Şekerpare Tatlısı

Şekerpare Tatlısı, birçok kişi tarafından sevilerek tüketilen lezzetli bir tatlı türüdür. Şekerpare hamurunun, şeker ile bütünleşmesiyle birlikte ortaya çıkan lezzet, çocukların ve misafirlerin ağızlarını tatlandırmaktadır. Tatlıcılarda yoğun olarak satılan bu tatlı evde annelerimiz ve eşlerimizin el lezzetleriyle çay sohbetlerini koyulaştıran hafif bir tatlıdır.

Şekerpare Tatlısı Hamur Malzemeleri

  • 3 su bardağı un,
  • 1 su bardağı irmik,
  • 1 çay bardağı şeker,
  • 1 yumurta,
  • 1 yumurta sarısı,
  • 1 paket kabartma tozu,
  • 1 paket vanilya,
  • Yarım paket margarin,
  • 1 çay bardağı kadar sıvı yağ,

Şekerpare Tatlısı Şerbet Malzemeleri

  • 4 su bardağı su,
  • 4 su bardağı şeker,
  • Yarım limonun suyu,
  • 1 adet yumurta,

Şekerpare Tatlısı Hamuru Nasıl Yapılır?


Bir tencere içine konulan yarım paket kadar margarin, bir çay bardağı şeker ve yağ ile karıştırılarak oda sıcaklığında bir süre bekletilir. Şeker iyice yağ ile bütünleşince içine bir yumurta kırılarak iyice yağ ve şeker ile çırpılır. Şeker, yağ ile bütünleşip köpürdükten sonra üzerine bir paket vanilya ve kabartma eklenilerek çırpma ile malzemeler bütünleşir en son olarak da hamurumuzun hazır olması için 1 su bardağı irmik ve 3 su bardağı unumuz güzelce karıştırılır. Unumuz aktarılırken topaklanmaması için sürekli karıştırılmalıdır. Bu malzemeler sırasıyla koyulmalıdır yoksa hamur tam anlamıyla yoğunlaşmaz bu nedenle şekerparenin tam anlamıyla lezzetini vermesi için bu sıralama ile güzelce yoğunlaşarak bir müddet dinlenmeye alınır.
Hamurumuz dinlendikten sonra istediğimiz kıvama gelecektir. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılarak yuvarlanarak toplar haline getirilerek altı az bir miktar yağlanan borcam veya tepsiye dizilir. Bu toplar tepsiye dizildikten sonra elimiz ile hafifçe basarak hamurun bir miktar yanlara doğru yayılması sağlanır. Sonra bir kap içerisine alınan 1 adet yumurta sarısı çırpılarak ufak bir fırça yardımı ile üzerisi kızarık bir görüntü sağlaması için güzelce şekerparelerimize sürülür. Önceden hazırlanmış 180 derecelik fırına sürülerek iyice kızarana kadar şekerparelerimiz pişirilir. Şekerpare hamuru piştikten sonra fırından alınarak tezgâh üzerine bırakılarak soğuması için bırakılır. Şekerparemiz soğurken bu arada şerbet hazırlanır.

Bir tencere içerisine alınan 4 su bardağı şeker üzerine 4 su bardağı kadar su eklenerek yavaşça soğuk suda çözülür. Ilık ateşte kaynamaya alınan şerbetimiz kaynamaya yakın yarım limon suyu da sıkılarak şerbetin koyulaşması sağlanır. Şerbet kaynayınca ılımlılaşması için tezgâhımızda bekletilmeye alınır. Bu arada şekerparemiz soğuyarak hafiften kuruyacaktır. Ilık hale gelen şerbetimiz şeker parenin üzerine bir kepçe yardımıyla orantılı olarak dökülür. Şerbet dökme işlemi tepsinin alt kısmı tamamen şerbetle doluncaya kadar devam eder. Ilık şerbetin etkisi ile tatlımızın altı gevrek üstü çıtır bir tarz alacaktır. Tezgâhımızda 1 saat bekledikten sonra tatlı tabağına alınan şekerparemiz servis edilir.

Afiyet olsun.

20.01.2024 01:14:49
Şekerpare Tatlısı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Şekerpare Tatlısı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Şekerpare Tatlısı"
Kızım şekerpare tatlısını çok seviyor. Fakat hiç evde yapmayı denemedim. Şekerpare tatlısı için gerekli olan malzemeler nelerdir? Şekerpare tatlısı için malzemelerin ölçüleri ne olmalıdır? Şerbetinin kıvamlı olması için malzeme ve ölçüleri nedir? Ayrıca şekerpare tatlısının hazırlanışı ve yapılışı nasıldır? Şekerpare tatlısı fırında kaç derecede pişirilmelidir? Detaylı olarak bilgi verir misiniz?
Fulya . 29.09.2018 15:41:07

Kemalpaşa Tatlısı

Kemalpaşa Tatlısı, Özellikle bursa yöresinin meşhur tatlılarından olan kemal Paşa tatlısının halk dilinde peynir tatlısı olarak adlandırılmaktadır. Bursalı h...
Devamını Oku

Tatlı Tarifleri

Tatlı Tarifleri, Ülke olarak tatlıya düşkün bir milletiz. İnsanlarımızın vücut şekillerini bile tatlılara benzetiriz. Örnek verecek olursak; baklava vücutlu,...
Devamını Oku

