Lokma Tatlısı

Lokma tatlısı, un, şeker, tuz ve maya hazırlanmış olan hamurun, sıvı yağda kızartılması sonucunda hazırlanan, şerbetle tatlandırmak suretiyle servis yapılan meşhur bir Türk tatlısıdır. Türkiye'deki bazı bölgelerde şerbet dökülerek tatlı şeklinde yenilmesine rağmen, bazı bölgelerde ise pişi gibi Şerbetsiz olarak peynir ile yenildiği bilinmektedir.

Ortası delikli olan yuvarlak bir biçimde ve küre şeklinde olan iki tipi vardır. Halk arasında küre biçiminde olana Saray lokması adı verilir. Kaynağı Osmanlı sarayına dayandığı bilinmekle birlikte halk arasında da yapılması oldukça yaygındır. Özellikle de İzmir geleneğinin vazgeçilmez bir parçası durumuna gelmiştir. Bu sebepten ötürü de İzmir Lokması olarak da anılır. İzmir'de dini önemi bulunan günlerde her köşe başında kolaylıkla yapımını gördüğümüz lokma tatlısının halka ücretsiz bir şeklide dağıtıldığını görebilirsiniz. Özellikle de sünnet düğünlerinde lokma tatlısının taze bir şekilde hazırlanması, yapılması ve sünnet düğününe gelen davetlilere dağıtılması bir adet haline gelmiştir. Lokmanın bilinen birden fazla çeşidi de yapılmaktadır. Ankara'nın Güdül- Ayaş bölgesinde Bırtlak diye anılan bir lokma türü vardır. Lokma kelimesinin anlamı bir parça ekmek, bir ağız ve bur yudum anlamına geldiği bilinmektedir. Lokmanın bir türü olan bugün de Arap yemeklerinde tatlı kültüründe yer alan " kadı lokması" El- Bağdadi tarafından insanlara 13 ve 14. Yüzyılda anlatılarak tarif edilmiştir. Şimdide lokma tatlısının malzemelerine ve yapılış şeklini anlatalım.

Lokma Tatlısı tarifi için gerekli olan malzemeler


Lokma Tatlısı Hamuru için

  • 6 su bardağı kadar un,
  • 4 su bardağı kadar su,
  • 1 yemek kaşığı kuru maya,
  • 1 tatlı kaşığı kadar şeker
  • 1 silme çay kaşığı tuz

Şerbetinin yapımı için

  • 3 su bardağı şeker,
  • 2.5 su bardağı su,
  • 1 dilim limon
Lokma Tatlısı Nasıl Yapılır?

İlk önce tatlımızın şerbetini hazırlamamız gerekir. Çünkü şerbetin bir an önce hazır olması durumunda pişmiş olan hamur halinde tatlımızın üzerine dökmemiz için bir kenarda beklemesi şarttır. Şerbet için gerekli olan birtakım malzemeleri tenceremize koyup 15 dakikaya yakın kaynatalım. Şerbetin istenilen kıvamı kalın bir şekilde olmalı. Sakin haldeki sıvı bir şerbet olmamalıdır. Zaten 15 dakika yeterli olacaktır şerbetin kalın olması için. Şerbetimiz hazır olunca artık soğumaya bırakın. Aslında bu tatlıyı yapmaya başlarken şerbetini bir gün öncesinden hazır hale getirip soğutmak tatlıyı daha lezzetli bir hale getirecektir. Sonrasında ise hamur için koymamız gereken malzemeleri kabımıza alıp mikser yardımıyla 10 dakikaya yakın çırpalım. Sonra hamurumuzun üzerini kapak ile tam bir şekilde kapatarak mayalanmaya bırakalım. Güzelce mayalanmış olan hamuru tekrardan çırpalım. Hamurumuzun cıvık bir hamur olması gerekir. Sonra çırptığımız hamurumuzu boş bir poşete koyalım.

Tavaya bir miktar sıvı yağ döküp ocağı son dereceye alıp yağı iyice kızdıralım. Yağ kızınca ise ocağın ayarını biraz azaltalım. Orta derecede hem içi güzelce pişiyor hem de dış kısmı daha çıtır bir hale geliyor. Poşetimizin uç kısmını kesip bir elimizle sıkıca poşeti sıkalım bir elimizle de poşetin ucundan çıkan hamuru makas yardımıyla kesip lokmaların tavanın üzerine düşmesini sağlamamız gerekir. Makasın ucunu ise devamlı olarak tavadaki yağa batırarak hamuru bu şekilde keselim ki hamurumuzu makasa yapışmasın. Bu işlemi tava dolana kadar tatlı hamurumuz makasa yapışmasın. Bu işlemi tava dolana kadar tatlı hamurumuzu kesip tavaya yavaş yavaş bırakalım. Tavadaki yer alan lokmaları sürekli olarak karıştırarak her tarafının uygun bir şekilde pişmesini sağlayalım. Sonra her bir tarafı kızaran lokmaları delikli bir kepçeyle alıp şerbetimizin içine atalım. Şerbetin içinde bulunan lokmaları karıştıralım ve 2 dakika boyunca şerbette bıraktığımız lokmaları çıkarıp boş bir servis tabağına alalım. Çok fazla şerbette tutmamamız gerekir tatlımızı. Tatlıları isteğinize göre anında servis yapabilirsiniz. Şimdiden yapan herkese afiyet olsun diyelim.
21.01.2024 11:13:26
Lokma Tatlısı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Lokma Tatlısı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Lokma Tatlısı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Kemalpaşa Tatlısı

