Şekerpare Tatlısı Tarifi

Şekerpare Tatlısı Tarifi, Geçmişten günümüzü Türk mutfağı için şerbetli tatlıların yeri çok önemlidir. Osmanlı mutfağında önem kazanan şerbetli tatlı çeşitleri Türk mutfağında da önemini korumuştur. Şerbet tatlılar içerisinde özellikle şekerpare çok sık tercih edilen tatlılardan biridir. Özellikle ev hanımları özel günlerde özel misafirleri için şekerpare tatlısını tercih etmektedir.
Yapılışının zahmetli olmasına rağmen sahip olduğu lezzet sayesinde çok sık tercih edilmektedir. Şekerpare tatlısının yapılışında dikkat edilmesi gereken iki husus vardır. Bunlardan biri şerbetin yapılışıdır. Güzel bir şerbet hazırlamak aslında ustalık istemektedir. Şerbetin kıvamı çok önemlidir. Şerbetin kıvamını iyi tutturamaz iseniz tatlınız çok kısa bir süre içinde şekerleme yapar. Dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise hamurun kıvamıdır. Hamur çok kuru olursa çok fazla kabarmaz ve içi de istediğiniz gibi pişmez. Hamurun kıvamı kulak memesi kıvamında olmalıdır. Lezzetiyle dillerden düşmeyen şekerpare tatlısının tarifi şu şekildedir;

Şekerpare Tatlısı İçin Malzemeleri

  • Yarım paket margarin
  • 2 adet yumurta (Yumurtadan biri tam olarak kullanılacak bir diğerinin sadece akı)
  • Yarım su bardağı pudra şekeri
  • Yarım su bardağı irmik
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 paket vanilya
  • Bir miktar un
  • 1 paket kabartma tozu

Şerbeti için

  • 4,5 su bardağı su
  • 3,5 su bardağı şeker
  • Yarım limon

Şekerpare Tatlısı Nasıl Yapılır?


