Un Tatlısı

Un Tatlısı, Anadolu'da asırdan beri yapılan un tatlısı farklı bir lezzet olduğundan dolayı nesillerden nesillere aktarılarak günümüze kadar gelmiştir. Hazırlanışı oldukça kolay olan tatlı özellikle ufak çocuklar tarafından sevilerek tüketilmektedir. Un tatlısı özellikle yemeklerden sonra misafirlere ikram ettiğimiz lezzetli bir tatlı olup asırlardan beri tüketilen lezzet ötesi bir tatlıdır.
Aşağıda sizler için 2 adet farklı lezzette olan un tatlısının hazırlanacağını anlatacağız.

Un Tatlısı Hazırlanışında Gerekli Malzemeleri

  • 150 gram tuzsuz tereyağı,
  • 2 su bardağı un,
  • 1 su bardağı süt,
  • 1,5 su bardağı toz şeker,
  • 1,5 su bardağı su
  • 50 gr dövülmüş ceviz,

Un Tatlısı Nasıl Yapılır?


Un tatlısı hazırlamadan önce yukarıdaki malzemelerimiz alındıktan sonra tezgâh üzerinde hazır edilir. Akabinde büyük bir tavanın içerisine 150 gr kadar tereyağı koyulur kısık ateş üzerinde tam anlamıyla eriyinceye kadar tavada bekletilir. Tereyağı iyice eridikten sonra 2 su bardağı un tavaya aktarılarak unun topaklanmaması için sürekli 15 dakika boyunca karıştırılır. Bu arada farklı geniş bir tencerenin üzerine 1,5 su bardağı, 1,5 su bardağı toz şeker ve 1 su bardağı su koyularak iyice kaynatılır. Şeker iyice süt ve su içerisinde karıştıktan sonra daha önce tava üzerinde hazır olan kavrulmuş tereyağlı unun üzerine ufak ufak dökülür. Un helvası iyice şeker, süt ve su karışımını içine çektikten sonra ocak üzerinden alınan un helvamız bir müddet soğuması için tezgâh üzerinde bekletilir.
Un helvası biraz soğuduktan sonra tatlı tabağı alınarak kaşıklar ile dondurma kaşığı yardımı ile servis edilmek üzere tabaklara güzelce servis edilir üzerine bir tutam dövülmüş ceviz dökülerek sunuma hazır olur.

Afiyet olsun.

Fıstıklı Un Tatlısı Hazırlanışında Gerekli Malzemeleri

  • 600 gram sarımsı un,
  • 250 gram tuzsuz tereyağı,
  • 500 gram süt,
  • 550 gram şeker,
  • 50 gram beyaz fıstık,
  • 500 gram su,
Fıstıklı Un Tatlısı Nasıl Yapılır?

Fıstıklı un tatlısının hazırlanırken önce tavanın içine konulan tereyağı kısık ateşte eritilir. Eriyen tereyağının içine 50 gram kadar fıstık atılarak yağla birlikte fıstık kavrulur. Kızaran yağa 600 gram sarı un aktarılarak ufak ufak yaklaşık 20 dakika karıştırılır. Farklı bir tencerenin içerisine su, şeker ve süt koyularak güzelce kaynatılır. Süt ve şeker karışımı kaynadıktan sonra tava içerisinde bulunan un ve fıstığın içinde yer alan karışıma ufak ufak aktarılır. 10 dakika kadar helva tavada karıştırılır. Su ve şekeri iyice çektikten sonra dinlenmek üzere ateş üzerinden alınan fıstık helvanız dinlenmek üzere tezgâha alınır. Bir miktar fıstıklı helva karışımı dondurma kaşığı ile servis tabağına konularak servis edilmek üzere sunuma hazır edilir.

Afiyet olsun.
21.01.2024 22:31:43
Un Tatlısı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Un Tatlısı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Un Tatlısı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Kemalpaşa Tatlısı

Kemalpaşa Tatlısı, Özellikle bursa yöresinin meşhur tatlılarından olan kemal Paşa tatlısının halk dilinde peynir tatlısı olarak adlandırılmaktadır. Bursalı h...
Devamını Oku

Tatlı Tarifleri

Tatlı Tarifleri, Ülke olarak tatlıya düşkün bir milletiz. İnsanlarımızın vücut şekillerini bile tatlılara benzetiriz. Örnek verecek olursak; baklava vücutlu,...
Devamını Oku

Çikolatalı Sütlü Tatlılar

Çikolatalı Sütlü Tatlılar, Ülkemizde sayısız çikolatalı tatlı çeşitleri vardır. Bizim insanlarımız çikolatayı yemeyi severler. Özellikle de bu çikolatalar ta...
Devamını Oku

