Şıllık tatlısı tarifi, bu tatlı Şanlıurfa yöresine ait olan bir tatlıdır. Şerbetli bir tatlı olan bu tatlı bu yörede oldukça sık olarak yapılır ve sevilerek tüketiliyor. Şerbetli bir tatlı olduğunda kalori bakımında yüksek kalorilidir. Bu nedenle kilo sıkıntısı olanlar, diyet yapanlar, şeker hastaları yememelidir. Yapımı oldukça kolay olan bu tatlı ekonomik bir tatlıdır.
Çok fazla bir malzeme kullanılmadan un, şeker, ceviz ve fıstık ile yapılır. Bu nedenle hem ekonomik hem pratik bir tariftir. Sevdiklerinize akşam yemekleri sonrası beş çayları yanına ve gün arası çay saatlerinizi ziyafete dönüştürecek bir tatlıdır. Tatlının yapımına bakalım.
- 8 yemek kaşığı un
- 1 su bardağı su
- Çay kaşığının ucu ile tuz
Şerbeti için gerekli malzemeler
- 1 su bardağı su
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 yemek kaşığı tereyağı
İçi kısmının hazırlanması için
- Bir kâse ceviz
- Üzeri için fıstık
Şıllık tatlısı nasıl yapılır?
Tatlımızın yapımı için ilk olarak hamurunu hazırlamak gerekir. Un tuz ve su derin bir kaba alınır ve iyice çırpılır. Topak kalmamasına dikkat edilir. Krep tavası ocağa alınır ve altı açılır. Tava ısınınca kepçe yardımı ile hamurdan dökülür ve iki taraflı pişirilir. Kreplerin hepsi hazırlanınca bir tepsiye ya da borcama dizilir.
Toplamda sekiz tane krep çıkar. Dört tanesi dizilince üzerine bir kâse ceviz dövülerek eklenir. Ardından diğer dört krep dizilir. Bir kenara alınır ve şerbet hazırlanmaya başlanır. Su şeker ve tereyağı iyice kaynatılır. Şerbet koyulaşmaya başlayınca ocaktan alınır ve hazırlanan kreplerin üzerine dökülür. Üzeri fıstık ile süslenir ve ardından dilimlenerek servis edilir.
Afiyet olsun.