Kalbura Bastı Tatlısı

Kalbura bastı tatlısı, bu tatlıyı gönül rahatlığı ile deneyebilirsiniz. Gerçekten çok güzel bir tarif. Kalbura bastı tatlısı çok güzel ve çok lezzetli oluyor. Görüntüsü ve tadı ile harika bir tatlı oluyor. Herkesin çok sevdiği tatlılardan biridir. Evinizde kolaylıkla yapabilirsiniz. Yapması zor bir tatlı değildir. İçindeki ceviz sayesinde vitaminli, mineralli ve protein kaynağıdır.
Besleyici bir tatlıdır ve enerji verir. Özel misafirlerinize ya da bayanların yaptığı gün davetlerinde misafirlere ikram edilecek en güzel tatlılardandır. Çocuklarında çok severek yedikleri bir tatlıdır. Akşam çaylarının yanında çok güzel gidiyor.

Kalbura bastı tatlısının malzemeleri

  • 1 çay bardağı süt,
  • 1 çay bardağı sıvı yağ,
  • 1 yemek kaşığı dolusu yoğurt,
  • 2 yemek kaşığı irmik,
  • Yarım paket margarin (125 gr) ya da tereyağı kullanabilirsiniz.
  • 1,5 çay kaşığı kadar karbonat,
  • 3,5 su bardağı kadar un,
  • Dövülmüş ceviz

Kalbura bastı tatlısının şerbeti için malzemeler

  • 2,5 su bardağı kadar su,
  • 2 su bardağı kadar şeker,
  • Birkaç damla limon suyu

Kalbura bastı tatlısı nasıl yapılır?


Öncelikle kalbura bastı tatlısının şerbeti hazırlanır. Bunun için şekeri ve suyu küçük bir tencereye koyalım ve kaynamaya bırakalım. Yaklaşık 15 dakika kaynadıktan sonra birkaç damla limon suyu ilave edelim ve 4-5 dakika daha kaynatalım. Şerbetimiz kaynadıktan sonra ocaktan alalım ve soğumaya bırakalım.
Daha sonra, oda sıcaklığındaki tereyağını ve diğer malzemeleri bir kaba koyarak yumuşak bir hamur yoğuralım. Hazırladığımız hamurdan iri ceviz büyüklüğünde parçalar kopartalım ve elimizle yuvarlayalım. Top haline gelen hamurumuzu kalbur üzerinde bastırarak elle açalım. Ortasına dövülmüş ceviz içinden bir miktar koyalım ve hamurun kenarlarını ortada birleştirerek iyice kapatalım. Hazırladığımız tatlıyı ters çevirerek kalburdan alalım ve fırın tepsisine aralıklı olarak dizelim. Hamurumuz yeterince yağlı olduğu için tepsiyi yağlamamıza gerek kalmıyor.

Bütün hamurlarımızı şekillendirdikten sonra önceden ısıtılmış 180 derecedeki fırında pişmeye bırakalım. Kalbura bastı tatlısı güzelce kızardıktan sonra fırından alalım ve sıcak tatlıya soğuk şerbeti dökelim. Ben şerbeti dökmeden önce fırın tepsisinden daha küçük bir borcama alıyorum. Çünkü tatlımız çok yayılmasın diye. Biraz dinlendikten sonra kalbura bastı tatlısını servis edebiliriz. Dilerseniz servis yaparken Antep fıstığı ya da Hindistan cevizi ile süsleyebilirsiniz.

Not: Karbonat kullandığımız için tatlımız karemel rengine yakın farklı bir ton alıyor, eğer evinizde karbonat yok ise kabartma tozu da kullanabilirsiniz. Ama karbonat kullanmanızı tavsiye ederim. Evde kalburu olmayanlar farklı mutfak aletleri ile de tatlılarına şekil verebilirler. Yani aklımıza ilk gelenler rende, elek, plastik ya da metal kevgir gibi malzemeler ile de yapılabilir ya da tost makinesinde bile şekil verebilirsiniz. Bu ölçüde 19 tane tatlı elde ediliyor.

Afiyet olsun.
20.01.2024 11:11:02
Kalbura Bastı Tatlısı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kalbura Bastı Tatlısı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Kalbura Bastı Tatlısı"
Her ismini duyduğumda garipsediğim bu tatlı türünü çok merak ettiğim için yapmak istiyorum. Elinde bu tatlıyı yapmak için gerekli malzemeler var. Ancak bu tatlının üzerine serpmek için elimde yalnızca badem var. Yazıda üzerini süslemek için antepfıstığı kullanılması gerektiğinden bahsedilmiş. Bu tatlıyı süslemek için badem kullanmamın herhangi bir sakıncası var mıdır?
Leyla . 31.10.2018 22:09:26

Kemalpaşa Tatlısı

Kemalpaşa Tatlısı, Özellikle bursa yöresinin meşhur tatlılarından olan kemal Paşa tatlısının halk dilinde peynir tatlısı olarak adlandırılmaktadır. Bursalı h...
Devamını Oku

Tatlı Tarifleri

Tatlı Tarifleri, Ülke olarak tatlıya düşkün bir milletiz. İnsanlarımızın vücut şekillerini bile tatlılara benzetiriz. Örnek verecek olursak; baklava vücutlu,...
Devamını Oku

