{ "title": "Un Tatlısı", "image": "https://www.tatlitarifi.gen.tr/images/un-tatlisi.jpg", "date": "21.01.2024 22:31:43", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "Un Tatlısı, Anadolu'da asırdan beri yapılan un tatlısı farklı bir lezzet olduğundan dolayı nesillerden nesillere aktarılarak günümüze kadar gelmiştir. Hazırlanışı oldukça kolay olan tatlı özellikle ufak çocuklar tarafından sevilerek tüketilmektedir. Un tatlısı özellikle yemeklerden sonra misafirlere ikram ettiğimiz lezzetli bir tatlı olup asırlardan beri tüketilen lezzet ötesi bir tatlıdır. Aşağıda sizler için 2 adet farklı lezzette olan un tatlısının hazırlanacağını anlatacağız.

Un Tatlısı Hazırlanışında Gerekli Malzemeleri
Un Tatlısı Nasıl Yapılır?

Un tatlısı hazırlamadan önce yukarıdaki malzemelerimiz alındıktan sonra tezgâh üzerinde hazır edilir. Akabinde büyük bir tavanın içerisine 150 gr kadar tereyağı koyulur kısık ateş üzerinde tam anlamıyla eriyinceye kadar tavada bekletilir. Tereyağı iyice eridikten sonra 2 su bardağı un tavaya aktarılarak unun topaklanmaması için sürekli 15 dakika boyunca karıştırılır. Bu arada farklı geniş bir tencerenin üzerine 1,5 su bardağı, 1,5 su bardağı toz şeker ve 1 su bardağı su koyularak iyice kaynatılır. Şeker iyice süt ve su içerisinde karıştıktan sonra daha önce tava üzerinde hazır olan kavrulmuş tereyağlı unun üzerine ufak ufak dökülür. Un helvası iyice şeker, süt ve su karışımını içine çektikten sonra ocak üzerinden alınan un helvamız bir müddet soğuması için tezgâh üzerinde bekletilir. Un helvası biraz soğuduktan sonra tatlı tabağı alınarak kaşıklar ile dondurma kaşığı yardımı ile servis edilmek üzere tabaklara güzelce servis edilir üzerine bir tutam dövülmüş ceviz dökülerek sunuma hazır olur.

Afiyet olsun.

Fıstıklı Un Tatlısı Hazırlanışında Gerekli Malzemeleri
Fıstıklı Un Tatlısı Nasıl Yapılır?

Fıstıklı un tatlısının hazırlanırken önce tavanın içine konulan tereyağı kısık ateşte eritilir. Eriyen tereyağının içine 50 gram kadar fıstık atılarak yağla birlikte fıstık kavrulur. Kızaran yağa 600 gram sarı un aktarılarak ufak ufak yaklaşık 20 dakika karıştırılır. Farklı bir tencerenin içerisine su, şeker ve süt koyularak güzelce kaynatılır. Süt ve şeker karışımı kaynadıktan sonra tava içerisinde bulunan un ve fıstığın içinde yer alan karışıma ufak ufak aktarılır. 10 dakika kadar helva tavada karıştırılır. Su ve şekeri iyice çektikten sonra dinlenmek üzere ateş üzerinden alınan fıstık helvanız dinlenmek üzere tezgâha alınır. Bir miktar fıstıklı helva karışımı dondurma kaşığı ile servis tabağına konularak servis edilmek üzere sunuma hazır edilir.

Afiyet olsun.
" } ] }