Şerbetli Tatlılar

Şerbetli Tatlılar, tatlı denilince ilk akla gelen tatlı çeşitleri arasında şerbetli tatlılar gelmektedir. Tüketmesi oldukça keyif verici olan binlerce şerbetli tatlı türleri arasında sizler için birkaç tane şerbetli tatlı tarifi hazırladık birbirinden leziz bu tatlıları sizlerde kolaylıkla hazırlayarak mükemmel bir şerbetli tatlı ziyafeti çekebilirsiniz.

Şam Tatlısı İçin Gerekli Malzemeleri

  • 2 su bardağı silme irmik
  • 1 su bardağı silme toz şeker
  • 1 su bardağı silme yoğurt
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı silme elenmiş un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • Yeteri kadar fıstık
Şerbeti için
  • 4 su bardağı toz şeker
  • 3,5 su bardağı su
  • Yarım limon suyu
  • Şerbetli Şam Tatlısı Hazırlanışı

Şam Tatlısı Nasıl Yapılır?


Öncelikle şerbetimizi kaynatarak başlayalım. Uygun bir tencereye ilk olarak toz şeker ilave ettikten sonra üzerine 3,5 su bardağı ılık su ekleyerek önce şekerli suyu bir tahta kaşık yardımıyla karıştırarak şekerin çözülmesini sağlayalım. Ardından şerbet tenceresini ocağa alarak orta ateşte kıvam alıncaya kadar kaynatalım. Kaynayarak koyulaşan şerbetin üzerine yarım adet limon suyu ilave edip birkaç taşım daha kaynatarak şerbeti ocaktan alarak ılıması için bir kenarda bekletelim.

Şam tatlımızın hamuru için karıştırma kabımıza sırasıyla yoğurt, toz şeker, sıvı yağı ekleyerek karışımı bir tahta kaşıkla karıştırarak harmanlayalım.
Karışımın üzerine irmik, elenmiş un, kabartma tozu ve vanilya ekleyerek tıpkı kek hamurunda olduğu gibi tahta kaşıkla karıştırarak pürüzsüz bir hamur elde edelim. Ardından dikdörtgen cam bir tepsinin tabanını ve kenarlarını iyice yağladıktan sonra hazırladığımız hamuru tepsinin içine alarak elimizle eşit bir şekilde yayalım. Hamurumuzun güzel kızarması için üzerine yoğurt sürdükten sonra fıstıkları arka arkaya düzgün bir şekilde yerleştirelim. Ardından fırınımızı 200 derecede önceden ısıtarak tepsiyi fırına vererek tatlımızın altı üstü kızarıncaya kadar pişirerek fırından alalım. Hazır hale gelen Şam tatlımızın ilk sıcaklığı çıkarak hafif ılıyınca üzerine ılık şerbetin yarısını çukur bir kepçe ile dökerek tatlımızı dilimleyelim ve kalan şerbeti de tatlının üzerine döküp birkaç saat bekleterek servis yapalım.

Afiyet olsun.

Tel Kadayıflı Şeker Pare Tatlısı İçin Gerekli Malzemeleri
  • 250 gram Tel kadayıf
  • 150 gram çam fıstığı
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
Hamuru için
  • Yarım su bardağı süt
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • Yarım su bardağı pudra şekeri
  • 150 gr margarin veya tereyağı
  • 2 çorba kaşığı sirke
  • 2 adet yumurta
  • 1 fiske tuz
  • 1 paket kabartma tozu
  • Aldığı kadar un
Şerbeti için
  • 4 su bardağı toz şeker
  • 3,5 su bardağı su
  • 1 dilim limon suyu
Tel Kadayıflı Şeker Pare Tatlısı Nasıl Yapılır?

Tatlımızın hazırlığına ilk olarak kadayıfları elimizle çekiştirerek kopartalım. Ardından Uygun bir tavaya tereyağını alarak yağın erimesini sağladıktan sonra üzerine didiklenmiş kadayıfları ekleyerek renkleri değişip hafifçe kızarıncaya kadar karıştırarak kavuralım. Kavrulmakta olan kadayıfların üzerine yeşil fıstıkları da ilave ederek birkaç dakika daha kavurarak ocağımızın altını kapatalım. Tatlımızın hamuru için karıştırma kabımıza ilk olarak pudra şekerini alarak üzerine oda ısısında yumuşatılmış tereyağı, sıvı yağ, süt ve sirke ekledikten sonra 1 adet yumurta ekleyip diğer yumurtayı ise üzeri içi ayıralım. Karışımın üzerine 1 fiskede tuz ilave ederek yoğurma başlarken unu azar azar kaşık yardımıyla eklerken kabarma tozu ilave ederek ele yapışmayacak kıvamda bir hamur elde edelim. Ardından hazır hale gelen hamurdan ceviz iriliğinde parçalar alarak elimizle yuvarladıktan sonra üzerine bastırıp açtıktan sonra içine kavrulmuş kadayıf koyarak hamuru kapatıp elimizle yuvarlayarak hafifçe üzerine bastırarak yağlanmış fırın tepsimize yerleştirelim. Kalan hamurları da aynı şeklide hazırlayarak tepsimizi dolduralım. Ardından şekli alan hamurların üzerine çırpılmış yumurta sarısı sürdükten sonra 190 derece ısıtılmış fırına vererek hamurların altı üstü kızarıncaya kadar pişirerek tatlımızı fırından alalım. Tatlımızın ilk sıcaklığı çıktıktan sonra üzerine ılık şerbeti dökerek 1-2 saat kadar tel kadayıflı şeker pare tatlımız tamamen soğuduktan sonra servise sunalım.