Hafif Tatlı Tarifleri

Hafif Tatlı tarifleri, Hafif tatlılar sağlık açısında oldukça daha sağlıklıdır. Kalori bakımından az değerlere sahip olduğu için kilo alınmasına sebep olmaz....
Devamını Oku

Sarma Tatlısı

Sarma Tatlısı, Tatlılar, Osmanlı'dan günümüze gelmiş en şahane lezzetlerdir. Bayram, düğün ve özel kutlamalarda kesinlikle ilk başta yerini almış olan t...
Devamını Oku

Gül Tatlısı

Gül tatlısı, şerbetli bir tatlıdır. Şeker bakımından yoğun olduğu için bira ağır bir tatlıdır. Ancak tatlı severlerin iştahla tükettiği tatlılar arasında yer...
Devamını Oku

İmam Sarığı Tatlısı

İmam sarığı tatlısı, ismi aslında tuhaf gelse de ilk duyduğunuzda oldukça lezzetli bir tatlıdır. Sarık şeklinde daha doğrusu renk ve görünümünde olduğu için ...
Devamını Oku

Bisküvili İrmik Tatlısı

Bisküvili İrmik Tatlısı; Bisküvili tatlılar hem hafif yapısı hem de lezzeti ile her zaman ilgi gören tatlılardan olmuştur. Neredeyse tüm bisküvi şekilleriyle...
Devamını Oku

Fırında İrmik Tatlısı

Fırında İrmik Tatlısı, Şerbetli tatlılar Osmanlı'dan günümüze kadar gelen tatlılardır. Tatlıların birçok çeşidi vardır. Bunların en başında baklava, kadayıf ...
Devamını Oku

Etimek Tatlısı İrmikli

Etimek tatlısı irmikli, etimek tatlısı çok sevilen gösterişli bir tatlı olmasına rağmen bir o kadar da kolay olan bir tatlıdır. Muhallebisi yapıldı mı tatlı ...
Devamını Oku

Bisküvili Tatlılar

Bisküvili Tatlılar, Pratik yapımı ile ev hanımlarının kurtarıcısı olan bisküvili tatlılar oldukça pratik ve maliyeti düşük tatlılardır. Bisküvi ile her bütçe...
Devamını Oku

Galeta Unlu Tatlı

Galeta Unlu Tatlı, bu tatlı diğer adı ile Kıbrıs tatlısı olan ve içinde galeta unu olduğu kesinlikle anlaşılamayan, şerbetli tatlılar arasında oldukça rağbet...
Devamını Oku

Hamur Tatlıları

Hamur Tatlıları, Türk toplumu olarak hamur tatlılarına karşı büyük bir ilgi vardır. Bu nedenle birbirinden lezzetli ve mükemmel yüzlerce hamur tatlısı ç...
Devamını Oku

Haşhaşlı İrmik Tatlısı

Haşhaşlı irmik tatlısı: Haşhaş yemeklerde ve tatlılarda kullanılan bir bitkinin parçasıdır. Tatlılarda en çok kek tarzı olanlarda kullanılır. Böreklerde kull...
Devamını Oku

Çikolatalı Etimek Tatlısı

Çikolatalı Etimek Tatlısı, Etimek oldukça sevilen hem çerez niyetine yenilen hem de diyet yapanlar için oldukça tercih edilen bir üründür. Son yıllarda etime...
Devamını Oku

Cevizli Gül Tatlısı

Cevizli gül tatlısı hem lezzetiyle damaklarda eşsiz bir lezzet olma özelliğinde hem de şekli ile oldukça dikkat çeken ve görsellikle yeme isteğini arttıran p...
Devamını Oku

Çikolatalı İrmik Tatlısı

Çikolatalı irmik tatlısı hem görselliği ile hem de damaklarda eşsiz bir tat bırakan lezzeti ile sevilen tatlı türlerinden biridir. Çikolatalı tatlılar herkes...
Devamını Oku

Havuç Tatlısı

Havuç tatlısı, Havuç, dünyada ekilen son derece önemli bir sebze çeşididir. Bu güzide sebzemizi, ülkemizin her bölgesinde yetiştirmek mümkündür. İnsan vücudu...
Devamını Oku

Fındıklı Gül Tatlısı

Fındıklı gül tatlısı, Genellikle tatlılar bizim için vazgeçilmez bir lezzettir. Özellikle de oruç tuttuğumuz zaman iftardan sonra tatlı yemediğimiz akşam yok...
Devamını Oku

Çilekli İrmik Tatlısı

Çilekli İrmik Tatlısı, Türkiye'de ve pek çok orta doğu ülkelerinde yaygın bir tatlı çeşididir. Tatlının birçok farklı ülkelerde birçok çeşidi vardır. Türk mu...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Cevizli Gül Tatlısı
Çikolatalı İrmik Tatlısı
Havuç Tatlısı
Fındıklı Gül Tatlısı
Çilekli İrmik Tatlısı
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024