Çikolatalı Sütlü Tatlılar

Çikolatalı Sütlü Tatlılar, Ülkemizde sayısız çikolatalı tatlı çeşitleri vardır. Bizim insanlarımız çikolatayı yemeyi severler. Özellikle de bu çikolatalar ta...
Devamını Oku

Hafif Tatlı Tarifleri

Hafif Tatlı tarifleri, Hafif tatlılar sağlık açısında oldukça daha sağlıklıdır. Kalori bakımından az değerlere sahip olduğu için kilo alınmasına sebep olmaz....
Devamını Oku

Sarma Tatlısı

Sarma Tatlısı, Tatlılar, Osmanlı'dan günümüze gelmiş en şahane lezzetlerdir. Bayram, düğün ve özel kutlamalarda kesinlikle ilk başta yerini almış olan t...
Devamını Oku

Gül Tatlısı

Gül tatlısı, şerbetli bir tatlıdır. Şeker bakımından yoğun olduğu için bira ağır bir tatlıdır. Ancak tatlı severlerin iştahla tükettiği tatlılar arasında yer...
Devamını Oku

İmam Sarığı Tatlısı

İmam sarığı tatlısı, ismi aslında tuhaf gelse de ilk duyduğunuzda oldukça lezzetli bir tatlıdır. Sarık şeklinde daha doğrusu renk ve görünümünde olduğu için ...
Devamını Oku

Bisküvili İrmik Tatlısı

Bisküvili İrmik Tatlısı; Bisküvili tatlılar hem hafif yapısı hem de lezzeti ile her zaman ilgi gören tatlılardan olmuştur. Neredeyse tüm bisküvi şekilleriyle...
Devamını Oku

Fırında İrmik Tatlısı

Fırında İrmik Tatlısı, Şerbetli tatlılar Osmanlı'dan günümüze kadar gelen tatlılardır. Tatlıların birçok çeşidi vardır. Bunların en başında baklava, kadayıf ...
Devamını Oku

Etimek Tatlısı İrmikli

Etimek tatlısı irmikli, etimek tatlısı çok sevilen gösterişli bir tatlı olmasına rağmen bir o kadar da kolay olan bir tatlıdır. Muhallebisi yapıldı mı tatlı ...
Devamını Oku

Bisküvili Tatlılar

Bisküvili Tatlılar, Pratik yapımı ile ev hanımlarının kurtarıcısı olan bisküvili tatlılar oldukça pratik ve maliyeti düşük tatlılardır. Bisküvi ile her bütçe...
Devamını Oku

Galeta Unlu Tatlı

Galeta Unlu Tatlı, bu tatlı diğer adı ile Kıbrıs tatlısı olan ve içinde galeta unu olduğu kesinlikle anlaşılamayan, şerbetli tatlılar arasında oldukça rağbet...
Devamını Oku

Hamur Tatlıları

Hamur Tatlıları, Türk toplumu olarak hamur tatlılarına karşı büyük bir ilgi vardır. Bu nedenle birbirinden lezzetli ve mükemmel yüzlerce hamur tatlısı ç...
Devamını Oku

Haşhaşlı İrmik Tatlısı

Haşhaşlı irmik tatlısı: Haşhaş yemeklerde ve tatlılarda kullanılan bir bitkinin parçasıdır. Tatlılarda en çok kek tarzı olanlarda kullanılır. Böreklerde kull...
Devamını Oku

Çikolatalı Etimek Tatlısı

Çikolatalı Etimek Tatlısı, Etimek oldukça sevilen hem çerez niyetine yenilen hem de diyet yapanlar için oldukça tercih edilen bir üründür. Son yıllarda etime...
Devamını Oku

Cevizli Gül Tatlısı

Cevizli gül tatlısı hem lezzetiyle damaklarda eşsiz bir lezzet olma özelliğinde hem de şekli ile oldukça dikkat çeken ve görsellikle yeme isteğini arttıran p...
Devamını Oku

Çikolatalı İrmik Tatlısı

Çikolatalı irmik tatlısı hem görselliği ile hem de damaklarda eşsiz bir tat bırakan lezzeti ile sevilen tatlı türlerinden biridir. Çikolatalı tatlılar herkes...
Devamını Oku

Havuç Tatlısı

Havuç tatlısı, Havuç, dünyada ekilen son derece önemli bir sebze çeşididir. Bu güzide sebzemizi, ülkemizin her bölgesinde yetiştirmek mümkündür. İnsan vücudu...
Devamını Oku

Fındıklı Gül Tatlısı

Fındıklı gül tatlısı, Genellikle tatlılar bizim için vazgeçilmez bir lezzettir. Özellikle de oruç tuttuğumuz zaman iftardan sonra tatlı yemediğimiz akşam yok...
Devamını Oku

Çilekli İrmik Tatlısı

Çilekli İrmik Tatlısı, Türkiye'de ve pek çok orta doğu ülkelerinde yaygın bir tatlı çeşididir. Tatlının birçok farklı ülkelerde birçok çeşidi vardır. Türk mu...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Cevizli Gül Tatlısı
Çikolatalı İrmik Tatlısı
Havuç Tatlısı
Fındıklı Gül Tatlısı
Çilekli İrmik Tatlısı
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024