Galeta Tatlısı
Galeta Tatlısı, Galeta unu; buğday veya mısır unundan elde edilmiş olan (Buğday ekmeği, mısır ekmeği ve benzeri) hem lezzetli bir katkı maddesi olarak hem de ekmek ve ekmek benzeri ürünlerin israfını önlemek amacı ile kullanımı yaygın olan bir un türüdür. Galeta ununu hazır bulabileceğiniz gibi evde basit ve zahmetsiz şekilde daha sağlıklı ve güvenilir olarak hazırlayabilirsiniz.
Bunun için küflenmemiş bayat olan parça ekmeklerinizi koruyup biriktirerek ilk adımı atmış olacaksınız. Küflenmemiş bayat buğday veya mısır unundan elkde edilmiş parça ekmeklerinizi fırın ızgarasına dizip 160 derecelik ısı ayarını yaptıktan sonra ekmeklerinizin üzeri pembeleşene dek kızartmalısınız. Daha sonra kızarmış olan ekmek parçalarınızı soğumaya alacaksınız. Soğuma işlemi biten kızarmış ekmek parçalarını mutfak robotu yardımı ile veya mutfak robotu olmayanlar havan kullanarak kızarmış ekmek parçalarını un haline getirene dek robottan geçirmeli veya havanda döverek un haline getirmelisiniz. Un haline getirilen kızarmış ekmekleri yani galeta ununuzu her türlü kek, pasta veya köfte, tavuk ve benzeri gıdalarınızda kullanabilirsiniz. Şimdi, evde yaptığınız galeta unu ile hazırlayacağınız lezzetli bir tatlı türü olan galeta tatlısı tarifine geçebiliriz.
Galeta Tatlısı Malzemeleri- 1 su bardağı yani yaklaşık 150 gram tercihen kendi hazırladığımız galeta unu,
- 1 çay bardağı sıvı yağ,
- 1 çay bardağı toz şeker,
- 3 adet yumurta,
- 1 paket kabartma tozu,
- 1 paket vanilya,
- 1 su bardağı taze ceviz (Yaklaşık 10- 12 adet ceviz içi),
- Yarım çay bardağı toz Hindistan cevizi.
Galeta Tatlısı Şerbeti (Şurubu) İçin Malzemeleri- 2 su bardağı yani yaklaşık 300 gr toz şeker,
- 2 su bardağı yani yaklaşık 300 ml su,
- 3 veya 4 damla taze limon suyu.
Galeta Tatlısı Kreması İçin Malzemeleri- 3 su bardağı yaklaşık 500 ml tercihen taze inek sütü,
- 2 çay bardağı yaklaşık 200 gr toz şeker,
- 2 Türk kahvesi fincanı buğday unu,
- 1 paket vanilya,
- 1 paket sade toz krem şanti,
- 2 yemek kaşığı nişasta.
Galeta Tatlısı Nasıl Yapılır?
İlk olarak temiz bir çırpma kabı içerisine yumurtalarımızı ve şekerimizi ekleyerek beyaz köpük şekli ve kıvamı olana kadar çırpıyoruz. Üzerine sıra ile yağımızı, galeta unumuzu, toz haline getirdiğimiz cevizlerimizi, Hindistan cevizini, vanilya ve kabartma tozunu ekleyip, topaklanma olmayacak şekilde çırpıyoruz. Elde ettiğimiz harcımızı cam bir fırın borcamı içerisine dökerek 180 derece ısıda önceden ısıtılmış fırınımıza koyuyoruz. Fırın içerisine koymuş olduğumuz harcımız kek şeklinde pişecektir. Galeta tatlısı kekimiz pişmeye hazırlanırken şerbetimizi hazırlamaya geçeceğiz. Şerbet için uygun bir tencere içerisine suyumuzu ve şekerimizi koyup ocağa alıyoruz. Şerbet kaynamaya başladığında ocağın altını kısarak birkaç damla taze limon suyumuzu ekliyoruz ve hafif koyulaştığı zaman ocağımızın üzerinden tenceremizi alıyoruz. Bu sürede pişmiş olan galeta tatlısı kekimizi fırından çıkarıp hazırladığımız şerbetimizin tamamını üzerine dökerek çekmesini bekliyoruz. Kekimizin şerbeti çekme sürecinde galeta tatlmızın üzeri için hazırlayacağımız kremayı hazırlamaya başlıyoruz. Temiz bir tencere içerisine sütümüzü, nişastamızı, toz şekerimizi ve unumuzu koyup orta ateşte sürekli karıştırarak pişiriyoruz. Ocaktan almadan önce karışım içerisine vanilyamızı ekleyerek bir müddet daha karıştırmaya devam ediyoruz. Ocaktan aldığımız krema karışımımız soğuduktan sonra içerisine krem şantimizi ilave edip iyice karıştırıyoruz. Bu süreçte şerbetini tamamen çekmiş olan galeta tatlısı kekimizin üzerine hazırladığımız krema karışımını spatula veya kaşık yardımı ile yayıyoruz. Üzerine Hindistan cevizi dökerek süsleyebilirsiniz. İstek dahilinde buzdolabında 1 saat bekletilerekte servis edilebilmektedir.
20.01.2024 06:19:09
Galeta Tatlısı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|