{ "title": "Tulumba Tatlısı", "image": "https://www.tatlitarifi.gen.tr/images/tulumba-tatlisi.jpg", "date": "20.01.2024 16:56:22", "author": "ayşe ekercan", "article": [ { "article": "
Tulumba tatlısı Türk mutfağının en çok sevilen tatlılardandır. Özellikle ramazan ayında sofralardan eksik etmediğimiz tatlılarımızdandır. Herkesin severek yediği bir tatlıdır. Özellikle düğün ve cemiyet yemekleri için Trakya mutfaklarında yapımına çok rastlanıyor. Bu tatlıyı bilinen yerden almak daha iyidir. Çünkü, her yerde bulunuyor ama farklı kokusu oluyor, çok yağlı oluyor ve çok ağır oluyor. En güzeli evimizde yapmaktır. Ama meşaketli yapımı ve her aşamasında dikkat edilmesi gereken bir tatlıdır. Oldukça emekle yapılan bir tatlıdır. Ama bu tatlıyı yerken bütün yorgunluğumuz gidiyor. Bu tatlı için imal edilmiş tulumba kalıpları ya da hamurun doldurulduğu tatlı torbasının ucuna takılan bir aparat ile tatlıya tırtıklı şekli verilir. Tulumbaya benzeyen bir aparat ile sıkılıp tavaya atıldığında Ülkemizde bilinen tulumba tatlısı adını almıştır. Tulumba tatlısı bilinen şekli ile her yörede seviliyor ve çok tüketiliyor. Baklavadan daha ucuzdur ve talep daha fazladır. Ramazan ayında satış yerlerinde çok uzun kuyruklar oluşuyor. Yaz aylarında üzerine dondurma ile servis yapılıyor. Bu şekilde de çok seviliyor.

Tulumba tatlısı tarifinin malzemeleri
Tulumba tatlısını kızartmak için
Şerbet için
Tulumba tatlısı nasıl yapılır?

Öncelikle şerbeti hazırlayalım. Koyu bir şerbet yapalım ve soğumaya bırakalım. Toz şekeri, suyu, tereyağını ve tuzu bir tencereye kolayım ve kaynatalım. Daha sonra 2,5 su bardağı unu eleyip, kaynayan suyun içine ilave edelim. Daha sonra tahta bir kaşıkla hızlı bir şekilde karıştıralım. Hamur toparlanınca 2-3 dakika vurarak pişirelim. Sonra ocaktan alıp soğumaya bırakalım. Soğuyan hamurun içine yumurtaları teker teker kırarak hamura yedirelim. (Bu arada hamur parça parça bir görünüm alır. Telaş etmeyin normaldir. Hamuru yoğurdukça düzelecek). Daha sonra nişasta ve irmiği de ilave edip, yeniden yoğuralım. Bir tencereye bolca yağ koyalım (Ben markette satılan bir litrelik sızma zeytinyağından 1 şişe kullandım). Hamuru sağlam bir sıkma torbasına koyalım, soğuk yağın içine teker teker sıkalım. Tırtıklı kabınız varsa onunla da yapabilirsiniz. Yoksa elinizle de şekil verebilirsiniz. Sıkma işi bittikten sonra ocağın altını açıp kızarmaya bırakalım. Tulumba tatlıları yağın üzerine çıktıktan sonra ocağın altını kısalım, ara sıra karıştırarak kızartalım. Ne kadar yavaş kızarırsa o kadar çıtır oluyor.

Sonra yağdan çıkardığımız tatlıları hemen şuruba atalım. 1-2 dakika şurubun içinde kalsın ve daha sonra kevgirle bir kaba alalım. Kalan hamurlarımızı kızartmak için tenceredeki yağın ılınmasını beklemeliyiz. Çünkü tatlılar hemen kızarmaya başlar ve içi hamur kalabilir. Çıtır çıtır olmaz. Tulumba tatlımız servise hazırdır.

Afiyet olsun.
" } ] }