{ "title": "Tatlı Tarifleri", "image": "https://www.tatlitarifi.gen.tr/images/tatli-tarifleri.jpg", "date": "20.01.2024 11:27:58", "author": "Hacer Sakman", "article": [ { "article": "Tatlı Tarifleri, Ülke olarak tatlıya düşkün bir milletiz. İnsanlarımızın vücut şekillerini bile tatlılara benzetiriz. Örnek verecek olursak; baklava vücutlu, göbeği olanlara şeker para göbekli ve bunlara benzer. Bugünkü konumuzda tatlı tariflerini vereceğiz. Ülkemizde o kadar çok tatlı vardır ki hepsini burada yazmak mümkün değil. Birkaç tanesinin tarifini vereceğiz. Şeker pare, halka tatlısı, köstebek tatlısı, revani, sütlaç, baklava.

Revani malzemeleri
Şerbet için
Nasıl Yapılır?

İlk başta şerbeti hazırlayalım ki biraz soğusun. Suyu tencereye dökelim. Ocağa aldığımız tencerenin içerisine şekeri de ilave ediyoruz ve kaynatmaya başlıyoruz. Ara sıra kontrol edelim ve karıştıralım kaynamaya başladığında kıvama gelmesini bekleyelim. Ardından limonu tencereden almaya yakın şekerli suyun içerisine 1-2 damla sıkalım ve kıvama gelince ocaktan alıp soğumaya bırakalım.

Revaninin keki için ilk olarak yumurtaları bir kâse de kıralım, şekeri ilave edelim ve çırpalım. İçerisine sıvı yağı ekliyoruz. Yoğurdu da ilave ettikten sonra çırpmaya devam ediyoruz. Ardından unu ekliyoruz. Bir paket kabartma tozunu ve vanilyayı da ilave ediyoruz. Ardından irmiği de ekledikten sonra çırpmaya devam ediyoruz. Kıvamını aldıktan sonra tepsimize döküyoruz. Tepsinin altını yağlayalım ve önceden ısıtılmış fırında 170 derecede pişiriyoruz. Üstü kızarınca fırından çıkartıyoruz. Ardından önceden hazırlamış olduğumuz ve soğutulmaya bıraktığımız şerbeti üzerine döküyoruz. Dilimlere ayırarak üzerini Hindistan cevizi veya Antep fıstığı ile süslüyoruz.

Halka Tatlısı Malzemeleri
Şerbeti için
Nasıl Yapılır?

Şerbetli tatlılar yaptığımızda ilk olarak şerbeti hazırlayıp bir kenarda soğumasını beklerken tatlımızın hamurunu hazırlıyoruz. Tenceremizi ocağa alalım. Altı su bardağı şekeri tencereye aktarıyoruz. Ardından altı su bardağı suyu da ilave ediyoruz. Kıvama gelince 1-2 damla limon sıkıyoruz. Biraz daha kaynadıktan sonra ocaktan alıp, soğumaya bırakıyoruz.

Yumurtaları bir kabın içine kıralım. Yoğurdu, sıvı yağını, sütü, bir tutam tuzu da ekleyip karıştırıyoruz. Ardından bir paketin yarısı kadar kabartma tozunu ekliyoruz. Bir adet limonun yarısını içerisine sıkıyoruz. Ardından karışımımızın içerisine irmiği, unu ve vanilyayı ekleyip karıştırmaya devam ediyoruz ve hamurumuzu dinlendiriyoruz. Bu dinlendirme aşaması bir saat olsun. Marketlerde satılan sıkma aparatları var onlardan bir tanesini sıkmak için kullanabiliriz. Kızartmak için yağımızı tencereye döküyoruz ve sıkma aparatımızın içerisine dinlenmeye aldığımız hamurumuzu ekleyip, yağ kızardığında içerisine halka şeklinde sıkıyoruz. Sıkma aparatınız yoksa elinize üç tane buzdolabı poşetini alıp iç içe geçirip, ucunu makas ile kesip hamuru içerisine koyabiliriz. Yağımızı orta sıcaklıkta kızartalım halkalarımız arkalı önlü iyice kızarsın. İçini de iyice pişmesini sağlarız. Kızaran halkalarımızı soğuttuğumuz şerbetin içerisinde 5-6 dakika bekletelim. Daha sonra çıkartıp servis edelim. Fakat şerbette fazla bırakırsanız çok yumuşar ona dikkat edelim. Hamuru yaptığımız aşamada limonu sıkalım ki tatlılarımız daha çıtır olur ve dış cepheside daha katı olur ve yumuşamasını engeller.

Köstebek Tatlısı Malzemesi
Şerbet için
Nasıl Yapılır?

Yumurtaları bir kaba kırıyoruz. Ardından yarım bardak şekeri ilave ediyoruz ve karıştırıyoruz. Yoğurdu ya da sütü ilave edip karıştırmaya devam ediyoruz. Ardından kabartma tozunu, vanilyayı, kakaoyu ve alabildiğince unu koyup karıştırıyoruz. Karışımımızı bir tepsiye döküyoruz fakat altına yağlı kâğıt serersek çıkması daha kolay olur. 200 derecede ısıtılmış fırında kekimizi pişirelim. Fırından çıkardığımız keki yağlı kâğıdı ile tepsiden çıkartalım. Bir çay bardağı yardımıyla yuvarlak şekiller çıkartalım ve üzerine şerbeti döküp ıslatalım. Ardından krem şanti ile süsleyelim.

Afiyet olsun.
" } ] }