Gazoz Tatlısı

Gazoz tatlısı, şerbetli tatlıların çeşitlerinden olan bir tatlı çeşididir. Gazoz tatlısı diğer tatlıların yanı sıra içindeki malzemelerin içindeki listede gazoz bulunması bunu diğer tatlılardan farklı yapıyor. Gazoz tatlının daha gevrek olmasını ve hamurunun daha güzel olmasına yardımcı olmaktadır. Hamur ile yapılan tatlıların birçok tarifini herkes mutfağında denemiştir.
Ancak gazoz tatlısı diğer tatlılardan farklı olarak evde kolaylıkla yapılır ve malzemeleri evinizde bulunan malzemeler olmaktadır. Hem görselliği ile hem damaklar da eşsiz bir tat bırakan lezzeti ile hem de evde kolaylıkla yapılmasından dolayı pratik olması bu tatlıyı oldukça avantajlı bir hale getirmektedir. Siz de evinizde hemen yapabileceğiniz bu enfes lezzetli tatlıyı yapabilirsiniz.

Gazoz tatlısı için gerekli olan malzemeleri

  • 1 su bardağı gazoz
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 3 adet yumurta
  • Yarım paket yaş hamur mayası
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Alabildiği kadar un
  • Yarım kilo ceviz içi (İsteğe göre Antep fıstığı da kullanılabilir)

Gazoz tatlısının şerbeti için malzemeleri

  • 4 buçuk su bardağı toz şeker
  • 4 buçuk su bardağı su
  • 5 ya da 6 damla limon suyu

Gazoz tatlısı nasıl yapılır?


Öncelikle geniş bir kabın içerisine yumurta ve sıvı yağ konularak iyice çırpılır. İki malzeme iyice çırpıldıktan sonra tuz ve yaş hamur mayası konularak tüm malzemeler iyice bütünleşinceye kadar çırpılır.
Tüm malzemeler iyice çırpıldıktan sonra bir su bardağı gazoz eklenir ve biraz karıştırılır. Elde etmek istediğimiz hamur baklava hamuru gibi ne sert ne de yumuşak olacak şekilde un eklenerek bu kıvam elde edilmeye çalışılır. Unu da ayarladıktan sonra hamurumuzu iyice yoğurarak dinlenmeye bırakmalıyız. İyice yoğurduğumuz hamuru dört eşit parçaya bölmeliyiz. Böldüğümüz hamurların mayalanması ve daha kıvamlı bir hale gelmesi için ılık bir yere koyarak üzerine nemli bir bez örtünüz. Hamuru yaklaşık olarak yarım saat kadar nemli bez üstünde olarak dinlenmeye bırakınız. Hamurunuz mayalandığı zaman artık açılmaya hazır hale gelmiş demektir. Hamurunuz mayalandı ise bir tahta üzerine bir tanesi alarak büyükçe bir yufka haline gelinceye kadar açın. Açtığınız yufkanın her yerine biraz sıvı yağ sürülerek ıslatılır. Yufkayı yağladıktan sonra yufkanın her yerine eşit miktarda gelecek şekilde ceviz serpilir. Ceviz yerine fındık ya da Antep fıstığı da kullanabilirsiniz. Hazırlamış olduğunuz ceviz serpilip yufkayı rulo haline getirmeye çalışarak rulo halinde sarın. Rulo haline gelince yufkayı kısa ve düzgün şeritler halinde bıçak yardımı ile dilimlere ayırın. Kare büyük boy tepsinizin dibine sıvı yağ sürerek her yerini yağlayın. Hazırlamış olduğunuz şeritler halindeki yufkaları düzgün bir şekilde dizin. Tüm yufkaları bu şekilde açıp ceviz serpip şerit halinde keserek fırın tepsinin her tarafına fazla sık olmayacak şekilde dizin. Daha önceden ısıtılmış 180 derece olan fırına hazırlamış olduğunuz yufka tepsisini koyun. Tatlının üzeri pembe hale gelinceye kadar pişirilmelidir. Fırına koyduğunuz tatlı pişene kadar diğer taraftan tatlının üzerine dökeceğimiz şerbeti hazırlamaya başlayalım. Geniş bir tencerenin içerisine şeker ve su konularak ocağın üzerine bırakılır. Önce biraz karıştırılır ve ocağın altı kaynamaya başlayınca kısılır. Şerbet kaynamaya başlayınca beş ya da altı damla limon suyu konularak kaynamaya devam edilir. Şerbet iyice kaynayıp koyu bir kıvam alınca hazır hale gelmiş demektir. Ocaktan indirilerek ılımaya bırakılır şerbet. Daha sonra tatlımız pişti ise oda fırından çıkartılır ve hazırlamış olduğumuz şerbeti tatlının her yerine eşit bir miktarda gelecek şekilde dökülmelidir. Şerbet döküldükten sonra yarım saate yakın tepsi dinlendirilir ve dinlenme süresi bittikten sonra servise hazır hale gelmiş demektir. Üzerine fındık, ceviz ya da Hindistan cevizi ile süsleyerek servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
19.01.2024 21:32:40
Gazoz Tatlısı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Gazoz Tatlısı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Gazoz Tatlısı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Kemalpaşa Tatlısı

Kemalpaşa Tatlısı, Özellikle bursa yöresinin meşhur tatlılarından olan kemal Paşa tatlısının halk dilinde peynir tatlısı olarak adlandırılmaktadır. Bursalı h...
Devamını Oku

