Portakalı İrmik Tatlısı, irmiğin farklı malzemelerle buluşturularak hazırlanabilen onlarca farklı tatlı türleri vardır. Her birisi de birbirinden lezzetli olan irmik tatlılarından olan
portakallı irmik tatlısı hem şahane lezzeti ile hem de gözlere itap eden görselliği sayesinde tutkunu olacağınız bir tatlıdır. Portakallı irmik tatlısı fazla zaman harcamadan kolaylıkla hazırlanacağının yanı sıra her evde rahatlıkla bulunabilen malzemelerle hazırlanmasından dolayı da oldukça ekonomik ve bütçeyi zorlamayan bir tatlıdır.
Sizlerde bu leziz tatlıyı hazırlayarak hem çat kapı gelen konuklarınıza ikram edebilirsiniz hem de çocuklarınız için mükemmel bir atıştırmalık şeklinde hazırlayıp lezzetinden emin olarak iç huzuruyla çocuklarınıza ve konuklarınıza ikram edebilirsiniz.
Portakallı İrmik Tatlısı İçin Gerekli Malzemeleri
- 1 su bardağı silme irmik
- 1 su bardağı silme toz şeker
- 1 su bardağı silme taze portakal suyu
- Yarım su bardağı sıvı yağ
- 3 tane oda sıcaklığında yumurta
- 1 paket vanilya
- 1 paket kabartma tozu
- Yeteri kadar un
Şerbeti için
- 4 su bardağı dolusu toz şeker
- 4,5 su bardağı kadar su
- 1 dilim limon suyu
Üzeri için
- 1 adet ince dilimlenmiş portakal
- Yeteri kadar Hindistan cevizi veya dövülmüş ceviz içi
Portakallı İrmik Tatlısı Nasıl Yapılır?
Portakallı irmik tatlısı hazırlığımıza ilk önce çukur bir karıştırma kabına toz şekeri ekledikten sonra yumurtaları kırarak başlayalım.
Ardından yumurta ve şekeri bir mikser yardımıyla çırparak kar köpük şekline getirerek üzerine taze sıkılmış portakal suyu, sıvı yağ ve irmik ilave ederek çırpmaya devam edelim. Ardından karışıma kabartma tozu, vanilyayı ekledikten sonra azar azar un ilave ederken bir taraftan da karıştırmayı ihmal etmeyerek normal kek hamuru kıvamından biraz daha ince bir hamur elde edinceye kadar pürüzsüz bir halde çırpmaya devam edelim. Ardından istediğimiz kıvamı alan hamurumuzu dikdörtgen bir cam tepsiye dökerek güzelce yaydıktan sonra fırınımızı 185 derece önceden ısıtarak tepsiyi fırına sürüp hamurun alt üst eşit şekilde kızarıncaya kadar pişmeye bırakalım. Bizde bu esnada tatlımızın şerbetini hazırlayalım.
Portakallı irmik tatlısı şerbeti için uygun bir tencereye toz şeker ve normal su ilave ettikten sonra şeker su karışımını şeker çözülünceye kadar tahta bir kaşık yardımıyla karıştırarak ocağa alalım. Şerbetimizi kaynayıncaya kadar orta ateşte, sonra kısık ateşte 10 dakika daha kaynatarak kıvam alan şerbetin üzerine limon suyu ilave ederek birkaç dakika daha kaynatıp şerbeti ocaktan alarak ılıması için bir kenarda beklemeye bırakalım. Daha sonra kızararak hazır hale gelen keki fırından alarak ılıması için beklemeye bırakalım. Bu arada kek ılırken aynı şekilde şerbetimiz de ılımış olmalıdır. Ilıyan kekin üzerine ılık şerbeti gezdirerek dökelim. Şerbeti verilmiş portakallı tatlımızı en az 2 saat kadar şerbetini iyice çekinceye kadar beklettikten sonra ince dilimler şeklinde dilimleyerek üzerine portakal dilimleri veya Hindistan cevizi serpiştirerek servise sunalım.
Afiyet olsun.