Sultan Tatlısı

Sultan Tatlısı, Sultan tatlısı anadolunun bağrından kopmuş yegâne lezzetlerden biridir. Özellikle misafirlerimizi ağırlarken çayla birlikte güzel muhabbetlerini açılmasına vesile olan bu tatlı kolay hazırlanması ve hafif bir tatlı olmasından dolayı çevremizde sürekli yapılarak tüketilen bir tatlı türüdür.

Sultan Tatl
ısının Malzemeleri

  • 2,5 su bardağı toz şeker
  • 4 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı limon
  • 1 yumurta,
  • 250 gram tereyağı,
  • 1 su bardağı irmik,
  • 1 çay bardağı şeker,
  • 2-2,5 bardak un,
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı haşhaş tohumu
  • 1 su bardağı iri kıyımlı ceviz içi

Sultan Tatlısı Nasıl Yapılır?


Bir tencere içerisine alınan 4 su bardağı su, 2,5 su bardağı toz şeker ve 1 tatlı kaşığı limon ocak üzerine alınarak kısı ateşte karıştırılır. Şeker suyun içinde tam anlamıyla karışınca şerbet kaynamak için ocak üzerinde yüksek ateşte bekletilir. Şerbet kaynadıktan sonra bir kenarı alınarak soğumaya bırakılır.
Farklı büyükçe olan tencere alınarak içine tereyağı, yumurta irmik, şeker, kabartma tozu, vanilya eklenir. Yumurtanın çırpılmasıyla şeker eriyerek kabaracaktır. Bu sırada azar azar 2 bardak unumuz dökülerek karıştırılmaya devam edilecektir. Un topaklanmaması için bu işlem yavaş yavaş dökülerek gerçekleştirilmelidir. Sultan tatlısı hamurumuzu hazır olduktan sonra ceviz büyüklüğünde yuvarlanarak bir tepsi içerisine alınır.
Tam olarak bütün hamurlar ceviz büyüklüğüne gelince daha önceden hazırlamış olduğumuz sütün içerisine daldırılıp çıkartıldıktan sonra haşhaş tohumlarının bulunduğu kap içerisinde sütten çıkan sultan tatlı yuvarlak hamurlarına batırılarak yapışması sağlanır. Sütten çıkan ve haşhaş üzerine batırılan tatlının elimizde ortasına hafiften bir çukur açılarak üzerine iri kıyılmış ceviz taneleri dökülür. Önceden hazırlanan borcam veya fırın tepsisine az bir miktarda dibine yapışmasın diye yağ sürülür akabinde daha önceden 180 derece sıcaklıkta hazırlanmış olan fırınımızın içine atılır. Fırında pişince ocak kapatılır ve 5 dakika kadar bekletilir. Çıkartılan sultan tatlısının üzerine daha önceden hazırlamış olduğumuz şerbet soğuk olarak dökülür. Bir süre tezgâh içerisinde bekleyen şerbetlenmiş tatlı zamanla şerbeti çekerek yumuşak ve kıtırak tarzlı bir lezzet olarak karşımıza çıkar. Akabinde tatlı tabağımız hazır edilir. İçine bir porsiyonda 3 tane bulunacağında tatlı tabağına alınarak servis edilir.

Afiyet olsun.
19.01.2024 02:04:54
Sultan Tatlısı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Sultan Tatlısı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Sultan Tatlısı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Kemalpaşa Tatlısı

Kemalpaşa Tatlısı, Özellikle bursa yöresinin meşhur tatlılarından olan kemal Paşa tatlısının halk dilinde peynir tatlısı olarak adlandırılmaktadır. Bursalı h...
Devamını Oku

Tatlı Tarifleri

Tatlı Tarifleri, Ülke olarak tatlıya düşkün bir milletiz. İnsanlarımızın vücut şekillerini bile tatlılara benzetiriz. Örnek verecek olursak; baklava vücutlu,...
Devamını Oku

Çikolatalı Sütlü Tatlılar

Çikolatalı Sütlü Tatlılar, Ülkemizde sayısız çikolatalı tatlı çeşitleri vardır. Bizim insanlarımız çikolatayı yemeyi severler. Özellikle de bu çikolatalar ta...
Devamını Oku

Hafif Tatlı Tarifleri

Hafif Tatlı tarifleri, Hafif tatlılar sağlık açısında oldukça daha sağlıklıdır. Kalori bakımından az değerlere sahip olduğu için kilo alınmasına sebep olmaz....
Devamını Oku

