay,

Evde galeta unu yaparken bayat ekmeklerin küflenmemesi oldukça önemlidir. Küflenmiş ekmekler, sağlık açısından ciddi riskler taşıyan küf mantarları içerir. Bu mantarlar, toksin üretebilir ve bu toksinler vücuda alındığında zehirlenmelere ve diğer sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle, ekmekler biraz bile küflendiyse kesinlikle kullanmamalısın. Güvenliğin için sadece taze ve küfsüz bayat ekmekleri tercih etmen en doğrusu olacaktır. Sağlıklı günler dilerim!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni