Şam Tatlısı Nasıl Yapılır

Şam Tatlısı Nasıl Yapılır, Artık çok nadir yerlerde yapılıp satılan leziz bir tariftir Şam tatlısı. Çocukluğumuzdan gelen ve aklımızda kalan en iyi tatlılardan biridir. Ara sıra sokaklarda tatlı satan satıcılarda rastlıyoruz artık. Bayramlarda daha çok rastlanır oldu Şam tatlısına. Bayramda Şam tatlısı yapıp misafirlerinizi geçmişe doğru küçük bir yolculuğa çıkarmak isterseniz şayet kesinlikle denemenizi öneri ederim.

Şam Tatlısı Tarifi


Malzemeleri

  • 500 gr irmik
  • Yarım su bardağı un
  • 1 su bardağı şeker
  • 1,5 su bardağı yoğurt (Sulu olacak)
  • 1 çay kaşığı dolu şekilde karbonat + üstüne sıkmak için 5-6 damla limon suyu
  • 1 orta büyüklükte kaşık vanilya

Üzerini süslemek için

  • Yer fıstığı ya da badem
Şerbet İçin malzemeler
  • 4 su bardağı şeker
  • 3,5 su bardağı su
  • Çeyrek limonun suyu
  • 1 fiske tuz
Şam Tatlısı Nasıl Yapılır?

İrmik, un, şeker ve vanilyayı karıştırma kabına koyup güzelce karıştırılır. Bir çay kaşığı karbonatı tam orta kısma koyup üstüne 5-6 damla limon sıkın. Üzerine 1,5 bardak yoğurdun sulu bölümünü ilave edin. Tüm malzemeyi 2 dakika kadar karıştırın ve yağlanmış orta büyüklükte dikdörtgen borcama döküp yayın. Spatulayı ıslatarak Şam tatlısının üzerini düzeltin. Bu şekilde üzeri kapalı olarak en az 1 saat dinlendirin. Daha sonra da dikdörtgen şekilde dilimlere kesin.
Dilimlerin üstüne kabuğu alınmış yer fıstığı ya da badem yerleştirin. Çok fazla bastırmayın ki içe çökmesin. Fırına sürüp 170 derecede pişirmeye başlayın. Üzeri kızarmaya başladıktan sonra ısıyı 160'a düşürün ve nar benzeri kızarana kadar pişirin. Şamın keki pişerken şerbeti hazırlayın. Şerbetin malzemesini derin bir tencereye koyarak karıştırın. Yüksek ateşte tahmini 20 dk kaynatın. Ocağın ısısına yönelik süre daha çok da olabilir. Koyu kıvamlı bir şerbet olması gerekli. Şamı fırından alıp dilimlediğiniz yerlerin üzerinden bıçakla tekrar dilimleyin. Şam tatlısının sıcaklığı geçmeden, ilk sıcaklığı geçmiş olan şerbeti üstüne dökün. Yani Şam tatlısı çok sıcak, şerbet orta sıcaklıkta olacak. Şamı tekrar ısı ayarı kapatılmış, çalışmayan fırına sürün fakat fırının kapağı açık olacak. Bunu şerbet anında soğumasın ve Şam tatlının şerbetini hızlı çeksin diye yapıyoruz. Fırın soğuduktan sonra kapağını kapatabilirsiniz. Şam bu şekilde en az 6 saat kadar beklemelidir. 1 tam gün bekleyen Şam tatlısı çok daha leziz oluyor. Şam tatlının yanında kaymakla servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Önemli Not: Şam tatlısının daha çok kızarmış bir görüntü almasını istiyorsanız, fırın tepsisini margarinle yağlayıp üstüne pekmez gezdirdikten sonra tatlı karışımını tepsiye döküp birkaç dakika dinlendirin. Tepsiye döktüğünüz tatlı hamurumuzun üstüne bir fırça sayesinde pekmez sürüp fırına koyun. Bu şekilde istemiş olduğunuz kızarmış görüntüyü elde edeceksiniz. Umarım bu püf noktası sizin de işinize yarar.
19.01.2024 11:27:31
Şam Tatlısı Nasıl Yapılır ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Şam Tatlısı Nasıl Yapılır Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Şam Tatlısı Nasıl Yapılır"
İyi günler, eşim geçen günlerde bir lokantada yemekten sonra gelen şam tatlısını yemiş ve çok beğenmiş benden de evde yapmamı istedi fakat ben daha önce yapmadım tarifini bilmiyorum acaba bilen daha önce yapan biri bana yardımcı olabilir mi?
Beyda . 23.10.2018 20:04:18

Kemalpaşa Tatlısı

Kemalpaşa Tatlısı, Özellikle bursa yöresinin meşhur tatlılarından olan kemal Paşa tatlısının halk dilinde peynir tatlısı olarak adlandırılmaktadır. Bursalı h...
Devamını Oku

Tatlı Tarifleri

Tatlı Tarifleri, Ülke olarak tatlıya düşkün bir milletiz. İnsanlarımızın vücut şekillerini bile tatlılara benzetiriz. Örnek verecek olursak; baklava vücutlu,...
Devamını Oku

Çikolatalı Sütlü Tatlılar

Çikolatalı Sütlü Tatlılar, Ülkemizde sayısız çikolatalı tatlı çeşitleri vardır. Bizim insanlarımız çikolatayı yemeyi severler. Özellikle de bu çikolatalar ta...
Devamını Oku

Hafif Tatlı Tarifleri

Hafif Tatlı tarifleri, Hafif tatlılar sağlık açısında oldukça daha sağlıklıdır. Kalori bakımından az değerlere sahip olduğu için kilo alınmasına sebep olmaz....
Devamını Oku

Sarma Tatlısı

Sarma Tatlısı, Tatlılar, Osmanlı'dan günümüze gelmiş en şahane lezzetlerdir. Bayram, düğün ve özel kutlamalarda kesinlikle ilk başta yerini almış olan t...
Devamını Oku

Gül Tatlısı

Gül tatlısı, şerbetli bir tatlıdır. Şeker bakımından yoğun olduğu için bira ağır bir tatlıdır. Ancak tatlı severlerin iştahla tükettiği tatlılar arasında yer...
Devamını Oku

İmam Sarığı Tatlısı

İmam sarığı tatlısı, ismi aslında tuhaf gelse de ilk duyduğunuzda oldukça lezzetli bir tatlıdır. Sarık şeklinde daha doğrusu renk ve görünümünde olduğu için ...
Devamını Oku

Bisküvili İrmik Tatlısı

Bisküvili İrmik Tatlısı; Bisküvili tatlılar hem hafif yapısı hem de lezzeti ile her zaman ilgi gören tatlılardan olmuştur. Neredeyse tüm bisküvi şekilleriyle...
Devamını Oku

Fırında İrmik Tatlısı

Fırında İrmik Tatlısı, Şerbetli tatlılar Osmanlı'dan günümüze kadar gelen tatlılardır. Tatlıların birçok çeşidi vardır. Bunların en başında baklava, kadayıf ...
Devamını Oku

Etimek Tatlısı İrmikli

Etimek tatlısı irmikli, etimek tatlısı çok sevilen gösterişli bir tatlı olmasına rağmen bir o kadar da kolay olan bir tatlıdır. Muhallebisi yapıldı mı tatlı ...
Devamını Oku

Bisküvili Tatlılar

Bisküvili Tatlılar, Pratik yapımı ile ev hanımlarının kurtarıcısı olan bisküvili tatlılar oldukça pratik ve maliyeti düşük tatlılardır. Bisküvi ile her bütçe...
Devamını Oku

Galeta Unlu Tatlı

Galeta Unlu Tatlı, bu tatlı diğer adı ile Kıbrıs tatlısı olan ve içinde galeta unu olduğu kesinlikle anlaşılamayan, şerbetli tatlılar arasında oldukça rağbet...
Devamını Oku

Hamur Tatlıları

Hamur Tatlıları, Türk toplumu olarak hamur tatlılarına karşı büyük bir ilgi vardır. Bu nedenle birbirinden lezzetli ve mükemmel yüzlerce hamur tatlısı ç...
Devamını Oku

Haşhaşlı İrmik Tatlısı

Haşhaşlı irmik tatlısı: Haşhaş yemeklerde ve tatlılarda kullanılan bir bitkinin parçasıdır. Tatlılarda en çok kek tarzı olanlarda kullanılır. Böreklerde kull...
Devamını Oku

Çikolatalı Etimek Tatlısı

Çikolatalı Etimek Tatlısı, Etimek oldukça sevilen hem çerez niyetine yenilen hem de diyet yapanlar için oldukça tercih edilen bir üründür. Son yıllarda etime...
Devamını Oku

Cevizli Gül Tatlısı

Cevizli gül tatlısı hem lezzetiyle damaklarda eşsiz bir lezzet olma özelliğinde hem de şekli ile oldukça dikkat çeken ve görsellikle yeme isteğini arttıran p...
Devamını Oku

Çikolatalı İrmik Tatlısı

Çikolatalı irmik tatlısı hem görselliği ile hem de damaklarda eşsiz bir tat bırakan lezzeti ile sevilen tatlı türlerinden biridir. Çikolatalı tatlılar herkes...
Devamını Oku

Havuç Tatlısı

Havuç tatlısı, Havuç, dünyada ekilen son derece önemli bir sebze çeşididir. Bu güzide sebzemizi, ülkemizin her bölgesinde yetiştirmek mümkündür. İnsan vücudu...
Devamını Oku

Fındıklı Gül Tatlısı

Fındıklı gül tatlısı, Genellikle tatlılar bizim için vazgeçilmez bir lezzettir. Özellikle de oruç tuttuğumuz zaman iftardan sonra tatlı yemediğimiz akşam yok...
Devamını Oku

Çilekli İrmik Tatlısı

Çilekli İrmik Tatlısı, Türkiye'de ve pek çok orta doğu ülkelerinde yaygın bir tatlı çeşididir. Tatlının birçok farklı ülkelerde birçok çeşidi vardır. Türk mu...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Cevizli Gül Tatlısı
Çikolatalı İrmik Tatlısı
Havuç Tatlısı
Fındıklı Gül Tatlısı
Çilekli İrmik Tatlısı
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024