Gazete Tatlısı

Gazete tatlısı, adı sizlere değişik gelse de lezzeti oldukça harikadır. Aslında bu tatlı tarifi de bildiğiniz baklavaya benzer. Hatta bazı yörelerde buna gazete baklavası adı takılmıştır. Bu şekilde anılmasına neden olan yufkaların gazetede bekletilmesi ve rulo şeklinin bu sayede verilmesinden kaynaklanır. Gazetenin fazla hijyen olmadığını düşünürseniz, sizlerde temiz ambalaj kâğıtlarından kullanabilirsiniz.
Tatlının en önemli püf noktası yufkanın oklava üzerine yeterince büzülmesidir. Eğer bu sizi tatmin etmezse yufkayı elinizle iyice büzebilirsiniz. Çıtır lezzetiyle damaklarda mükemmel bir tat bırakacak tatlımızın yapımı da oldukça kolay sayılır. Ölçülerimize uyarak orta boyda tepsiyi dolduracak ve ailenize yetecek kadar tatlıyı hazırlayabilirsiniz. Gazete tatlısını beraber yapmaya başlayalım. Hepinize kolay gelsin.

Gazete tatlısı için gerekli malzemeler

  • 500 gram un
  • 1 çay bardağı ılık su (Bir parmak eksik olsun)
  • 1 çay bardağı Ayçiçek yağı
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 çay kaşığından eksik tuz
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • Talının arasında kullanmak üzere iç ceviz
  • Tatlının üzerinde kullanılacak 3 su bardağı Ayçiçek yağı

Yufkaları açmak için

  • 1 su bardağı buğday nişastası
  • 1 su bardağı un

Şerbet için

  • 3 su bardağı toz şeker
  • Çeyrek limonun suyu
  • 3 su bardağı su
  • Birazcık tuz
Gazete tatlısı nasıl yapılır?

Öncelikle yoğurma kabını hazırlayın.
İçine sıvı yağı, kabartma tozu, ılık suyu, sirkeyi, tuz ve unu koyarak yoğurmaya başlayın. Verdiğimiz ölçülerle tam kıvamında bir hamur elde edebilirsiniz. Ancak isterseniz unu azar azar koyarak yoğurabilirsiniz. Daha sonra hamurdan 12 beze yapın. Bir tepsiyi yağlayarak bunları içine yerleştirin. Yağın içinde bekletilen bezelerle daha kolay yufka açabilirsiniz. Baklava yapımında genellikle bu usul kullanılır. Bekleme süresini en az 1 saat olarak ayarlayın. Daha sonra bezeleri içine mutfak havlusu serdiğiniz başka bir yere aktarın ve üzerlerini örtün. Bu şekilde de yarım saat kadar beklesinler. Böylece bezelerdeki fazla yağ gitmiş olur.

Artık yufkaları açmaya başlayabiliriz. Önce nişastayı ve unu bir kâsede karıştırın. Nişastayı unla birlikte karıştırmamızın nedeni yufkanın çabuk kurumaması içindir. Bazıları sadece nişasta kullandığından, yufkalar hemen kurur. Her bezeyi açabildiğiniz kadar büyük açın. Oklavanız düzgün ise açarken hiç zorlanmazsınız. Açılan yufkaları oklavaya gevşek şekilde dolayın. Daha sonra bir taraftan sıkıştırarak yufkayı büzün. Ancak yavaş hareket ederseniz yufka zarar görmez. Aynı şekilde toplan 4 yufkayı hazırlayarak, temiz bir kâğıdın üzerine yerleştirin. Yufkaların şekilleri bozulmamalı ve kurumamalıdır. İlk açılan yufkanın üstüne çekilmiş iç ceviz serpiştirin. İkinci yufkanın üzerine de ceviz serpin. Altında bulunan kâğıt yardımıyla, yufkaları her iki yönden ortaya doğru yuvarlayın ve üst üste binmesini sağlayın. Bu size tek yufka elde etmenizi sağlayacak. Bundan üçer parmak kalınlığında dilimler kesin. Bunları yağladığınız tepsinin içine dizin.

