Öncelikle toz şeker bir tencerenin içerisine konularak eritilmeye çalışılır. Şekeri eritirken yanmaması ve dibine tutmaması için aralıksız olarak karıştırmalıyız. Şeker iyice eridikten sonra su eklenir ve hızlıca karıştırılmaya devam edilir. Şeker karamel kıvamına geleceği için su eklendikten sonra bir top haline gelecektir.
İçindeki şeker iyice eriyene kadar karıştırılır ve kaynamaya bırakılır. Kare büyük boy bir bor camın içerisine etimekler dizilir. Diğer taraftan kaynamaya bırakılan şerbet kaynamaya başlayınca bir ya da iki damla limon suyu eklenerek biraz daha pişirilerek ocaktan indirilir. Kare şeklindeki bor cama dizilen etimeklerin üzerine bu yapmış olduğunuz şerbet dökülerek her tarafına eşit miktarda dökülür. Şerbetini döktükten sonra etimekleri bir köşeye alarak dinlenmeye bırakırken diğer taraftan da pastanın muhallebisini hazırlamaya başlayabiliriz. Bir tencerenin içerisine süt ve irmik eklenerek ocağa koyulur. Yapacağımız muhallebinin topak olmaması için devamlı ve hızlı bir şekilde karıştırın. Muhallebi kıvamına gelinceye kadar kaynatarak karıştırın. Kaynamaya başlayınca iki paket vanilya ekleyin ve yine karıştırın kaynayana kadar hızlı bir şekilde. Yaptığınız muhallebi kıvamını bulduktan sonra hazır hale gelmiş demektir. Daha önceden hazırlamış olduğumuz şerbetli etimeklerin üzerine bu seferde yaptığımız bu irmikli muhallebiyi dökeceğiz. Etimekleri alarak hazırlamış olduğumuz bu muhallebiyi her yerine eşit miktarda gelecek şekilde dökün. Her yerine dökmüş olduğunuz muhallebiyi bir kaşık yardımı ile iyice yayarak dizin. Daha sonra bu bor camı alarak buz dolabına koyun ve artık son üst bölümünü hazırlamaya geçebilirsiniz. İki poşet krem şantiyi genişçe bir kabın içerisine koyun ardından bir buçuk bardak soğuk suyu ekleyerek çırpmaya başlayın. Koyu bir kıvam haline gelince hazır demektir ve etimeklerin üzerine krem şantiyi de pürüzsüz bir şekilde sürün. Etimek tatlınızı kare halinde ufak ufak kesin ve buz dolabına koyun. Buz dolabında yaklaşık olarak bir saate yakın dinlendirin ve dinlenme süresi bittikten sonra tatlınız servis edilmeye hazır hale gelmiş demektir. Servis tabağınıza isteğinize göre çile, muz, kivi gibi meyveler ile süsleyebilir ya da ceviz, fıstık ya da pasta süsleri ile daha görselliği ön plana alarak zevkli bir servis tabağı hazırlayabilirsiniz. Soğuk olarak servis etmeniz daha lezzetli olmasını sağlar çünkü krem şanti eridiği zaman tadı bozulur. İşte evde kolaylıkla hazırlayabileceğiniz basit pratik ve oldukça lezzetli olan irmikli etimek tatlısının tarifi bu kadar basit sizde hemen deneyin.
Afiyet olsun.