Kemalpaşa Tatlısı, Özellikle bursa yöresinin meşhur tatlılarından olan kemal Paşa tatlısının halk dilinde peynir tatlısı olarak adlandırılmaktadır. Bursalı h...
Devamını Oku

Tatlı Tarifleri

Tatlı Tarifleri, Ülke olarak tatlıya düşkün bir milletiz. İnsanlarımızın vücut şekillerini bile tatlılara benzetiriz. Örnek verecek olursak; baklava vücutlu,...
Devamını Oku

Çikolatalı Sütlü Tatlılar

Çikolatalı Sütlü Tatlılar, Ülkemizde sayısız çikolatalı tatlı çeşitleri vardır. Bizim insanlarımız çikolatayı yemeyi severler. Özellikle de bu çikolatalar ta...
Devamını Oku

Hafif Tatlı Tarifleri

Hafif Tatlı tarifleri, Hafif tatlılar sağlık açısında oldukça daha sağlıklıdır. Kalori bakımından az değerlere sahip olduğu için kilo alınmasına sebep olmaz....
Devamını Oku

Sarma Tatlısı

Sarma Tatlısı, Tatlılar, Osmanlı'dan günümüze gelmiş en şahane lezzetlerdir. Bayram, düğün ve özel kutlamalarda kesinlikle ilk başta yerini almış olan t...
Devamını Oku

Gül Tatlısı

Gül tatlısı, şerbetli bir tatlıdır. Şeker bakımından yoğun olduğu için bira ağır bir tatlıdır. Ancak tatlı severlerin iştahla tükettiği tatlılar arasında yer...
Devamını Oku

İmam Sarığı Tatlısı

İmam sarığı tatlısı, ismi aslında tuhaf gelse de ilk duyduğunuzda oldukça lezzetli bir tatlıdır. Sarık şeklinde daha doğrusu renk ve görünümünde olduğu için ...
Devamını Oku

Bisküvili İrmik Tatlısı

Bisküvili İrmik Tatlısı; Bisküvili tatlılar hem hafif yapısı hem de lezzeti ile her zaman ilgi gören tatlılardan olmuştur. Neredeyse tüm bisküvi şekilleriyle...
Devamını Oku

Fırında İrmik Tatlısı

Fırında İrmik Tatlısı, Şerbetli tatlılar Osmanlı'dan günümüze kadar gelen tatlılardır. Tatlıların birçok çeşidi vardır. Bunların en başında baklava, kadayıf ...
Devamını Oku

Etimek Tatlısı İrmikli

Etimek tatlısı irmikli, etimek tatlısı çok sevilen gösterişli bir tatlı olmasına rağmen bir o kadar da kolay olan bir tatlıdır. Muhallebisi yapıldı mı tatlı ...
Devamını Oku

Bisküvili Tatlılar

Bisküvili Tatlılar, Pratik yapımı ile ev hanımlarının kurtarıcısı olan bisküvili tatlılar oldukça pratik ve maliyeti düşük tatlılardır. Bisküvi ile her bütçe...
Devamını Oku

Galeta Unlu Tatlı

Galeta Unlu Tatlı, bu tatlı diğer adı ile Kıbrıs tatlısı olan ve içinde galeta unu olduğu kesinlikle anlaşılamayan, şerbetli tatlılar arasında oldukça rağbet...
Devamını Oku

Hamur Tatlıları

Hamur Tatlıları, Türk toplumu olarak hamur tatlılarına karşı büyük bir ilgi vardır. Bu nedenle birbirinden lezzetli ve mükemmel yüzlerce hamur tatlısı ç...
Devamını Oku

Haşhaşlı İrmik Tatlısı

Haşhaşlı irmik tatlısı: Haşhaş yemeklerde ve tatlılarda kullanılan bir bitkinin parçasıdır. Tatlılarda en çok kek tarzı olanlarda kullanılır. Böreklerde kull...
Devamını Oku

Çikolatalı Etimek Tatlısı

Çikolatalı Etimek Tatlısı, Etimek oldukça sevilen hem çerez niyetine yenilen hem de diyet yapanlar için oldukça tercih edilen bir üründür. Son yıllarda etime...
Devamını Oku

Cevizli Gül Tatlısı

Cevizli gül tatlısı hem lezzetiyle damaklarda eşsiz bir lezzet olma özelliğinde hem de şekli ile oldukça dikkat çeken ve görsellikle yeme isteğini arttıran p...
Devamını Oku

Çikolatalı İrmik Tatlısı

Çikolatalı irmik tatlısı hem görselliği ile hem de damaklarda eşsiz bir tat bırakan lezzeti ile sevilen tatlı türlerinden biridir. Çikolatalı tatlılar herkes...
Devamını Oku

Havuç Tatlısı

Havuç tatlısı, Havuç, dünyada ekilen son derece önemli bir sebze çeşididir. Bu güzide sebzemizi, ülkemizin her bölgesinde yetiştirmek mümkündür. İnsan vücudu...
Devamını Oku

Fındıklı Gül Tatlısı

Fındıklı gül tatlısı, Genellikle tatlılar bizim için vazgeçilmez bir lezzettir. Özellikle de oruç tuttuğumuz zaman iftardan sonra tatlı yemediğimiz akşam yok...
Devamını Oku

Çilekli İrmik Tatlısı

Çilekli İrmik Tatlısı, Türkiye'de ve pek çok orta doğu ülkelerinde yaygın bir tatlı çeşididir. Tatlının birçok farklı ülkelerde birçok çeşidi vardır. Türk mu...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Cevizli Gül Tatlısı
Çikolatalı İrmik Tatlısı
Havuç Tatlısı
Fındıklı Gül Tatlısı
Çilekli İrmik Tatlısı
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024