Kıbrıs Tatlısı

Kıbrıs tatlısı en lezzetli tatlılardan biridir. Türk mutfaklarının vazgeçilmez tatlılarından biridir. Görüntüsü ve lezzeti ile önce gözümüze sonra midemize hitap ediyor. Çok sağlıklı bir tatlıdır ve insanları tıkamayan hafif bir tatlıdır. Süt veren anneler için faydalıdır. Annelerin sütünü artırır. Kıbrıs tatlısı vitamin ve mineral kaynağıdır.
Kalsiyum ve protein kaynağıdır. Besleyicidir ve insanlara enerji verir. Misafirlerinize ikram edeceğiniz en güzel tatlılardandır. Kıbrıs tatlısını yapmak biraz zahmetli olsa da yerken iyiki yapmışım diyeceksiniz. Özel davetlerinizde, gün toplantılarında misafirlerinize ikram edebilirsiniz. Herkesin çok hoşuna gidecek bir tatlıdır. Bu tatlıyı bir gün önceden yaparsanız dinlenmiş oluyor ve daha güzel oluyor. Kıbrıs tatlısını herkesin yapmasını tavsiye ederim. Çok güzel oluyor. Çocuklarınıza gönül rahatlığı ile yedirebilirsiniz. Akşam çaylarının yanında çok güzel gidiyor. Yaz aylarında soğuk bir içecekle tüketebilirsiniz.

Kıbrıs tatlısı tarifinin malzemeleri


Keki için

  • 3 tane yumurta,
  • 2 çay bardağı toz şeker (210 gr) olacak,
  • 2 çay bardağı galeta unu (130 gr) olacak,
  • 2 çay bardağı kadar Hindistan cevizi rendesi (70 gr) olacak,
  • 2 çay bardağı sıvı yağ,
  • 1 paket kabartma tozu.

Kıbrıs tatlısının kreması için malzemeleri

  • 4 çay bardağı kadar süt,
  • Yarım çay bardağı toz şekeri,
  • 2 yemek kaşığı mısır nişastası (25 gr) olacak,
  • 1 paket toz krem şanti.
Kıbrıs tatlısının şerbeti için malzemeler
  • 2,5 çay bardağı su,
  • 2 çay bardağı toz şekeri,
  • 2-3 damla limon suyu.
Kıbrıs tatlısının üzeri için malzemeler
  • 3-4 yemek kaşığı kadar Hindistan cevizi rendesi,
  • İsteğe göre 3-4 yemek kaşığı kadar file Antep fıstığı.
Kıbrıs tatlısı tarifi nasıl yapılır?

Öncelikle Kıbrıs tatlısını yapmak için küçük boy bir tencereye şekeri ve suyu koyalım. 10 dakika kadar orta ateşte kaynatalım. Limon suyunu ekleyerek karıştıralım ve ocaktan alalım. Kreması için sütü, nişastayı ve toz şekeri küçük boy bir tencereye koyalım. Orta ateşte karıştırarak muhallebi kıvamını alıncaya kadar muhallebiyi ocaktan alalım ve ara sıra karıştırarak soğutalım.

Keki için yumurtayı ve şekeri beyazlaşıncaya kadar çırpalım. Daha sonra sıvı yağı ilave ederek biraz daha karıştıralım. Galeta ununu, Hindistan cevizini ve kabartma tozunu ekleyerek 1 dakika daha karıştıralım. Sonra orta boy dikdörtgen bir fırın tepsisine (Kare borcam da olabilir) sıvı yağ ile iyice yağlayalım. Fırın kalıbına kek hamurumuzu dökelim. Fırınımızı önceden 170 derecede ısıtalım ve kekimizi 30-35 dakika kadar pişirelim. (25 dakikadan sonra ara ara bir çöp şiş yardımı ile içinin pişmesini kontrol edelim. Fazla kurumadan fırından alalım).

Kekimiz pişince fırından alalım ve 2-3 dakika kadar ilk ısısını atmasını bekleyelim. Soğuk şerbeti bir kaşık yardımı ile kenarından ortasına doğru dökelim ve soğumaya bırakalım. Soğuyan kremanın içine toz halindeki 1 paket krem şantiyi dökelim ve mikserle yüksek devirde 3-4 dakika kadar çırpalım. Hazırladığımız kremayı soğuyan tatlının üzerine yayarak güzelce sürelim ve kremanın üzerine 3 yemek kaşığı kadar Hindistan cevizini serpelim. Tatlımızı buzdolabına kaldıralım ve 2-3 saat soğuttuktan sonra dilimleyerek servis yapın.

Not: Kıbrıs tatlısını hazırlarken dikkat etmemiz gereken bazı önemli püf noktaları vardır. Bunlardan biri kullandığımız kalıbın derinliği ve genişliğidir. Ben bu kekin kalın olmasını istediğim için yüksek bir porselen bir fırın kabı kullandım. Pişerken kabarıyor ve bütün kabı silme dolduruyor. Tam benim istediğim gibi kalınlıkda oldu. Siz orta boy ya da büyük boy bir borcam kullanabilirsiniz. Ama çok büyük bir tepsiye koyarsanız kekiniz ince olabilir.