Şekerpare tatlısının yapılışına öncelikle şerbetinin yapılışı ile başlayın.
Şerbetin önceden hazır ve soğumuş olması gerekmektedir. Şerbetin kıvamını tutturmak şekerpare tatlısının lezzeti için çok önemlidir. Şerbeti için orta boy bir tencerenin içine 4,5 su bardağı su ve şekeri ilave ederek karıştırın. Karıştırma işlemi bittikten sonra ocağı koyun ve kaynaması için bekleyin. Ortalama 15 dakika kadar kaynatın. Daha sonra üzerine limon suyunu ilave ederek 5-8 dakika daha kaynatın. Limon şerbetin kesilmesini ve şekerlemesine engel olacaktır. Böylece şerbetin lezzeti uzun süre kendini koruyacaktır. Şerbetin kıvamı önemlidir. Şerbet ne çok koyu ne çok cıvık olacak orta kıvamda olması gerekmektedir. Şerbeti hazırladıktan sonra ocaktan indirin ve soğuması için bir kenarda bekletin. Daha sonra şekerparenin hamurunu hazırlamaya başlayın. Hamuru için derin bir kabın içine yumurtaları kırın. Yumurtalardan birinin tam olarak diğerinin ise sadece akını kırın. Sarısı şekerpare yapımı sürecinde ileri de size lazım olacak. Yumurtaların üzerine oda sıcaklığında bekletilmiş çok katı olmayan margarini ilave edin. Margarin ve yumurtayı yoğurmaya başlayın. Margarin ne kadar yumuşak olursa yoğrulması oda o kadar kolay olacaktır. Daha sonra üzerine sıvı yağ, irmik ve pudra şekerinin ilave ederek yoğurmaya devam edin. Biraz yoğurduktan sonra karışımın içerisine azar azar un ilave ederek yoğurmaya başlayın. Unu ilave ederken un ile kabartma tozu ve vanilyayı da ilave etmeyi unutmayın. Kabartma tozunun en sonra bırakılmasının ve un ile ilave edilirse hamurunuz daha güzel kabaracaktır. Hamuru kulak memesine kıvamına gelene kadar güzele yoğurun. Yoğurma işlemi bittikten sonra hazırladığınız hamurdan ceviz büyüklüğünden bezeler kopararak top şekline getirin. Top şekline getirdiğiniz hamuru daha önce yağlı kâğıt serdiğiniz tepsiye dizin. Bütün hamura aynı işlemi uygulayıp bitirdikten sonra ilk başta kalan yumurta sarısının içine bir yemek kaşığı sıvı yağ koyarak güzelce çırparak topların üzerine bir fırça yardımı ile sürün. Bu işlemi de tamamladıktan sonra daha pişirmek için daha önceden ısıtılmış 180 derecelik fırına üzeri kızarana kadar pişirin. Pişirme sürecince ara ara kontrol etmeyi unutmayın. Kızaran şekerpareleri fırından çıkarın. Daha pişen şekerpareleri ılınmış şerbet ile güzelce ıslatın. Şerbetten bol bol dökün bekleme süresi içerisinde şekerpare şerbeti çekecektir. Yaklaşık 5 saat kadar dinlendirin. Şekerpare şerbetini çektikten sonra servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.
19.01.2024 02:20:21
Şekerpare Tatlısı Tarifi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Şekerpare Tatlısı Tarifi Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Şekerpare Tatlısı Tarifi"
Şekerpare tatlısını yaparken her seferinde aynı sorunla karşılaşıyorum. Ne zaman bu tatlıyı yapsam ya şekerini yani şerbetini ayarlayamıyorum aşırı tatlı oluyor. Bazen de tatlının dağılma sorunuyla karşılaşıyorum. Bu durumun sebebi ne olabilir. Tatlının dağılmaması için şerbetini nasıl ayarlamalıyım, ne zaman dökmeliyim? Bu konuda yardımcı olabilir misiniz?
Ayşe . 03.09.2018

Kemalpaşa Tatlısı

Kemalpaşa Tatlısı, Özellikle bursa yöresinin meşhur tatlılarından olan kemal Paşa tatlısının halk dilinde peynir tatlısı olarak adlandırılmaktadır. Bursalı h...
Devamını Oku

Tatlı Tarifleri

Tatlı Tarifleri, Ülke olarak tatlıya düşkün bir milletiz. İnsanlarımızın vücut şekillerini bile tatlılara benzetiriz. Örnek verecek olursak; baklava vücutlu,...
Devamını Oku

Çikolatalı Sütlü Tatlılar

Çikolatalı Sütlü Tatlılar, Ülkemizde sayısız çikolatalı tatlı çeşitleri vardır. Bizim insanlarımız çikolatayı yemeyi severler. Özellikle de bu çikolatalar ta...
Devamını Oku

Hafif Tatlı Tarifleri

Hafif Tatlı tarifleri, Hafif tatlılar sağlık açısında oldukça daha sağlıklıdır. Kalori bakımından az değerlere sahip olduğu için kilo alınmasına sebep olmaz....
Devamını Oku

Sarma Tatlısı

Sarma Tatlısı, Tatlılar, Osmanlı'dan günümüze gelmiş en şahane lezzetlerdir. Bayram, düğün ve özel kutlamalarda kesinlikle ilk başta yerini almış olan t...
Devamını Oku

Gül Tatlısı

Gül tatlısı, şerbetli bir tatlıdır. Şeker bakımından yoğun olduğu için bira ağır bir tatlıdır. Ancak tatlı severlerin iştahla tükettiği tatlılar arasında yer...
Devamını Oku

İmam Sarığı Tatlısı

İmam sarığı tatlısı, ismi aslında tuhaf gelse de ilk duyduğunuzda oldukça lezzetli bir tatlıdır. Sarık şeklinde daha doğrusu renk ve görünümünde olduğu için ...
Devamını Oku

