Şöbiyet Tatlısı

Şöbiyet Tatlısı, Baklava sınıfındadır. İnce yufkaların içine kaymak konulup üstüne dövülmüş fıstık serpilerek yapılan, baklavadan türetilmiş bir tatlı çeşididir. Tarihi geçmişi baklavayla aynı olmasa da bir dönemler baklavayla yarışan maalesef gölgesinde kalan tatlı çeşidi olmuştur. Baklavayla ilgili en eski tarih 1473 yılı Osmanlı kayıtlarıdır, Fatih Sultan Mehmet dönemine ait Topkapı sarayı mutfak defterinde geçmektedir.
17. Yüzyılın ortalarında İstanbul'dan çok uzaklarda Bitlis Beyi'nin konağına konuk olan Evliya Çelebi baklavaya benzer içi kaymaklı bir tatlı yediğinden bahsetmektedir, bunun söbiyet olduğu sanılmaktadır. 3. Ahmet'in dört oğlunun 1720 yılında yapılan görkemli sünnet düğününde Vehbi'nin sur Name'sinde çeşitli tatlıların yanında baklava ve türevlerinin (Şöbiyet) ikram edildiğine dair yazılar bulunmaktadır.

Şöbiyet Tatlısı İçin Malzemeleri

  • 1 adet yumurta
  • 1 su bardağı süt
  • 4 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • 1/3 çay kaşığı tuz
  • 1,5 su bardağı nişasta (Hamur açmak için)
  • 1 su bardağı sıvı yağ (Yarısı üzeri için, diğer yarısı hamur için)
  • 250 gram tereyağı (Üzeri için)
  • 50 gram öğütülmüş Antep fıstığı (Üzeri için)

İç Kreması İçin Malzemeleri

  • 1,5 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı irmik
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 paket vanilya
  • Arzu edilirse ceviz içi
<
/div>

Şerbeti için Malzemeleri

  • 2,5 su bardağı toz şeker
  • 1/2 çay kaşığı limon suyu
  • 2,5 su bardağı su
Şöbiyet Tatlısı Nasıl Yapılır?

İlk önce hamurumuzu yapmak için derince bir kaba yumurta, süt, limon suyu ve yarım su bardağı sıvı yağımızı dökelim, bu malzemelerin üzerine bir miktar un ekleyip karıştıralım, üzerine kabartma tozunu serpelim, kalan unumuzu harcımızı karıştırarak ekleyelim, yoğunlaştıktan sonra hamuru yoğuralım. Kendini toparlayan hamuru hafifçe uladığımız tezgâha alıp özleşene kadar yoğurmaya devam edelim. Normal büyüklükte bezeler yaparak unladığınız tersimize dizip üzerini bir bezle örtüp 1 saat kadar dinlendirmeye bırakalım. Hamurumuz dinlenirken iç kremanızı hazırlamak için tencereye süt, irmik ve şekeri döküp sürekli karıştırarak katılaşıncaya kadar pişirelim. Ocaktan almaya yakın vanilyayı ilave ederek karıştırıp soğumaya bırakalım. Kremanın sıcakken sulu gibi gözükebilir biraz dillendirildiğinde irmik kremamızın katılaşmasına yardımcı olacaktır. Hamur bezelerini nişasta yardımıyla yemek tabağı büyüklüğünde açalım, açtığımız hamurları aralarına nişasta serpiştirerek on beze üst üste gelecek şekilde koyalım (İstenirse yufkalar tek tekte açılabilir). Üst üste koyduğumuz bezeleri tek yufka halinde açılabildiği kadar açalım, kenarı 10x10 cm olacak şekilde kareler keselim, karelerin bir kenarına pişirilip soğutulan irmikle yaptığımız kremadan yeteri miktarda koyalım ve diğer kenar üçgen olacak şekilde üstüne doğru kapatalım.

Şöbiyetlerimizi yağlanmış tepsinize alırken sırtı kenara gelecek şekilde hafif uç kısımlarına bindirerek dizelim. Üzerine erittiğimiz tereyağını kalan yarım su bardağı sıvı yağla birleştirip kızgın hale getirelim hiç soğutmadan şöbiyetimizin üzerine her tarafına özenle gelecek şekilde gezdirelim. Önceden ısıttığımız 170 derecedeki fırına pembeleşinceye kadar kızarmasını sağlayalım. Bu arada şerbeti için su, 1/2 çay kaşığı limon suyu ve şekeri hazırlayacağımız tenceremize dökelim kıvamını alınca soğumaya bırakalım, fırından aldığımız tatlımız tam soğuduktan sonra, şerbetimiz ılık olarak dökelim, tatlımız şerbetini çekince üzerini Antep fıstığıyla süsleyip servis edebilirsiniz.