Tatlı Tarifleri

Tatlı Tarifleri, Ülke olarak tatlıya düşkün bir milletiz. İnsanlarımızın vücut şekillerini bile tatlılara benzetiriz. Örnek verecek olursak; baklava vücutlu,...
Devamını Oku

Çikolatalı Sütlü Tatlılar

Çikolatalı Sütlü Tatlılar, Ülkemizde sayısız çikolatalı tatlı çeşitleri vardır. Bizim insanlarımız çikolatayı yemeyi severler. Özellikle de bu çikolatalar ta...
Devamını Oku

Hafif Tatlı Tarifleri

Hafif Tatlı tarifleri, Hafif tatlılar sağlık açısında oldukça daha sağlıklıdır. Kalori bakımından az değerlere sahip olduğu için kilo alınmasına sebep olmaz....
Devamını Oku

Sarma Tatlısı

Sarma Tatlısı, Tatlılar, Osmanlı'dan günümüze gelmiş en şahane lezzetlerdir. Bayram, düğün ve özel kutlamalarda kesinlikle ilk başta yerini almış olan t...
Devamını Oku

Gül Tatlısı

Gül tatlısı, şerbetli bir tatlıdır. Şeker bakımından yoğun olduğu için bira ağır bir tatlıdır. Ancak tatlı severlerin iştahla tükettiği tatlılar arasında yer...
Devamını Oku

İmam Sarığı Tatlısı

İmam sarığı tatlısı, ismi aslında tuhaf gelse de ilk duyduğunuzda oldukça lezzetli bir tatlıdır. Sarık şeklinde daha doğrusu renk ve görünümünde olduğu için ...
Devamını Oku

Bisküvili İrmik Tatlısı

Bisküvili İrmik Tatlısı; Bisküvili tatlılar hem hafif yapısı hem de lezzeti ile her zaman ilgi gören tatlılardan olmuştur. Neredeyse tüm bisküvi şekilleriyle...
Devamını Oku

Fırında İrmik Tatlısı

Fırında İrmik Tatlısı, Şerbetli tatlılar Osmanlı'dan günümüze kadar gelen tatlılardır. Tatlıların birçok çeşidi vardır. Bunların en başında baklava, kadayıf ...
Devamını Oku

Etimek Tatlısı İrmikli

Etimek tatlısı irmikli, etimek tatlısı çok sevilen gösterişli bir tatlı olmasına rağmen bir o kadar da kolay olan bir tatlıdır. Muhallebisi yapıldı mı tatlı ...
Devamını Oku

Bisküvili Tatlılar

Bisküvili Tatlılar, Pratik yapımı ile ev hanımlarının kurtarıcısı olan bisküvili tatlılar oldukça pratik ve maliyeti düşük tatlılardır. Bisküvi ile her bütçe...
Devamını Oku

Galeta Unlu Tatlı

Galeta Unlu Tatlı, bu tatlı diğer adı ile Kıbrıs tatlısı olan ve içinde galeta unu olduğu kesinlikle anlaşılamayan, şerbetli tatlılar arasında oldukça rağbet...
Devamını Oku

Hamur Tatlıları

Hamur Tatlıları, Türk toplumu olarak hamur tatlılarına karşı büyük bir ilgi vardır. Bu nedenle birbirinden lezzetli ve mükemmel yüzlerce hamur tatlısı ç...
Devamını Oku

Haşhaşlı İrmik Tatlısı

Haşhaşlı irmik tatlısı: Haşhaş yemeklerde ve tatlılarda kullanılan bir bitkinin parçasıdır. Tatlılarda en çok kek tarzı olanlarda kullanılır. Böreklerde kull...
Devamını Oku

Çikolatalı Etimek Tatlısı

Çikolatalı Etimek Tatlısı, Etimek oldukça sevilen hem çerez niyetine yenilen hem de diyet yapanlar için oldukça tercih edilen bir üründür. Son yıllarda etime...
Devamını Oku

Cevizli Gül Tatlısı

Cevizli gül tatlısı hem lezzetiyle damaklarda eşsiz bir lezzet olma özelliğinde hem de şekli ile oldukça dikkat çeken ve görsellikle yeme isteğini arttıran p...
Devamını Oku

Çikolatalı İrmik Tatlısı

Çikolatalı irmik tatlısı hem görselliği ile hem de damaklarda eşsiz bir tat bırakan lezzeti ile sevilen tatlı türlerinden biridir. Çikolatalı tatlılar herkes...
Devamını Oku

Havuç Tatlısı

Havuç tatlısı, Havuç, dünyada ekilen son derece önemli bir sebze çeşididir. Bu güzide sebzemizi, ülkemizin her bölgesinde yetiştirmek mümkündür. İnsan vücudu...
Devamını Oku

Fındıklı Gül Tatlısı

Fındıklı gül tatlısı, Genellikle tatlılar bizim için vazgeçilmez bir lezzettir. Özellikle de oruç tuttuğumuz zaman iftardan sonra tatlı yemediğimiz akşam yok...
Devamını Oku

Çilekli İrmik Tatlısı

Çilekli İrmik Tatlısı, Türkiye'de ve pek çok orta doğu ülkelerinde yaygın bir tatlı çeşididir. Tatlının birçok farklı ülkelerde birçok çeşidi vardır. Türk mu...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Cevizli Gül Tatlısı
Çikolatalı İrmik Tatlısı
Havuç Tatlısı
Fındıklı Gül Tatlısı
Çilekli İrmik Tatlısı
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024