Bisküvili İrmik Tatlısı

Bisküvili İrmik Tatlısı; Bisküvili tatlılar hem hafif yapısı hem de lezzeti ile her zaman ilgi gören tatlılardan olmuştur. Neredeyse tüm bisküvi şekilleriyle...
Devamını Oku

Fırında İrmik Tatlısı

Fırında İrmik Tatlısı, Şerbetli tatlılar Osmanlı'dan günümüze kadar gelen tatlılardır. Tatlıların birçok çeşidi vardır. Bunların en başında baklava, kadayıf ...
Devamını Oku

Etimek Tatlısı İrmikli

Etimek tatlısı irmikli, etimek tatlısı çok sevilen gösterişli bir tatlı olmasına rağmen bir o kadar da kolay olan bir tatlıdır. Muhallebisi yapıldı mı tatlı ...
Devamını Oku

Bisküvili Tatlılar

Bisküvili Tatlılar, Pratik yapımı ile ev hanımlarının kurtarıcısı olan bisküvili tatlılar oldukça pratik ve maliyeti düşük tatlılardır. Bisküvi ile her bütçe...
Devamını Oku

Galeta Unlu Tatlı

Galeta Unlu Tatlı, bu tatlı diğer adı ile Kıbrıs tatlısı olan ve içinde galeta unu olduğu kesinlikle anlaşılamayan, şerbetli tatlılar arasında oldukça rağbet...
Devamını Oku

Hamur Tatlıları

Hamur Tatlıları, Türk toplumu olarak hamur tatlılarına karşı büyük bir ilgi vardır. Bu nedenle birbirinden lezzetli ve mükemmel yüzlerce hamur tatlısı ç...
Devamını Oku

Haşhaşlı İrmik Tatlısı

Haşhaşlı irmik tatlısı: Haşhaş yemeklerde ve tatlılarda kullanılan bir bitkinin parçasıdır. Tatlılarda en çok kek tarzı olanlarda kullanılır. Böreklerde kull...
Devamını Oku

Çikolatalı Etimek Tatlısı

Çikolatalı Etimek Tatlısı, Etimek oldukça sevilen hem çerez niyetine yenilen hem de diyet yapanlar için oldukça tercih edilen bir üründür. Son yıllarda etime...
Devamını Oku

Cevizli Gül Tatlısı

Cevizli gül tatlısı hem lezzetiyle damaklarda eşsiz bir lezzet olma özelliğinde hem de şekli ile oldukça dikkat çeken ve görsellikle yeme isteğini arttıran p...
Devamını Oku

Çikolatalı İrmik Tatlısı

Çikolatalı irmik tatlısı hem görselliği ile hem de damaklarda eşsiz bir tat bırakan lezzeti ile sevilen tatlı türlerinden biridir. Çikolatalı tatlılar herkes...
Devamını Oku

Havuç Tatlısı

Havuç tatlısı, Havuç, dünyada ekilen son derece önemli bir sebze çeşididir. Bu güzide sebzemizi, ülkemizin her bölgesinde yetiştirmek mümkündür. İnsan vücudu...
Devamını Oku

Fındıklı Gül Tatlısı

Fındıklı gül tatlısı, Genellikle tatlılar bizim için vazgeçilmez bir lezzettir. Özellikle de oruç tuttuğumuz zaman iftardan sonra tatlı yemediğimiz akşam yok...
Devamını Oku

Çilekli İrmik Tatlısı

Çilekli İrmik Tatlısı, Türkiye'de ve pek çok orta doğu ülkelerinde yaygın bir tatlı çeşididir. Tatlının birçok farklı ülkelerde birçok çeşidi vardır. Türk mu...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Cevizli Gül Tatlısı
Çikolatalı İrmik Tatlısı
Havuç Tatlısı
Fındıklı Gül Tatlısı
Çilekli İrmik Tatlısı
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024