Afiyet Olsun.
20.01.2024 05:30:17
Şöbiyet Tatlısı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Şöbiyet Tatlısı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Şöbiyet Tatlısı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Kemalpaşa Tatlısı

Kemalpaşa Tatlısı, Özellikle bursa yöresinin meşhur tatlılarından olan kemal Paşa tatlısının halk dilinde peynir tatlısı olarak adlandırılmaktadır. Bursalı h...
Devamını Oku

Tatlı Tarifleri

Tatlı Tarifleri, Ülke olarak tatlıya düşkün bir milletiz. İnsanlarımızın vücut şekillerini bile tatlılara benzetiriz. Örnek verecek olursak; baklava vücutlu,...
Devamını Oku

Çikolatalı Sütlü Tatlılar

Çikolatalı Sütlü Tatlılar, Ülkemizde sayısız çikolatalı tatlı çeşitleri vardır. Bizim insanlarımız çikolatayı yemeyi severler. Özellikle de bu çikolatalar ta...
Devamını Oku

Hafif Tatlı Tarifleri

Hafif Tatlı tarifleri, Hafif tatlılar sağlık açısında oldukça daha sağlıklıdır. Kalori bakımından az değerlere sahip olduğu için kilo alınmasına sebep olmaz....
Devamını Oku

Sarma Tatlısı

Sarma Tatlısı, Tatlılar, Osmanlı'dan günümüze gelmiş en şahane lezzetlerdir. Bayram, düğün ve özel kutlamalarda kesinlikle ilk başta yerini almış olan t...
Devamını Oku

Gül Tatlısı

Gül tatlısı, şerbetli bir tatlıdır. Şeker bakımından yoğun olduğu için bira ağır bir tatlıdır. Ancak tatlı severlerin iştahla tükettiği tatlılar arasında yer...
Devamını Oku

İmam Sarığı Tatlısı

İmam sarığı tatlısı, ismi aslında tuhaf gelse de ilk duyduğunuzda oldukça lezzetli bir tatlıdır. Sarık şeklinde daha doğrusu renk ve görünümünde olduğu için ...
Devamını Oku

Bisküvili İrmik Tatlısı

Bisküvili İrmik Tatlısı; Bisküvili tatlılar hem hafif yapısı hem de lezzeti ile her zaman ilgi gören tatlılardan olmuştur. Neredeyse tüm bisküvi şekilleriyle...
Devamını Oku

Fırında İrmik Tatlısı

Fırında İrmik Tatlısı, Şerbetli tatlılar Osmanlı'dan günümüze kadar gelen tatlılardır. Tatlıların birçok çeşidi vardır. Bunların en başında baklava, kadayıf ...
Devamını Oku

Etimek Tatlısı İrmikli

Etimek tatlısı irmikli, etimek tatlısı çok sevilen gösterişli bir tatlı olmasına rağmen bir o kadar da kolay olan bir tatlıdır. Muhallebisi yapıldı mı tatlı ...
Devamını Oku

Bisküvili Tatlılar

Bisküvili Tatlılar, Pratik yapımı ile ev hanımlarının kurtarıcısı olan bisküvili tatlılar oldukça pratik ve maliyeti düşük tatlılardır. Bisküvi ile her bütçe...
Devamını Oku

Galeta Unlu Tatlı

Galeta Unlu Tatlı, bu tatlı diğer adı ile Kıbrıs tatlısı olan ve içinde galeta unu olduğu kesinlikle anlaşılamayan, şerbetli tatlılar arasında oldukça rağbet...
Devamını Oku

Hamur Tatlıları

Hamur Tatlıları, Türk toplumu olarak hamur tatlılarına karşı büyük bir ilgi vardır. Bu nedenle birbirinden lezzetli ve mükemmel yüzlerce hamur tatlısı ç...
Devamını Oku

Haşhaşlı İrmik Tatlısı

Haşhaşlı irmik tatlısı: Haşhaş yemeklerde ve tatlılarda kullanılan bir bitkinin parçasıdır. Tatlılarda en çok kek tarzı olanlarda kullanılır. Böreklerde kull...
Devamını Oku

Çikolatalı Etimek Tatlısı

Çikolatalı Etimek Tatlısı, Etimek oldukça sevilen hem çerez niyetine yenilen hem de diyet yapanlar için oldukça tercih edilen bir üründür. Son yıllarda etime...
Devamını Oku

Cevizli Gül Tatlısı

Cevizli gül tatlısı hem lezzetiyle damaklarda eşsiz bir lezzet olma özelliğinde hem de şekli ile oldukça dikkat çeken ve görsellikle yeme isteğini arttıran p...
Devamını Oku

Çikolatalı İrmik Tatlısı

Çikolatalı irmik tatlısı hem görselliği ile hem de damaklarda eşsiz bir tat bırakan lezzeti ile sevilen tatlı türlerinden biridir. Çikolatalı tatlılar herkes...
Devamını Oku

Havuç Tatlısı

Havuç tatlısı, Havuç, dünyada ekilen son derece önemli bir sebze çeşididir. Bu güzide sebzemizi, ülkemizin her bölgesinde yetiştirmek mümkündür. İnsan vücudu...
Devamını Oku

Fındıklı Gül Tatlısı

Fındıklı gül tatlısı, Genellikle tatlılar bizim için vazgeçilmez bir lezzettir. Özellikle de oruç tuttuğumuz zaman iftardan sonra tatlı yemediğimiz akşam yok...
Devamını Oku

Çilekli İrmik Tatlısı

Çilekli İrmik Tatlısı, Türkiye'de ve pek çok orta doğu ülkelerinde yaygın bir tatlı çeşididir. Tatlının birçok farklı ülkelerde birçok çeşidi vardır. Türk mu...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Cevizli Gül Tatlısı
Çikolatalı İrmik Tatlısı
Havuç Tatlısı
Fındıklı Gül Tatlısı
Çilekli İrmik Tatlısı
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024