Afiyet olsun.
21.01.2024 13:31:08
Kıbrıs Tatlısı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kıbrıs Tatlısı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Kıbrıs Tatlısı"
Merhaba ben Kıbrıs da okudum ama orada hiç böyle bir tatlı görmedim geçen tesadüfen yemekteyiz programında gördüm bu tatlıyı ben de deneyeyim dedim sormak istediğim şerbeti hazırladıktan sonra soğutmamız gerekir mi yoksa suçla sıcak mı dökelim kekin üzerine?
Seda . 05.11.2018 21:53:46

Kemalpaşa Tatlısı

Kemalpaşa Tatlısı, Özellikle bursa yöresinin meşhur tatlılarından olan kemal Paşa tatlısının halk dilinde peynir tatlısı olarak adlandırılmaktadır. Bursalı h...
Devamını Oku

Tatlı Tarifleri

Tatlı Tarifleri, Ülke olarak tatlıya düşkün bir milletiz. İnsanlarımızın vücut şekillerini bile tatlılara benzetiriz. Örnek verecek olursak; baklava vücutlu,...
Devamını Oku

Çikolatalı Sütlü Tatlılar

Çikolatalı Sütlü Tatlılar, Ülkemizde sayısız çikolatalı tatlı çeşitleri vardır. Bizim insanlarımız çikolatayı yemeyi severler. Özellikle de bu çikolatalar ta...
Devamını Oku

Hafif Tatlı Tarifleri

Hafif Tatlı tarifleri, Hafif tatlılar sağlık açısında oldukça daha sağlıklıdır. Kalori bakımından az değerlere sahip olduğu için kilo alınmasına sebep olmaz....
Devamını Oku

Sarma Tatlısı

Sarma Tatlısı, Tatlılar, Osmanlı'dan günümüze gelmiş en şahane lezzetlerdir. Bayram, düğün ve özel kutlamalarda kesinlikle ilk başta yerini almış olan t...
Devamını Oku

Gül Tatlısı

Gül tatlısı, şerbetli bir tatlıdır. Şeker bakımından yoğun olduğu için bira ağır bir tatlıdır. Ancak tatlı severlerin iştahla tükettiği tatlılar arasında yer...
Devamını Oku

İmam Sarığı Tatlısı

İmam sarığı tatlısı, ismi aslında tuhaf gelse de ilk duyduğunuzda oldukça lezzetli bir tatlıdır. Sarık şeklinde daha doğrusu renk ve görünümünde olduğu için ...
Devamını Oku

Bisküvili İrmik Tatlısı

Bisküvili İrmik Tatlısı; Bisküvili tatlılar hem hafif yapısı hem de lezzeti ile her zaman ilgi gören tatlılardan olmuştur. Neredeyse tüm bisküvi şekilleriyle...
Devamını Oku

Fırında İrmik Tatlısı

Fırında İrmik Tatlısı, Şerbetli tatlılar Osmanlı'dan günümüze kadar gelen tatlılardır. Tatlıların birçok çeşidi vardır. Bunların en başında baklava, kadayıf ...
Devamını Oku

Etimek Tatlısı İrmikli

Etimek tatlısı irmikli, etimek tatlısı çok sevilen gösterişli bir tatlı olmasına rağmen bir o kadar da kolay olan bir tatlıdır. Muhallebisi yapıldı mı tatlı ...
Devamını Oku

Bisküvili Tatlılar

Bisküvili Tatlılar, Pratik yapımı ile ev hanımlarının kurtarıcısı olan bisküvili tatlılar oldukça pratik ve maliyeti düşük tatlılardır. Bisküvi ile her bütçe...
Devamını Oku

Galeta Unlu Tatlı

Galeta Unlu Tatlı, bu tatlı diğer adı ile Kıbrıs tatlısı olan ve içinde galeta unu olduğu kesinlikle anlaşılamayan, şerbetli tatlılar arasında oldukça rağbet...
Devamını Oku

Hamur Tatlıları

Hamur Tatlıları, Türk toplumu olarak hamur tatlılarına karşı büyük bir ilgi vardır. Bu nedenle birbirinden lezzetli ve mükemmel yüzlerce hamur tatlısı ç...
Devamını Oku

Haşhaşlı İrmik Tatlısı

Haşhaşlı irmik tatlısı: Haşhaş yemeklerde ve tatlılarda kullanılan bir bitkinin parçasıdır. Tatlılarda en çok kek tarzı olanlarda kullanılır. Böreklerde kull...
Devamını Oku

Çikolatalı Etimek Tatlısı

Çikolatalı Etimek Tatlısı, Etimek oldukça sevilen hem çerez niyetine yenilen hem de diyet yapanlar için oldukça tercih edilen bir üründür. Son yıllarda etime...
Devamını Oku

Cevizli Gül Tatlısı

Cevizli gül tatlısı hem lezzetiyle damaklarda eşsiz bir lezzet olma özelliğinde hem de şekli ile oldukça dikkat çeken ve görsellikle yeme isteğini arttıran p...
Devamını Oku

Çikolatalı İrmik Tatlısı

Çikolatalı irmik tatlısı hem görselliği ile hem de damaklarda eşsiz bir tat bırakan lezzeti ile sevilen tatlı türlerinden biridir. Çikolatalı tatlılar herkes...
Devamını Oku

Havuç Tatlısı

Havuç tatlısı, Havuç, dünyada ekilen son derece önemli bir sebze çeşididir. Bu güzide sebzemizi, ülkemizin her bölgesinde yetiştirmek mümkündür. İnsan vücudu...
Devamını Oku

Fındıklı Gül Tatlısı

Fındıklı gül tatlısı, Genellikle tatlılar bizim için vazgeçilmez bir lezzettir. Özellikle de oruç tuttuğumuz zaman iftardan sonra tatlı yemediğimiz akşam yok...
Devamını Oku

Çilekli İrmik Tatlısı

Çilekli İrmik Tatlısı, Türkiye'de ve pek çok orta doğu ülkelerinde yaygın bir tatlı çeşididir. Tatlının birçok farklı ülkelerde birçok çeşidi vardır. Türk mu...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Cevizli Gül Tatlısı
Çikolatalı İrmik Tatlısı
Havuç Tatlısı
Fındıklı Gül Tatlısı
Çilekli İrmik Tatlısı
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024