Afiyet olsun.

Kalbura Bastı Tatlısı İçin Gerekli Malzemeleri
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 adet yumurta
  • 2 yemek kaşığı irmik
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 150 gram tereyağı veya margarin
  • 1 su bardağı dövülmüş ceviz içi (Tatlının içi için)
  • 11 yemek kaşığı tepeleme elenmiş un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
Şerbeti için
  • 4 su bardağı toz şeker
  • 3,5 su bardağı su
  • Yarım limon suyu
Kalbura Bastı Tatlısı Nasıl Yapılır?

Tatlımızın ilk hazırlığı olarak şerbetini kaynatarak başlayalım. Uygun bir tencere tüm şerbet malzemelerini ilave ederek kaynamaya bırakalım. Şerbet kaynayarak kıvam aldıktan sonra üzerine limon suyu ekleyip birkaç taşım daha kaynatarak şerbeti ocaktan alarak ılımaya bırakalım. Tatlımızın hamurunu yoğurmak için karıştırma kabımıza ilk olarak oda ısısında bekletilmiş tereyağı, sıvı yağ, yoğurt ve yumurtayı kırdıktan sonra çırpma teli yardımıyla karışımı karıştırarak çırpalım. Ardından karışımın üzerine irmik, 6 yemek kaşığı tepeleme un ve kabartma tozu ekleyip karıştırdıktan sonra kalan 5 kaşık unu ilave ederek hamuru yoğurmaya başlayalım. Ele yapışmayacak yumuşak bir kıvam alan hamurdan ceviz iriliğinde parçalar kopartarak elimizde yuvarlayarak beze şekline getirdikten sonra rendenin iri kısmı üzerine koyarak elimizle bastırarak hamuru büyüterek rendenin desen şeklinin hamura çıkmasını sağlayarak içine ceviz içi yerleştirerek rendenin üzerinde hamurun üzerini kapatarak rulo şeklinde sararak yağlı kâğıt kaplanmış fırın tepsimize kalbura bastı tatlılarımızı yerleştirelim. Kalan hamurların tamamı aynı şekilde hazırlanarak tepsiye dizildikten sonra önceden ısıtılmış 185 derecede fırına vererek üzeri kızarıncaya kadar pişirerek fırından çıkartalım. Ardından kalbura bastı tatlımız ilk sıcaklığını attıktan sonra üzerine ılık şerbeti dökerek 1-2 saat şerbeti çekmesi için bekleterek servis yapalım.

Afiyet olsun.
19.01.2024 21:50:37
Şerbetli Tatlılar ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Şerbetli Tatlılar Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Şerbetli Tatlılar"
İyi akşamlar akşama arkadaşlarla bir kafeye gidip dondurma yiyip oturalım diyorum. Fakat onlara dondurmanın yanında ne ikram edeyim çok kararsızım. Acaba şerbetli tatlılardan hangisi yanına uygun olur? Lütfen bu konuda bana yardımcı olursanız çok sevinirim.
Ahmet Atik . 31.08.2018

Kemalpaşa Tatlısı

Kemalpaşa Tatlısı, Özellikle bursa yöresinin meşhur tatlılarından olan kemal Paşa tatlısının halk dilinde peynir tatlısı olarak adlandırılmaktadır. Bursalı h...
Devamını Oku

Tatlı Tarifleri

Tatlı Tarifleri, Ülke olarak tatlıya düşkün bir milletiz. İnsanlarımızın vücut şekillerini bile tatlılara benzetiriz. Örnek verecek olursak; baklava vücutlu,...
Devamını Oku

Çikolatalı Sütlü Tatlılar

Çikolatalı Sütlü Tatlılar, Ülkemizde sayısız çikolatalı tatlı çeşitleri vardır. Bizim insanlarımız çikolatayı yemeyi severler. Özellikle de bu çikolatalar ta...
Devamını Oku