Bundan sonra fırın tepsisinin içine verdiğimiz ölçüdeki Ayçiçek yağını dökün. Bu şekilde yağın bol olması gerekiyor. Hatta yağ az gelirse biraz daha koyabilirsiniz. Yağ sayesinde daha gevrek bir tatlı yapacaksınız. Arzu edenler yağın içine erittikleri tereyağını da koyabilir. Lezzeti bir başka olur. Bütün yufkalar bu şekilde hazırlandıktan sonra, önceden ayarlayıp 180 derecede ısıttığınız fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirin. Sizlerde tatlının şerbetini hazırlayabilirsiniz. Verilen ölçülerde su ve şekeri ocakta fazla koyulaşmadan pişirin. İçine ocaktan almadan limon suyu ile bir çimdik tuzu koyarak karıştırın. Şerbeti ılık olarak fırından çıkardığınız ve ilk sıcaklığı giden gazete tatlısı üzerine gezdirin. Bu şekilde en az 3-4 saat dinlendirilen gazete tatlısı konuklarınıza ikram edilebilir. Tatlının bir özelliği de uzun süre çıtırlığını muhafaza etmesidir.

Afiyet olsun.
20.01.2024 01:19:42
Gazete Tatlısı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Gazete Tatlısı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Gazete Tatlısı"
Merhabalar ben oğlumun sözü için tatlıyı evde yapmak istedim. Ev de söz gününden 1 gün önce yapıp o gün şerbeti dokeceğiz. Daha önce de yaptığım bir tatlı herkes çok beğendiği için söz de de kendim yapmak istedim. Fakat elli kişi için bu malzemenin kaç katını kullanmam gerekiyor bilgi verir misiniz
Cansel . 08.10.2018 13:12:55

Kemalpaşa Tatlısı

Kemalpaşa Tatlısı, Özellikle bursa yöresinin meşhur tatlılarından olan kemal Paşa tatlısının halk dilinde peynir tatlısı olarak adlandırılmaktadır. Bursalı h...
Devamını Oku

Tatlı Tarifleri

Tatlı Tarifleri, Ülke olarak tatlıya düşkün bir milletiz. İnsanlarımızın vücut şekillerini bile tatlılara benzetiriz. Örnek verecek olursak; baklava vücutlu,...
Devamını Oku

Çikolatalı Sütlü Tatlılar

Çikolatalı Sütlü Tatlılar, Ülkemizde sayısız çikolatalı tatlı çeşitleri vardır. Bizim insanlarımız çikolatayı yemeyi severler. Özellikle de bu çikolatalar ta...
Devamını Oku

Hafif Tatlı Tarifleri

Hafif Tatlı tarifleri, Hafif tatlılar sağlık açısında oldukça daha sağlıklıdır. Kalori bakımından az değerlere sahip olduğu için kilo alınmasına sebep olmaz....
Devamını Oku

Sarma Tatlısı

Sarma Tatlısı, Tatlılar, Osmanlı'dan günümüze gelmiş en şahane lezzetlerdir. Bayram, düğün ve özel kutlamalarda kesinlikle ilk başta yerini almış olan t...
Devamını Oku

Gül Tatlısı

Gül tatlısı, şerbetli bir tatlıdır. Şeker bakımından yoğun olduğu için bira ağır bir tatlıdır. Ancak tatlı severlerin iştahla tükettiği tatlılar arasında yer...
Devamını Oku

İmam Sarığı Tatlısı

İmam sarığı tatlısı, ismi aslında tuhaf gelse de ilk duyduğunuzda oldukça lezzetli bir tatlıdır. Sarık şeklinde daha doğrusu renk ve görünümünde olduğu için ...
Devamını Oku

