Haşhaşlı Tatlı

Haşhaşlı tatlı, haşhaşlı tatlı hem görünümü hem de tadı ile sofralarınızın baş tacı olacak bir tatlı çeşididir. Bu tatlı mavi haşhaş denilen haşhaş türü ile yapılır ve oldukça da sevilerek tüketilir. Kadınlar arasında yapılan günlerde, beş çaylarında, okul kermeslerinde muhakkak kendisine yer bulan bir tatlıdır. Lezzeti eşsiz olmasına karşın biraz ağır bir tatlı olduğu için çoğu insan tüketemeyebilir.
Özellikle şeker hastaları tüketmemelidir. Çünkü oldukça şekerli olan bir şerbetli tatlıdır. Yapımı çok zor olmayan bu tatlı önce keki hazırlanarak yapılır. Ardından şerbet ve krem şantisi eklenerek süslenir ve servis edilir. Lezzeti ile herkesin beğenisini toplayacak bir tatlıdır. Misafiriniz gelecek ise haşhaşlı tatlı yanına yapacağınız bir çay ile sunum yaparak gönül rahatlığı ile sunabilirsiniz. Yanına herhangi başka bir tatlı ya da tuzlu yapmanıza gerek kalmayacaktır. Yeteri kadar tatlı anlamında doyurucu olacaktır. İkinci bir tatlı ya da tuzlu ya gerek kalmayacaktır. Şimdi bu güzel tatlının tarifine bakalım.

Haşhaşlı tatlı yapımı için gerekli malzemeler

  • 1 su bardağı mavi haşhaş
  • 3 tane yumurta
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 1 su bardağı dolusu şeker
  • 2 çay bardağı irmik
  • 1.5 su bardağı süt
  • 1 adet kabartma tozu
  • 1 adet vanilya
  • 1 su bardağı un
  • 1 paket krem şanti

Haşhaşlı tatlının şerbeti için gerekli malzemeler

  • 1.5 su bardağı şeker
  • 2 su bardağı su

Haşhaşlı tatlı nasıl yapılır?


Tatlının yapımı için ilk olarak şerbetini hazırlamak gerekir.
Şerbet hazırlanır ve soğutulur ondan sonra kek hazırlanırki kek sıcak şerbet soğuk bir şekilde dökülür. Şerbeti için şeker ve su küçük bir tencereye alınır ve karıştırılıp ocağa alınır. Ocak açılır. Şerbet kaynamaya başlayınca on dakika kadar daha koyulaşması için kaynatılır ve ardından ocaktan alınarak soğumaya bırakılır. Tatlının keki hazırlanmaya başlanır. Derin bir kap alınır ve içerisine üç adet yumurta kırılır ve bir su bardağı şeker eklenerek mikser yardımı ile köpürene kadar çırpılır. Yumurta şeker köpürünce haşhaş, irmik, sıvıyağ, yarım su bardağı süt eklenir ve tekrar çırpılır. Un kabartma tozu ve vanilya da elenerek eklenir ve çırpılır. Yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisine kek harcı dökülür. Dikdörtgen borcama da koyabilirsiniz. Borcam fırın tepsisine göre daha küçük olduğu için daha kabaracaktır. Yüz seksen derece fırına tatkınınhamıu kısmı verilir ve pişmeye bırakılır. Fırınınızın özelliklerine göre pişme süresi değişebilir. Kek kabardıktan sonra kürdan batırarak pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz. Kürdanı batırdığınızda hamur yapışmıyorsa pişmiş demektir. Pişince fırından alın ve bir iki dakika kadar bekletip üzerine soğumuş şerbeti dökün. Ardından krem şantisini hazırlayınız. Bu arada tatlı da soğuyacaktır. Bir su bardağı süt ile krem şanti hazırlanır ve tatlı iyice soğuyana kadar şanti buzdolabında bekletilir. Tatlı soğuyunca krem şanti üzerine sürülür. Bir miktar haşhaş üzerine serpilerek süslenir. Haşhaşınız kalmadıysa tatlıdan bir dilim alın krem şantisini sürmeden, robottan geçirin ve şantiyi döktükten sonra bununla süsleyin. Ardından dilimleyerek servis edin.

Afiyet olsun.
20.01.2024 05:38:07
Haşhaşlı Tatlı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Haşhaşlı Tatlı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Haşhaşlı Tatlı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Kemalpaşa Tatlısı

Kemalpaşa Tatlısı, Özellikle bursa yöresinin meşhur tatlılarından olan kemal Paşa tatlısının halk dilinde peynir tatlısı olarak adlandırılmaktadır. Bursalı h...
Devamını Oku

Tatlı Tarifleri

Tatlı Tarifleri, Ülke olarak tatlıya düşkün bir milletiz. İnsanlarımızın vücut şekillerini bile tatlılara benzetiriz. Örnek verecek olursak; baklava vücutlu,...
Devamını Oku

Çikolatalı Sütlü Tatlılar

Çikolatalı Sütlü Tatlılar, Ülkemizde sayısız çikolatalı tatlı çeşitleri vardır. Bizim insanlarımız çikolatayı yemeyi severler. Özellikle de bu çikolatalar ta...
Devamını Oku