Çikolatalı Sütlü Tatlılar

Çikolatalı Sütlü Tatlılar, Ülkemizde sayısız çikolatalı tatlı çeşitleri vardır. Bizim insanlarımız çikolatayı yemeyi severler. Özellikle de bu çikolatalar ta...
Devamını Oku

Hafif Tatlı Tarifleri

Hafif Tatlı tarifleri, Hafif tatlılar sağlık açısında oldukça daha sağlıklıdır. Kalori bakımından az değerlere sahip olduğu için kilo alınmasına sebep olmaz....
Devamını Oku

Sarma Tatlısı

Sarma Tatlısı, Tatlılar, Osmanlı'dan günümüze gelmiş en şahane lezzetlerdir. Bayram, düğün ve özel kutlamalarda kesinlikle ilk başta yerini almış olan t...
Devamını Oku

Gül Tatlısı

Gül tatlısı, şerbetli bir tatlıdır. Şeker bakımından yoğun olduğu için bira ağır bir tatlıdır. Ancak tatlı severlerin iştahla tükettiği tatlılar arasında yer...
Devamını Oku

İmam Sarığı Tatlısı

İmam sarığı tatlısı, ismi aslında tuhaf gelse de ilk duyduğunuzda oldukça lezzetli bir tatlıdır. Sarık şeklinde daha doğrusu renk ve görünümünde olduğu için ...
Devamını Oku

Bisküvili İrmik Tatlısı

Bisküvili İrmik Tatlısı; Bisküvili tatlılar hem hafif yapısı hem de lezzeti ile her zaman ilgi gören tatlılardan olmuştur. Neredeyse tüm bisküvi şekilleriyle...
Devamını Oku

Fırında İrmik Tatlısı

Fırında İrmik Tatlısı, Şerbetli tatlılar Osmanlı'dan günümüze kadar gelen tatlılardır. Tatlıların birçok çeşidi vardır. Bunların en başında baklava, kadayıf ...
Devamını Oku

Etimek Tatlısı İrmikli

Etimek tatlısı irmikli, etimek tatlısı çok sevilen gösterişli bir tatlı olmasına rağmen bir o kadar da kolay olan bir tatlıdır. Muhallebisi yapıldı mı tatlı ...
Devamını Oku

Bisküvili Tatlılar

Bisküvili Tatlılar, Pratik yapımı ile ev hanımlarının kurtarıcısı olan bisküvili tatlılar oldukça pratik ve maliyeti düşük tatlılardır. Bisküvi ile her bütçe...
Devamını Oku

Galeta Unlu Tatlı

Galeta Unlu Tatlı, bu tatlı diğer adı ile Kıbrıs tatlısı olan ve içinde galeta unu olduğu kesinlikle anlaşılamayan, şerbetli tatlılar arasında oldukça rağbet...
Devamını Oku

Hamur Tatlıları

Hamur Tatlıları, Türk toplumu olarak hamur tatlılarına karşı büyük bir ilgi vardır. Bu nedenle birbirinden lezzetli ve mükemmel yüzlerce hamur tatlısı ç...
Devamını Oku

Haşhaşlı İrmik Tatlısı

Haşhaşlı irmik tatlısı: Haşhaş yemeklerde ve tatlılarda kullanılan bir bitkinin parçasıdır. Tatlılarda en çok kek tarzı olanlarda kullanılır. Böreklerde kull...
Devamını Oku

Çikolatalı Etimek Tatlısı

Çikolatalı Etimek Tatlısı, Etimek oldukça sevilen hem çerez niyetine yenilen hem de diyet yapanlar için oldukça tercih edilen bir üründür. Son yıllarda etime...
Devamını Oku

Cevizli Gül Tatlısı

Cevizli gül tatlısı hem lezzetiyle damaklarda eşsiz bir lezzet olma özelliğinde hem de şekli ile oldukça dikkat çeken ve görsellikle yeme isteğini arttıran p...
Devamını Oku

Çikolatalı İrmik Tatlısı

Çikolatalı irmik tatlısı hem görselliği ile hem de damaklarda eşsiz bir tat bırakan lezzeti ile sevilen tatlı türlerinden biridir. Çikolatalı tatlılar herkes...
Devamını Oku

Havuç Tatlısı

Havuç tatlısı, Havuç, dünyada ekilen son derece önemli bir sebze çeşididir. Bu güzide sebzemizi, ülkemizin her bölgesinde yetiştirmek mümkündür. İnsan vücudu...
Devamını Oku

Fındıklı Gül Tatlısı

Fındıklı gül tatlısı, Genellikle tatlılar bizim için vazgeçilmez bir lezzettir. Özellikle de oruç tuttuğumuz zaman iftardan sonra tatlı yemediğimiz akşam yok...
Devamını Oku

Çilekli İrmik Tatlısı

Çilekli İrmik Tatlısı, Türkiye'de ve pek çok orta doğu ülkelerinde yaygın bir tatlı çeşididir. Tatlının birçok farklı ülkelerde birçok çeşidi vardır. Türk mu...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Cevizli Gül Tatlısı
Çikolatalı İrmik Tatlısı
Havuç Tatlısı
Fındıklı Gül Tatlısı
Çilekli İrmik Tatlısı
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024