Bisküvili İrmik Tatlısı

Bisküvili İrmik Tatlısı; Bisküvili tatlılar hem hafif yapısı hem de lezzeti ile her zaman ilgi gören tatlılardan olmuştur. Neredeyse tüm bisküvi şekilleriyle...
Devamını Oku

Fırında İrmik Tatlısı

Fırında İrmik Tatlısı, Şerbetli tatlılar Osmanlı'dan günümüze kadar gelen tatlılardır. Tatlıların birçok çeşidi vardır. Bunların en başında baklava, kadayıf ...
Devamını Oku

Etimek Tatlısı İrmikli

Etimek tatlısı irmikli, etimek tatlısı çok sevilen gösterişli bir tatlı olmasına rağmen bir o kadar da kolay olan bir tatlıdır. Muhallebisi yapıldı mı tatlı ...
Devamını Oku

Bisküvili Tatlılar

Bisküvili Tatlılar, Pratik yapımı ile ev hanımlarının kurtarıcısı olan bisküvili tatlılar oldukça pratik ve maliyeti düşük tatlılardır. Bisküvi ile her bütçe...
Devamını Oku

Galeta Unlu Tatlı

Galeta Unlu Tatlı, bu tatlı diğer adı ile Kıbrıs tatlısı olan ve içinde galeta unu olduğu kesinlikle anlaşılamayan, şerbetli tatlılar arasında oldukça rağbet...
Devamını Oku

Hamur Tatlıları

Hamur Tatlıları, Türk toplumu olarak hamur tatlılarına karşı büyük bir ilgi vardır. Bu nedenle birbirinden lezzetli ve mükemmel yüzlerce hamur tatlısı ç...
Devamını Oku

Haşhaşlı İrmik Tatlısı

Haşhaşlı irmik tatlısı: Haşhaş yemeklerde ve tatlılarda kullanılan bir bitkinin parçasıdır. Tatlılarda en çok kek tarzı olanlarda kullanılır. Böreklerde kull...
Devamını Oku

Çikolatalı Etimek Tatlısı

Çikolatalı Etimek Tatlısı, Etimek oldukça sevilen hem çerez niyetine yenilen hem de diyet yapanlar için oldukça tercih edilen bir üründür. Son yıllarda etime...
Devamını Oku

Cevizli Gül Tatlısı

Cevizli gül tatlısı hem lezzetiyle damaklarda eşsiz bir lezzet olma özelliğinde hem de şekli ile oldukça dikkat çeken ve görsellikle yeme isteğini arttıran p...
Devamını Oku

Çikolatalı İrmik Tatlısı

Çikolatalı irmik tatlısı hem görselliği ile hem de damaklarda eşsiz bir tat bırakan lezzeti ile sevilen tatlı türlerinden biridir. Çikolatalı tatlılar herkes...
Devamını Oku

Havuç Tatlısı

Havuç tatlısı, Havuç, dünyada ekilen son derece önemli bir sebze çeşididir. Bu güzide sebzemizi, ülkemizin her bölgesinde yetiştirmek mümkündür. İnsan vücudu...
Devamını Oku

Fındıklı Gül Tatlısı

Fındıklı gül tatlısı, Genellikle tatlılar bizim için vazgeçilmez bir lezzettir. Özellikle de oruç tuttuğumuz zaman iftardan sonra tatlı yemediğimiz akşam yok...
Devamını Oku

Çilekli İrmik Tatlısı

Çilekli İrmik Tatlısı, Türkiye'de ve pek çok orta doğu ülkelerinde yaygın bir tatlı çeşididir. Tatlının birçok farklı ülkelerde birçok çeşidi vardır. Türk mu...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Cevizli Gül Tatlısı
Çikolatalı İrmik Tatlısı
Havuç Tatlısı
Fındıklı Gül Tatlısı
Çilekli İrmik Tatlısı
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024