Kireçte Kabak Tatlısı

Kireçte kabak tatlısı, Bir çoğumuz bu tatlıya bayılır birçoğumuzda hiç tadına bile bakmamıştır sanırım. Yapım aşaması uzun süren oldukça zahmetli olan kabak tatlısı verilen emeklerin karşılığını fazlasıyla veren bir tatlı çeşididir. Normal kabak tatlısının aksine kireçte kabak tatlısı lokum gibi değil dışı kıtır kıtır içi şerbet dolgulu enfes bir tatlıdır.
Kireçte kabak tatlısı kışlık reçel şeklinde de hazırlanıp saklanabilir. Köyde yaşayan veya bir şekilde köylere yolu düşenler bilirler. Kireçte kabak tatlısı yapmak için bir gün önceden kabaklar soyulup kirece yatırılır. Sabah erkenden ocaklar kurulup odun ateşinde koca kazanlarda kaynatılır konu komşuya ikramlar yapılır. Günümüzde bu değerler fazla kalmasa da bizlerde evimizde küçük tencerelerde yaparız. Biraz zaman ve marifet istese de ölçülere ve tarife uyduğumuz taktirde tatlıyı tutturabilirsiniz.

Kireçte kabak tatlısı için gerekli malzemeler

  • 2 su bardağı sönmemiş kireç, 5 litre su,
  • 2 kilo soyulmuş bal kabağı,
  • 2,5 kilo toz şeker,
  • 2,5 litre su,
  • 1 çay kaşığı limon tuzu,

Kireçte Kabak Tatlısı Nasıl Yapılır?


Öncelikle Kireci bir kova suyun içerisine ıslatıyoruz ilk kirli suyunu döküp ikinci kez 5 litre su döküp karıştırıyoruz. Birkaç saat sonra baktığınızda kireç dibine çökmüş olacaktır. Biz duru hale gelen kireç suyunu kullanacağımız için fazla çalkalamadan suyu süzüyoruz ve kabuklarını soyup yıkadığımız ve ince dilimler şeklinde doğradığımız kabakları bu suya koyuyoruz.
En az minimum 12 maksimum 18 saat kireçli suda bekletiyoruz. Kabakların suya tamamen batması için üzerine bir ağırlık koyabilirsiniz. Arada bir kabakları alt üst edip her yerine kireçli suyun temas etmesini sağlamalıyız.

Tatlının yapımı için ilk olarak şekeri ve suyu derin bir tencereye koyup bir taşım kaynatıyoruz. Kaynattığımız şerbeti ocaktan indirip tekrar soğutuyoruz direk kaynayan şerbete kabaklar atılır ise istenilen çıtır lığı elde edemeyiz. Daha sonra kireçli sudan çıkartıp üç dört defa duru suda yıkayıp Kürdan ile kabak dilimlerine delikler açar isek dilimlerin içerisine şerbet daha çok girecektir. Şerbetin içerisine bırakıyoruz. Kısık ateşte yaklaşık 2 veya 3 saat kaynatıyoruz. Dilerseniz 1 su bardağı pekmez ekleyip daha lezzetli hale getirebilirsiniz. 2 saat kaynattıktan sonra tatlıdan bir adet alıp dilediğimiz kıvama gelip gelmediğine kontrol ediyoruz ve yeterli değil ise bir süre daha kaynatıyoruz. Kaynattığımız tatlıyı ocaktan indirip bir kenarda soğutuyoruz ve şerbetli bir şekilde cam kavanoz veya saklama kaplarına koyup buz dolabında bekletiyoruz. Şerbetten çıkartıp servis yaparken dilerseniz ceviz veya tahin ile servis yapabilirsiniz. Tatlının altında kalan şerbeti silerseniz başka tatlılarda veya reçellerde değerlendirebilirsiniz afiyet olsun.
21.01.2024 06:27:40
Kireçte Kabak Tatlısı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kireçte Kabak Tatlısı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Kireçte Kabak Tatlısı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Kemalpaşa Tatlısı

Kemalpaşa Tatlısı, Özellikle bursa yöresinin meşhur tatlılarından olan kemal Paşa tatlısının halk dilinde peynir tatlısı olarak adlandırılmaktadır. Bursalı h...
Devamını Oku

Tatlı Tarifleri

Tatlı Tarifleri, Ülke olarak tatlıya düşkün bir milletiz. İnsanlarımızın vücut şekillerini bile tatlılara benzetiriz. Örnek verecek olursak; baklava vücutlu,...
Devamını Oku

Çikolatalı Sütlü Tatlılar

Çikolatalı Sütlü Tatlılar, Ülkemizde sayısız çikolatalı tatlı çeşitleri vardır. Bizim insanlarımız çikolatayı yemeyi severler. Özellikle de bu çikolatalar ta...
Devamını Oku

