- 2,5 su bardağı toz şeker
- 1/2 çay kaşığı limon suyu
- 2,5 su bardağı su
Şöbiyet Tatlısı Nasıl Yapılır?
İlk önce hamurumuzu yapmak için derince bir kaba yumurta, süt, limon suyu ve yarım su bardağı sıvı yağımızı dökelim, bu malzemelerin üzerine bir miktar un ekleyip karıştıralım, üzerine kabartma tozunu serpelim, kalan unumuzu harcımızı karıştırarak ekleyelim, yoğunlaştıktan sonra hamuru yoğuralım. Kendini toparlayan hamuru hafifçe uladığımız tezgâha alıp özleşene kadar yoğurmaya devam edelim. Normal büyüklükte bezeler yaparak unladığınız tersimize dizip üzerini bir bezle örtüp 1 saat kadar dinlendirmeye bırakalım. Hamurumuz dinlenirken iç kremanızı hazırlamak için tencereye süt, irmik ve şekeri döküp sürekli karıştırarak katılaşıncaya kadar pişirelim. Ocaktan almaya yakın vanilyayı ilave ederek karıştırıp soğumaya bırakalım. Kremanın sıcakken sulu gibi gözükebilir biraz dillendirildiğinde irmik kremamızın katılaşmasına yardımcı olacaktır. Hamur bezelerini nişasta yardımıyla yemek tabağı büyüklüğünde açalım, açtığımız hamurları aralarına nişasta serpiştirerek on beze üst üste gelecek şekilde koyalım (İstenirse yufkalar tek tekte açılabilir). Üst üste koyduğumuz bezeleri tek yufka halinde açılabildiği kadar açalım, kenarı 10x10 cm olacak şekilde kareler keselim, karelerin bir kenarına pişirilip soğutulan irmikle yaptığımız kremadan yeteri miktarda koyalım ve diğer kenar üçgen olacak şekilde üstüne doğru kapatalım.
Şöbiyetlerimizi yağlanmış tepsinize alırken sırtı kenara gelecek şekilde hafif uç kısımlarına bindirerek dizelim. Üzerine erittiğimiz tereyağını kalan yarım su bardağı sıvı yağla birleştirip kızgın hale getirelim hiç soğutmadan şöbiyetimizin üzerine her tarafına özenle gelecek şekilde gezdirelim. Önceden ısıttığımız 170 derecedeki fırına pembeleşinceye kadar kızarmasını sağlayalım. Bu arada şerbeti için su, 1/2 çay kaşığı limon suyu ve şekeri hazırlayacağımız tenceremize dökelim kıvamını alınca soğumaya bırakalım, fırından aldığımız tatlımız tam soğuduktan sonra, şerbetimiz ılık olarak dökelim, tatlımız şerbetini çekince üzerini Antep fıstığıyla süsleyip servis edebilirsiniz.
Afiyet Olsun.