Tül perde tatlısı: İncecik baklava yufkası arasında ceviz içi hafif yumuşak dışı çıtır çıtır olan tül perde tatlısı oldukça lezzetli ve pratik bir tatlıdır. Baklavayı çok seven fakat beceremeyen bayanlar için de iyi bir alternatiftir. Bayramlarda ramazanlarda misafirlerinize ikram edebileceğiniz bu tatlı hazır baklava yufkasından olduğu için oldukça da kolaydır.
Gün geçmiyor ki biz Türk bayanlar yeni lezzetler bulup üretmeyelim. Elimizdeki malzemeleri değerlendirmekte yeni lezzetler keşfetmekte üzerimize yoktur. Tül perde tatlısında olduğu gibi baklava yufkasını nasıl değerlendiririz veya pratik bir şekilde baklavadan hafif fakat baklava tadı veren bir tatlı nasıl elde ederiz düşüncesinin ürünü bence. İlk buluş kime ait bilmem ama Antep'de ve Van'da çok yapılan bir tatlı çeşidi olduğunu biliyorum. Antepli bir arkadaşımı davet ettiğim iftar yemeğine ince düşünerek yapıp getirmesi sonucu tül perde tatlısı ile tanıştım. Ogün bugündür vazgeçemediğim bu tatlı tarifini sizlerle paylaşıyorum demenizi şiddetle tavsiye ediyorum.
Tül perde tatlısı için gerekli malzemeler
Bir paket baklava yufkası,
400 gram ceviz içi,
Bir su bardağı sıvı yağ,
Üzeri için gerekli malzemeler
İki adet yumurta,
Bir su bardağı toz şeker,
Bir su bardağı Ayçiçek yağı,
Bir su bardağı süt,
Bir paket kabartma tozu,
Şerbeti için gerekli malzemeler
Üç su bardağı toz şeker,
Üç su bardağı su,
Birkaç damla limon suyu,
Tül Perde Tatlısı Nasıl Yapılır?
Tatlının yapımına öncelikle şerbetle başlıyoruz çünkü şerbet soğuk tatlı ise sıcak olması gerekiyor.
Şeker ve suyu küçük bir tencereye koyup kaynamaya başladığı andan itibaren 5 dk kaynatıyoruz. Ardından limon suyunu sıkıp şerbeti soğuması için ocaktan indiriyoruz. Daha sonra mutfak tezgâhının üzerine bir adet baklava yufkasını serip üzerine bir avuç ceviz içi serpiyoruz. Bir uçtan bile verir gibi büzmeye başlıyoruz tamamını pile pile yaptığımız tatlıyı fırın tepsisine diziyoruz. Ardından diğer yufkaya geçip onu da aynı şekilde hazırlıyoruz. Tatlıları tepsiye dizerken sıkıştırıyoruz ve tepsi doluncaya kadar aynı işleme devam ediyoruz. Daha sonra bir bardak sıvı yağı tatlıların üzerine gezdiriyoruz. Önceden ısıttığımız 180 derece fırında hafif kızarmaya başlayıncaya kadar pişiriyoruz. Tatlı pişerken biz sosunu hazırlıyoruz. İç malzemeler kısmında yazdığımız bütün malzemeleri bir kâsede iyice çırpıp hafif kızarmış olan tatlının üzerine gezdiriyoruz ve tekrar fırına veriyoruz. Fırında iyice kızarıncaya kadar pişen tatlıyı alıp 5 dk dinlendirip soğuyan şerbeti üzerine gezdiriyoruz ve en az 2 saat bekletip soğuk olarak servis yapıyoruz. Servis yaparken dondurma veya kaymak kullanabilirsiniz. Şimdiden ellerinize sağlık ve afiyet olsun.
21.01.2024 21:30:52
Tül Perde Tatlısı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Ben tatlıları eskiden beri çok tüketiyordum fakat kilo probleminden dolayı son zamanlarda hafif tatlılara yöneldim. Bu tatlıda şeker yerine bal ve tereyağı yerine sıvı yağ kullanırsam lezzetinde büyük bir fark olur mu? Gizem . 01.10.2018 07:57:49
Cihandar Şah : lezzetinde fark olacağını düşünmüyorum hatta bal ve tereyağıyla daha güzel bir lezzet yakala bilirsiniz. kalori olarak daha yüksek olabilir kilo vereyim derken daha fazla almayın. 28.10.2018 18:17:13
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024