Hafif Tatlı Tarifleri

Hafif Tatlı tarifleri, Hafif tatlılar sağlık açısında oldukça daha sağlıklıdır. Kalori bakımından az değerlere sahip olduğu için kilo alınmasına sebep olmaz....
Devamını Oku

Sarma Tatlısı

Sarma Tatlısı, Tatlılar, Osmanlı'dan günümüze gelmiş en şahane lezzetlerdir. Bayram, düğün ve özel kutlamalarda kesinlikle ilk başta yerini almış olan t...
Devamını Oku

Gül Tatlısı

Gül tatlısı, şerbetli bir tatlıdır. Şeker bakımından yoğun olduğu için bira ağır bir tatlıdır. Ancak tatlı severlerin iştahla tükettiği tatlılar arasında yer...
Devamını Oku

İmam Sarığı Tatlısı

İmam sarığı tatlısı, ismi aslında tuhaf gelse de ilk duyduğunuzda oldukça lezzetli bir tatlıdır. Sarık şeklinde daha doğrusu renk ve görünümünde olduğu için ...
Devamını Oku

Bisküvili İrmik Tatlısı

Bisküvili İrmik Tatlısı; Bisküvili tatlılar hem hafif yapısı hem de lezzeti ile her zaman ilgi gören tatlılardan olmuştur. Neredeyse tüm bisküvi şekilleriyle...
Devamını Oku

Fırında İrmik Tatlısı

Fırında İrmik Tatlısı, Şerbetli tatlılar Osmanlı'dan günümüze kadar gelen tatlılardır. Tatlıların birçok çeşidi vardır. Bunların en başında baklava, kadayıf ...
Devamını Oku

Etimek Tatlısı İrmikli

Etimek tatlısı irmikli, etimek tatlısı çok sevilen gösterişli bir tatlı olmasına rağmen bir o kadar da kolay olan bir tatlıdır. Muhallebisi yapıldı mı tatlı ...
Devamını Oku

Bisküvili Tatlılar

Bisküvili Tatlılar, Pratik yapımı ile ev hanımlarının kurtarıcısı olan bisküvili tatlılar oldukça pratik ve maliyeti düşük tatlılardır. Bisküvi ile her bütçe...
Devamını Oku

Galeta Unlu Tatlı

Galeta Unlu Tatlı, bu tatlı diğer adı ile Kıbrıs tatlısı olan ve içinde galeta unu olduğu kesinlikle anlaşılamayan, şerbetli tatlılar arasında oldukça rağbet...
Devamını Oku

Hamur Tatlıları

Hamur Tatlıları, Türk toplumu olarak hamur tatlılarına karşı büyük bir ilgi vardır. Bu nedenle birbirinden lezzetli ve mükemmel yüzlerce hamur tatlısı ç...
Devamını Oku

Haşhaşlı İrmik Tatlısı

Haşhaşlı irmik tatlısı: Haşhaş yemeklerde ve tatlılarda kullanılan bir bitkinin parçasıdır. Tatlılarda en çok kek tarzı olanlarda kullanılır. Böreklerde kull...
Devamını Oku

Çikolatalı Etimek Tatlısı

Çikolatalı Etimek Tatlısı, Etimek oldukça sevilen hem çerez niyetine yenilen hem de diyet yapanlar için oldukça tercih edilen bir üründür. Son yıllarda etime...
Devamını Oku

Cevizli Gül Tatlısı

Cevizli gül tatlısı hem lezzetiyle damaklarda eşsiz bir lezzet olma özelliğinde hem de şekli ile oldukça dikkat çeken ve görsellikle yeme isteğini arttıran p...
Devamını Oku

Çikolatalı İrmik Tatlısı

Çikolatalı irmik tatlısı hem görselliği ile hem de damaklarda eşsiz bir tat bırakan lezzeti ile sevilen tatlı türlerinden biridir. Çikolatalı tatlılar herkes...
Devamını Oku

Havuç Tatlısı

Havuç tatlısı, Havuç, dünyada ekilen son derece önemli bir sebze çeşididir. Bu güzide sebzemizi, ülkemizin her bölgesinde yetiştirmek mümkündür. İnsan vücudu...
Devamını Oku

Fındıklı Gül Tatlısı

Fındıklı gül tatlısı, Genellikle tatlılar bizim için vazgeçilmez bir lezzettir. Özellikle de oruç tuttuğumuz zaman iftardan sonra tatlı yemediğimiz akşam yok...
Devamını Oku

Çilekli İrmik Tatlısı

Çilekli İrmik Tatlısı, Türkiye'de ve pek çok orta doğu ülkelerinde yaygın bir tatlı çeşididir. Tatlının birçok farklı ülkelerde birçok çeşidi vardır. Türk mu...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Cevizli Gül Tatlısı
Çikolatalı İrmik Tatlısı
Havuç Tatlısı
Fındıklı Gül Tatlısı
Çilekli İrmik Tatlısı
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024