Gül Tatlısı İrmikli
Gül tatlısı irmikli, Tatlı seven herkesin severek yiyeceği hem lezzetli ve şık bir tatlıdır. İştah kabartan bu tatlı hem irmikli hem de şerbetti tatlılar arasında yer almaktadır. Özellikle ramazan ayında açlıktan kan şekeri düştüğünde iftardan sonra tatlı isteği oluyor işte bu isteğe cevap verecek bir tatlıdır gül tatlısı. Malzeme ve tat olarak şeker para saray tatlısı gibi tatlılara benzese de irmikli gül tatlısının kendine has bir edası ve albenisi vardır.
Oldukça şık bir sunum yapabileceğiniz irmikli gül tatlısını kolaylıkla da yapıp sevdikleriniz ile paylaşabilirsiniz. Bakıldığında uzun uğraşlar gerektiği sanılan tatlı aslında oldukça kolay ve yapımı da bir o kadar keyiflidir. Sizlerde tatlısız olmaz diyor sanız sizler için paylaştığım tarife uyarak sevdiklerinize ve kendinize güz tatlısı ziyafeti çekebilirsiniz. Yapımı için sadece el becerisi ve istek yeterli olacaktır.
İrmikli gül tatlısı için gerekli malzemeler- 2 adet yumurta,
- 1 çay bardağı + 1 yemek kaşığı toz şekeri,
- 1 çay bardağı yoğurt,
- 1 çay bardağı sıvı yağ,
- Yarım paket margarin,
- 1 paket kabartma tozu,
- 1 paket vanilya,
- 1 su bardağı irmik,
- Yaklaşık 3,5 su bardağı un,
Şerbeti için gerekli malzemeler- 3 su bardağı toz şeker,
- 3,5 su bardağı su,
- Çeyrek limon,
- Tatlıların üzerine koymak için fındık veya ceviz.
İrmikli gül tatlısı nasıl yapılır?
Öncelikle derin bir kâseye iki adet yumurtayı koyup üzerine şekeri döküyoruz ve elimizle iyice karıştırıyoruz.
Ardından yoğurt, sıvı yağ, margarin, kabartma tozu, vanilya ve irmik ekleyip iyice karıştırıyoruz. Daha sonra yavaş yavaş un ilave edip bir güzel yoğuruyoruz. Hamurun kıvamına göre un aleve edebilirsiniz veya azaltabilirsiniz. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde etmeliyiz. Hazırladığımız hamurdan avuç içi büyüklüğünde bir parça alıp oklava ile çok inceltmeden açıyoruz. Açtığımız hamurdan çay bardağı ile yuvarlak kalıplar çıkartıyoruz. Çıkardığımız yuvarlak kalıpları bir diğerinin ucuna gelecek şekilde diziyoruz. En üstteki yani bize bakan kısımdan karşıya doğru sarıyoruz. Daha sonra tam ortadan kesip iki adat gül şeklinde tatlı elde ediyoruz. Kesmiş olduğumuz tatlının bıçak değen kısmı alta gül şeklini verdiğimiz kısmını üste gelecek şekilde fırın tepsisine diziyoruz. Daha sonra güllerin tam ortasına gelecek şekilde fındık veya ceviz koyuyoruz. Bütün malzeme bitinceye kadar aynı işlemlere devam ediyoruz. Hazırladığımız tatlımızı önceden ısıttığımız 180 derece fırında altı üstü kızarıncaya kadar pişiriyoruz. Tatlılar fırında pişerken bizde şerbetimizi hazırlıyoruz. 3 bardak toz şekeri küçük bir tencereye koyup üzerine 3,5 su bardağı suyu ekleyip kaynatıyoruz. 15 dk. Kaynayan şerbete çeyrek limonu sıkıyoruz. Fırından çıkardığımız tatlılar ve şerbet ılıyınca tatlıları şerbetle buluşturuyoruz. Şerbeti çekmesi için şerbet döktüğümüz tatlıların üzerine tepsi kapatıp halen ılık olan fırında bekletebiliriz. Dilediğimiz şekilde servis yapabileceğimiz irmikli gül tatlısını deneyeceğinizi ve beğeneceğinizi umarak afiyet olsun diliyorum.
21.01.2024 18:13:09
Gül Tatlısı İrmikli ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|