{ "title": "Tatlı Su Levreği", "image": "https://www.tatlitarifi.gen.tr/images/tatli-su-levregi.jpg", "date": "22.01.2024 00:08:55", "author": "engin aktu", "article": [ { "article": "Tatlı Su Levreği; Avrupa'da oldukça yaygın olan, etçil bir tatlı su balığı türüdür. Ülkemizde Batı Karadeniz ile Marmara Bölgesinin tatlı sularında yaşar. Hem balıkçıların hem de tüketicilerin tercih ettiği ve sevdiği lezzetli bir balık çeşididir.

Tatlı Su Levreği Fiziki Yapısı

Fiziki görüntüsünün, bazı dikkat çekici özellikleri arasında, göğüs ile karın yüzgeçlerinin kırmızı rengi ve tüm levrekler için tipik olan, sert ve dikenli sırt yüzgeci dikkat çeker. Genellikle vücudunda 6- 8 arasında, yukarıdan aşağıya doğru incelen çizgiler bulunur. Alt dudağı üsttekinden daha öne doğru çıkık haldedir. Tatlı su levrekleri en fazla 40 cm büyüklüğe kadar ulaşırlar, ama nadir olarak 50 cm büyüklükte tutulmuş olanları da bulunur. Tatlı su levreklerinin böyle bir büyüklüğe ulaşmaları çok uzun zaman alır. 8 ila 10 yaşında olanları bile en fazla, 25 cm boyunda olurlar. Dişi olanları su kıyılarının yakınında yumurtlarlar. Yumurtadan çıkmış olan yavrular ilk olarak su yüzüne çıkıp, hava torbalarını hava ile doldururlar. Bu yavrular akıntılarla birlikte, derin sulara taşınırlar ve orada planktondan beslenmeye başlarlar. Biraz zaman geçtikten sonra alçak suya geri dönerler ve orada sivrisinek, küçük bitkiler ve kurtçuklar ile beslenirler.

Göllerde yaşayan tatlı su levreklerinin yavruları daha küçükken, sazangiller yavruları ile aynı yemlerden beslendiklerinden ötürü, bir rekabet içinde yaşamaya alışırlar. Bazı koşullar altında bu sazangiller yavruları, kendilerinden daha da büyümüş olan tatlı su levreklerinin yemi haline gelirler. Gıda kıtlığı yaşanan dönemlerde, tatlı su levreği kendinden daha küçük tatlı su levreklerini yiyebilir. Derin olan göllerde tatlı su levreği kışın çoğu zamanını, büyük derinliklerde geçirir. Bu süreyi atlatabilmeleri için en az 6 C° su sıcaklığına ihtiyaçları vardır. Avcılığı yıl boyunca, hatta buz üstünden bile yapılabilir. Tabi ki de doğayı seven tüm balıkçıların avlamaya dikkat etmesi gerekmektedir. Her balıkta olduğu gibi, tatlı su levreği de yumurtlama döneminde avlanmaz.
" } ] }