Sarma Tatlısı

Sarma Tatlısı, Tatlılar, Osmanlı'dan günümüze gelmiş en şahane lezzetlerdir. Bayram, düğün ve özel kutlamalarda kesinlikle ilk başta yerini almış olan t...
Devamını Oku

Gül Tatlısı

Gül tatlısı, şerbetli bir tatlıdır. Şeker bakımından yoğun olduğu için bira ağır bir tatlıdır. Ancak tatlı severlerin iştahla tükettiği tatlılar arasında yer...
Devamını Oku

İmam Sarığı Tatlısı

İmam sarığı tatlısı, ismi aslında tuhaf gelse de ilk duyduğunuzda oldukça lezzetli bir tatlıdır. Sarık şeklinde daha doğrusu renk ve görünümünde olduğu için ...
Devamını Oku

Bisküvili İrmik Tatlısı

Bisküvili İrmik Tatlısı; Bisküvili tatlılar hem hafif yapısı hem de lezzeti ile her zaman ilgi gören tatlılardan olmuştur. Neredeyse tüm bisküvi şekilleriyle...
Devamını Oku

Fırında İrmik Tatlısı

Fırında İrmik Tatlısı, Şerbetli tatlılar Osmanlı'dan günümüze kadar gelen tatlılardır. Tatlıların birçok çeşidi vardır. Bunların en başında baklava, kadayıf ...
Devamını Oku

Etimek Tatlısı İrmikli

Etimek tatlısı irmikli, etimek tatlısı çok sevilen gösterişli bir tatlı olmasına rağmen bir o kadar da kolay olan bir tatlıdır. Muhallebisi yapıldı mı tatlı ...
Devamını Oku

Bisküvili Tatlılar

Bisküvili Tatlılar, Pratik yapımı ile ev hanımlarının kurtarıcısı olan bisküvili tatlılar oldukça pratik ve maliyeti düşük tatlılardır. Bisküvi ile her bütçe...
Devamını Oku

Galeta Unlu Tatlı

Galeta Unlu Tatlı, bu tatlı diğer adı ile Kıbrıs tatlısı olan ve içinde galeta unu olduğu kesinlikle anlaşılamayan, şerbetli tatlılar arasında oldukça rağbet...
Devamını Oku

Hamur Tatlıları

Hamur Tatlıları, Türk toplumu olarak hamur tatlılarına karşı büyük bir ilgi vardır. Bu nedenle birbirinden lezzetli ve mükemmel yüzlerce hamur tatlısı ç...
Devamını Oku

Haşhaşlı İrmik Tatlısı

Haşhaşlı irmik tatlısı: Haşhaş yemeklerde ve tatlılarda kullanılan bir bitkinin parçasıdır. Tatlılarda en çok kek tarzı olanlarda kullanılır. Böreklerde kull...
Devamını Oku

Çikolatalı Etimek Tatlısı

Çikolatalı Etimek Tatlısı, Etimek oldukça sevilen hem çerez niyetine yenilen hem de diyet yapanlar için oldukça tercih edilen bir üründür. Son yıllarda etime...
Devamını Oku

Cevizli Gül Tatlısı

Cevizli gül tatlısı hem lezzetiyle damaklarda eşsiz bir lezzet olma özelliğinde hem de şekli ile oldukça dikkat çeken ve görsellikle yeme isteğini arttıran p...
Devamını Oku

Çikolatalı İrmik Tatlısı

Çikolatalı irmik tatlısı hem görselliği ile hem de damaklarda eşsiz bir tat bırakan lezzeti ile sevilen tatlı türlerinden biridir. Çikolatalı tatlılar herkes...
Devamını Oku

Havuç Tatlısı

Havuç tatlısı, Havuç, dünyada ekilen son derece önemli bir sebze çeşididir. Bu güzide sebzemizi, ülkemizin her bölgesinde yetiştirmek mümkündür. İnsan vücudu...
Devamını Oku

Fındıklı Gül Tatlısı

Fındıklı gül tatlısı, Genellikle tatlılar bizim için vazgeçilmez bir lezzettir. Özellikle de oruç tuttuğumuz zaman iftardan sonra tatlı yemediğimiz akşam yok...
Devamını Oku

Çilekli İrmik Tatlısı

Çilekli İrmik Tatlısı, Türkiye'de ve pek çok orta doğu ülkelerinde yaygın bir tatlı çeşididir. Tatlının birçok farklı ülkelerde birçok çeşidi vardır. Türk mu...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Cevizli Gül Tatlısı
Çikolatalı İrmik Tatlısı
Havuç Tatlısı
Fındıklı Gül Tatlısı
Çilekli İrmik Tatlısı
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024