Hafif Tatlı Tarifleri

Hafif Tatlı tarifleri, Hafif tatlılar sağlık açısında oldukça daha sağlıklıdır. Kalori bakımından az değerlere sahip olduğu için kilo alınmasına sebep olmaz....
Devamını Oku

Sarma Tatlısı

Sarma Tatlısı, Tatlılar, Osmanlı'dan günümüze gelmiş en şahane lezzetlerdir. Bayram, düğün ve özel kutlamalarda kesinlikle ilk başta yerini almış olan t...
Devamını Oku

Gül Tatlısı

Gül tatlısı, şerbetli bir tatlıdır. Şeker bakımından yoğun olduğu için bira ağır bir tatlıdır. Ancak tatlı severlerin iştahla tükettiği tatlılar arasında yer...
Devamını Oku

İmam Sarığı Tatlısı

İmam sarığı tatlısı, ismi aslında tuhaf gelse de ilk duyduğunuzda oldukça lezzetli bir tatlıdır. Sarık şeklinde daha doğrusu renk ve görünümünde olduğu için ...
Devamını Oku

Bisküvili İrmik Tatlısı

Bisküvili İrmik Tatlısı; Bisküvili tatlılar hem hafif yapısı hem de lezzeti ile her zaman ilgi gören tatlılardan olmuştur. Neredeyse tüm bisküvi şekilleriyle...
Devamını Oku

Fırında İrmik Tatlısı

Fırında İrmik Tatlısı, Şerbetli tatlılar Osmanlı'dan günümüze kadar gelen tatlılardır. Tatlıların birçok çeşidi vardır. Bunların en başında baklava, kadayıf ...
Devamını Oku

Etimek Tatlısı İrmikli

Etimek tatlısı irmikli, etimek tatlısı çok sevilen gösterişli bir tatlı olmasına rağmen bir o kadar da kolay olan bir tatlıdır. Muhallebisi yapıldı mı tatlı ...
Devamını Oku

Bisküvili Tatlılar

Bisküvili Tatlılar, Pratik yapımı ile ev hanımlarının kurtarıcısı olan bisküvili tatlılar oldukça pratik ve maliyeti düşük tatlılardır. Bisküvi ile her bütçe...
Devamını Oku

Galeta Unlu Tatlı

Galeta Unlu Tatlı, bu tatlı diğer adı ile Kıbrıs tatlısı olan ve içinde galeta unu olduğu kesinlikle anlaşılamayan, şerbetli tatlılar arasında oldukça rağbet...
Devamını Oku

Hamur Tatlıları

Hamur Tatlıları, Türk toplumu olarak hamur tatlılarına karşı büyük bir ilgi vardır. Bu nedenle birbirinden lezzetli ve mükemmel yüzlerce hamur tatlısı ç...
Devamını Oku

Haşhaşlı İrmik Tatlısı

Haşhaşlı irmik tatlısı: Haşhaş yemeklerde ve tatlılarda kullanılan bir bitkinin parçasıdır. Tatlılarda en çok kek tarzı olanlarda kullanılır. Böreklerde kull...
Devamını Oku

Çikolatalı Etimek Tatlısı

Çikolatalı Etimek Tatlısı, Etimek oldukça sevilen hem çerez niyetine yenilen hem de diyet yapanlar için oldukça tercih edilen bir üründür. Son yıllarda etime...
Devamını Oku

Cevizli Gül Tatlısı

Cevizli gül tatlısı hem lezzetiyle damaklarda eşsiz bir lezzet olma özelliğinde hem de şekli ile oldukça dikkat çeken ve görsellikle yeme isteğini arttıran p...
Devamını Oku

Çikolatalı İrmik Tatlısı

Çikolatalı irmik tatlısı hem görselliği ile hem de damaklarda eşsiz bir tat bırakan lezzeti ile sevilen tatlı türlerinden biridir. Çikolatalı tatlılar herkes...
Devamını Oku

Havuç Tatlısı

Havuç tatlısı, Havuç, dünyada ekilen son derece önemli bir sebze çeşididir. Bu güzide sebzemizi, ülkemizin her bölgesinde yetiştirmek mümkündür. İnsan vücudu...
Devamını Oku

Fındıklı Gül Tatlısı

Fındıklı gül tatlısı, Genellikle tatlılar bizim için vazgeçilmez bir lezzettir. Özellikle de oruç tuttuğumuz zaman iftardan sonra tatlı yemediğimiz akşam yok...
Devamını Oku

Çilekli İrmik Tatlısı

Çilekli İrmik Tatlısı, Türkiye'de ve pek çok orta doğu ülkelerinde yaygın bir tatlı çeşididir. Tatlının birçok farklı ülkelerde birçok çeşidi vardır. Türk mu...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Cevizli Gül Tatlısı
Çikolatalı İrmik Tatlısı
Havuç Tatlısı
Fındıklı Gül Tatlısı
Çilekli İrmik Tatlısı
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024