Hafif Tatlı Tarifleri

Hafif Tatlı tarifleri, Hafif tatlılar sağlık açısında oldukça daha sağlıklıdır. Kalori bakımından az değerlere sahip olduğu için kilo alınmasına sebep olmaz....
Devamını Oku

Sarma Tatlısı

Sarma Tatlısı, Tatlılar, Osmanlı'dan günümüze gelmiş en şahane lezzetlerdir. Bayram, düğün ve özel kutlamalarda kesinlikle ilk başta yerini almış olan t...
Devamını Oku

Gül Tatlısı

Gül tatlısı, şerbetli bir tatlıdır. Şeker bakımından yoğun olduğu için bira ağır bir tatlıdır. Ancak tatlı severlerin iştahla tükettiği tatlılar arasında yer...
Devamını Oku

İmam Sarığı Tatlısı

İmam sarığı tatlısı, ismi aslında tuhaf gelse de ilk duyduğunuzda oldukça lezzetli bir tatlıdır. Sarık şeklinde daha doğrusu renk ve görünümünde olduğu için ...
Devamını Oku

Bisküvili İrmik Tatlısı

Bisküvili İrmik Tatlısı; Bisküvili tatlılar hem hafif yapısı hem de lezzeti ile her zaman ilgi gören tatlılardan olmuştur. Neredeyse tüm bisküvi şekilleriyle...
Devamını Oku

Fırında İrmik Tatlısı

Fırında İrmik Tatlısı, Şerbetli tatlılar Osmanlı'dan günümüze kadar gelen tatlılardır. Tatlıların birçok çeşidi vardır. Bunların en başında baklava, kadayıf ...
Devamını Oku

Etimek Tatlısı İrmikli

Etimek tatlısı irmikli, etimek tatlısı çok sevilen gösterişli bir tatlı olmasına rağmen bir o kadar da kolay olan bir tatlıdır. Muhallebisi yapıldı mı tatlı ...
Devamını Oku

Bisküvili Tatlılar

Bisküvili Tatlılar, Pratik yapımı ile ev hanımlarının kurtarıcısı olan bisküvili tatlılar oldukça pratik ve maliyeti düşük tatlılardır. Bisküvi ile her bütçe...
Devamını Oku

Galeta Unlu Tatlı

Galeta Unlu Tatlı, bu tatlı diğer adı ile Kıbrıs tatlısı olan ve içinde galeta unu olduğu kesinlikle anlaşılamayan, şerbetli tatlılar arasında oldukça rağbet...
Devamını Oku

Hamur Tatlıları

Hamur Tatlıları, Türk toplumu olarak hamur tatlılarına karşı büyük bir ilgi vardır. Bu nedenle birbirinden lezzetli ve mükemmel yüzlerce hamur tatlısı ç...
Devamını Oku

Haşhaşlı İrmik Tatlısı

Haşhaşlı irmik tatlısı: Haşhaş yemeklerde ve tatlılarda kullanılan bir bitkinin parçasıdır. Tatlılarda en çok kek tarzı olanlarda kullanılır. Böreklerde kull...
Devamını Oku

Çikolatalı Etimek Tatlısı

Çikolatalı Etimek Tatlısı, Etimek oldukça sevilen hem çerez niyetine yenilen hem de diyet yapanlar için oldukça tercih edilen bir üründür. Son yıllarda etime...
Devamını Oku

Cevizli Gül Tatlısı

Cevizli gül tatlısı hem lezzetiyle damaklarda eşsiz bir lezzet olma özelliğinde hem de şekli ile oldukça dikkat çeken ve görsellikle yeme isteğini arttıran p...
Devamını Oku

Çikolatalı İrmik Tatlısı

Çikolatalı irmik tatlısı hem görselliği ile hem de damaklarda eşsiz bir tat bırakan lezzeti ile sevilen tatlı türlerinden biridir. Çikolatalı tatlılar herkes...
Devamını Oku

Havuç Tatlısı

Havuç tatlısı, Havuç, dünyada ekilen son derece önemli bir sebze çeşididir. Bu güzide sebzemizi, ülkemizin her bölgesinde yetiştirmek mümkündür. İnsan vücudu...
Devamını Oku

Fındıklı Gül Tatlısı

Fındıklı gül tatlısı, Genellikle tatlılar bizim için vazgeçilmez bir lezzettir. Özellikle de oruç tuttuğumuz zaman iftardan sonra tatlı yemediğimiz akşam yok...
Devamını Oku

Çilekli İrmik Tatlısı

Çilekli İrmik Tatlısı, Türkiye'de ve pek çok orta doğu ülkelerinde yaygın bir tatlı çeşididir. Tatlının birçok farklı ülkelerde birçok çeşidi vardır. Türk mu...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Cevizli Gül Tatlısı
Çikolatalı İrmik Tatlısı
Havuç Tatlısı
Fındıklı Gül Tatlısı
Çilekli İrmik Tatlısı
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024