Parmak Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
08 Temmuz 2024

Parmak Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Parmak Tatlısı Tarifi

Parmak tatlısı, şerbetli bir hamur tatlısıdır ve fırında pişirilerek hazırlanır. Bu tatlı, sade veya içi cevizli olarak iki farklı şekilde yapılabilir. Kolay bir hamurla hazırlanan tatlı, tercihe göre içi çeşitli çerezlerle doldurulabilir. Eğer sade tercih edilirse, hamurdan küçük parçalar alıp avuçla köfte şekli vermek yeterli olacaktır. Parmak tatlısının üzerinde olan irmik taneleri tatlıya hoş bir görüntü ve tat vermektedir. Bu tarz hamur tatlılarının şerbetini tamamen çekmeme sorunu olabilir. Bu sorunla karşılaşmamak için, tatlı hamurunu fazla katı yapmamak ve şerbetle buluşma sıcaklığını uygun ayarlamak gereklidir. Gerekirse şerbeti çekme süresinde tatlılar alt üst edilebilir.

Malzemeler

Hamur İçin Gerekli Malzemeler

  • 2 yemek kaşığı irmik
  • 3 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 adet yumurta
  • 2 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 1 paket vanilya
  • 125 gram yumuşak margarin
  • Yeteri miktarda un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 su bardağı irmik (Tatlıların üstünü bulamak için)

İçi İçin Gerekli Malzemeler

  • Tarçın
  • Yarım çay bardağı ceviz
  • 2 çorba kaşığı toz şeker
  • 1 çay bardağı fındık

Şerbet İçin

  • 3 damla limon suyu
  • 2 buçuk su bardağı su
  • 2 su bardağı toz şeker

Parmak Tatlısı Nasıl Yapılır?

Öncelikle tatlının şerbeti hazırlanır. Bunun için tencereye konan su ve şeker karıştırılarak kaynatılır. Kaynayan şerbet kıvam bulunca 2-3 damla limon suyu sıkılır ve bir taşım daha kaynadıktan sonra ocaktan alınır.

Parmak tatlısının hamurunu hazırlamak için, yumuşamış margarin, yumurta, toz şeker, irmik ve sıvı yağ derin bir kaba koyulup, margarin eriyene kadar karıştırılıp yoğrulur. Biraz un, kabartma tozu ve vanilya eklenip harmanlanır. Krema haline gelen karışımın üzerine un yavaş yavaş eklenerek yoğrulmaya devam edilir. Ele yapışmayacak kadar yumuşak bir kıvam alana kadar yoğrulur. Hamur, dinlenmesi için üzeri örtülerek bir köşede bekletilir.

Ceviz ve fındık, öğütülmek için robottan geçirilir ve birbirleriyle karıştırılır. 15 dakika kadar dinlenmiş olan hamur, tatlı yapımı için hazır demektir. Hamurdan parçalar koparılarak yumurta büyüklüğünde bezeler yapılır. Her beze, içine cevizli harç koyulacak şekilde avuç içinde açılır. İçerisine ceviz-fındık karışımı koyulup kapatılır. Parmak görünümü vermek için yassı ve ince bir şekil verilir. Bir tabağın içerisine biraz irmik konur.

Hazır olan parmak hamurlar irmiğe bulanır ve yağlanmış bir fırın tepsisine dizilir. Tatlıyı pişirmek için fırın 180 dereceye ayarlanır. Fırına atılan tatlıların üzeri kızarana kadar pişirilir. Fırından çıkardıktan 5 dakika sonra soğumuş olan şerbet, tatlıların üzerine gezdirilir. Parmak tatlısı, şerbetini çekip soğuyana kadar bekletilir. Daha sonra servis edilir.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Midye Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Midye Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Armut Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Armut Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Ekmek Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Ekmek Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Muhallebili Kadayıf Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Muhallebili Kadayıf Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Fırında İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Fırında İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Meyveli İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Meyveli İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Elmalı Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri

Elmalı Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri