Gazoz Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Gazoz tatlısı, gazozun lezzetini taşıyan şerbetli bir tatlıdır. Gevrek dokusu ve pratik yapılışı ile öne çıkar. İçerdiği ceviz ve şerbet ile zenginleşerek hem görsel hem de damak tadı açısından eşsiz bir deneyim sunar. Ev yapımı tatlı arayanlar için ideal bir seçenek.
Gazoz Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
20 Ağustos 2024

Gazoz Tatlısı


Gazoz tatlısı, şerbetli tatlılar arasında yer alan ve adını içeriğinde bulunan gazozdan alan bir tatlı çeşididir. Gazoz, bu tatlının diğer şerbetli tatlılardan farklı olarak daha gevrek ve lezzetli olmasını sağlar. Evde kolaylıkla yapılabilen bu tatlı, içeriğindeki malzemelerden dolayı oldukça pratiktir ve hem görsel hem de lezzet açısından eşsiz bir deneyim sunar.

Gazoz Tatlısı İçin Gerekli Malzemeler


  • 1 su bardağı gazoz
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 3 adet yumurta
  • Yarım paket yaş hamur mayası
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Alabildiği kadar un
  • Yarım kilo ceviz içi (isteğe göre Antep fıstığı da kullanılabilir)

Gazoz Tatlısının Şerbeti İçin Malzemeler


  • 4 buçuk su bardağı toz şeker
  • 4 buçuk su bardağı su
  • 5-6 damla limon suyu
Gazoz Tatlısı Nasıl Yapılır?

Öncelikle geniş bir kabın içerisine yumurta ve sıvı yağ konularak iyice çırpılır. İki malzeme iyice çırpıldıktan sonra tuz ve yaş hamur mayası eklenerek tüm malzemeler iyice birleşinceye kadar çırpılır. Daha sonra bir su bardağı gazoz eklenir ve karıştırılır. Elde etmek istediğimiz hamur, baklava hamuru gibi ne sert ne de yumuşak olacak şekilde un eklenerek hazırlanır. Unu da ekledikten sonra hamur iyice yoğurulup dinlenmeye bırakılır. Hamur dört eşit parçaya bölünür. Böldüğümüz hamurların mayalanması ve daha kıvamlı hale gelmesi için ılık bir yere konularak üzerine nemli bir bez örtülür. Hamur yaklaşık yarım saat kadar dinlendirilir. Hamur mayalandığında artık açılmaya hazır hale gelmiştir.

Hamuru bir tahta üzerine alarak büyükçe bir yufka haline gelinceye kadar açın. Açtığınız yufkanın her yerine biraz sıvı yağ sürülerek ıslatılır. Yufkayı yağladıktan sonra yufkanın her yerine eşit miktarda ceviz serpilir. Ceviz yerine fındık ya da Antep fıstığı da kullanılabilir. Hazırladığınız yufkayı rulo haline getirin. Rulo haline gelen yufkayı kısa ve düzgün şeritler halinde bıçak yardımıyla dilimleyin. Kare büyük boy tepsinizin dibine sıvı yağ sürerek her yerini yağlayın. Hazırladığınız şeritler halindeki yufkaları düzgün bir şekilde dizin. Tüm yufkaları bu şekilde açıp ceviz serpip şerit halinde keserek fırın tepsisine fazla sık olmayacak şekilde dizin. Daha önceden ısıtılmış 180 derece olan fırına hazırladığınız yufka tepsisini koyun. Tatlının üzeri pembe hale gelinceye kadar pişirilmelidir.

Tatlı pişerken, diğer taraftan tatlının üzerine dökeceğimiz şerbeti hazırlamaya başlayalım. Geniş bir tencerenin içerisine şeker ve su konularak ocağın üzerine bırakılır. Önce biraz karıştırılır ve ocağın altı kaynamaya başlayınca kısılır. Şerbet kaynamaya başlayınca beş ya da altı damla limon suyu eklenerek kaynamaya devam edilir. Şerbet iyice kaynayıp koyu bir kıvam alınca hazır hale gelmiş demektir. Ocaktan indirilerek ılımaya bırakılır.

Tatlı piştiyse, fırından çıkarılır ve hazırladığımız şerbet, tatlının her yerine eşit bir miktarda dökülür. Şerbet döküldükten sonra yarım saat kadar tepsi dinlendirilir ve dinlenme süresi bittikten sonra servis edilebilir. Üzerine fındık, ceviz ya da Hindistan cevizi ile süsleyerek servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Keyfer 04 Ağustos 2024 Pazar

Gazoz tatlısı yaparken hamurunun kıvamını nasıl ayarlayabilirim? Baklava hamuru gibi mi olmalı? Ayrıca şerbeti dökerken tatlısının sıcaklık durumu önemli mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Hamur Kıvamı
Gazoz tatlısının hamurunun kıvamı, baklava hamurundan biraz daha farklı olmalıdır. Hamur, esnek ve ince olmalı; fakat aşırı sert ya da yapışkan olmamalıdır. Hamuru yoğururken un ve sıvı malzemeleri dengeli bir şekilde kullanarak istediğin kıvama ulaşabilirsin. Gerekirse un ekleyerek ya da sıvı miktarını ayarlayarak hamurun kıvamını kontrol edebilirsin.

Şerbetin Sıcaklığı
Şerbeti dökerken tatlının sıcaklığı oldukça önemlidir. Tatlı sıcak, şerbet soğuk olursa, tatlının hamuru gevrek kalır ve şerbeti yeterince çekmeyebilir. Bu yüzden, tatlını sıcak bir şekilde şerbetle buluşturman, tatlının daha iyi şerbetlenmesini sağlar ve lezzetini artırır. Özetle, tatlının sıcak olması, şerbetin lezzetini ve tatlının dokusunu olumlu yönde etkileyecektir.

Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Güncel
Karagöz Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
Karagöz Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri