{ "title": "Sütlü Kadayıf Tatlısı", "image": "https://www.tatlitarifi.gen.tr/images/sutlu-kadayif-tatlisi(1).jpg", "date": "19.01.2024 05:36:24", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "Sütlü Kadayıf Tatlısı, Kadayıf, Kadayıfın tarihi Selçuklular dönemine kadar uzanmaktadır. Selçuklu ve Anadolu beylikleri zamanında aşhaneler ve imaretlerde verilen yemekler listesinde kadayıfında bulunduğu, ayrıca Berayı Hassa adındaki mutfak defterindeki kayıtlardan sultanların tercihleri arasında kadayıfın bulunduğu nakledilmiştir. Tel kadayıf un ve suyla hazırlanıp, özel kalıplardan ince şeritler halinde sıcak saca dökülerek kurtulmuş hamurdur ve bununla yapılan tatlıya da içine konulan malzemeyle birlikte yani cevizli, fındıklı, fıstıklı ya da sütlü kadayıf tatlısı olarak da bilinir.

Sütlü Kadayıf Tatlısı Malzemeleri
Sütlü Kadayıf Tatlısının Tarifi: Aynı boyda iki tepsiye ihtiyaç olacak, kadayıfı pişireceğimiz tepsiye yağın hepsi oda sıcaklığında yumuşatılıp tepsinin iç yüzeyine sıvanır, kadayıf düz olarak boylamasına yerleştirin. Tepsinin altı görünmeyecek gibi olunca kıyılan cevizleri tepsinin her yerine eşit şekilde serpiştirin, geriye kalan kadayıfı üzerine sererek her yeri orantılı hale gelecek şekilde bastırarak ayarlayın. Üzerini örtecek şekilde naylon serin, diğer tepsimizi üzerine yerleştirip ağırlık koyup kadayıfların bastırılması için birkaç saat bekletelim. Daha sonra iyice bastırılan kadayıf orta hararetli fırında yüzü hafif pembeleşinceye kadar pişirelim. Tepsiyi fırından çıkarıp diğer tepsimizi üzerine kapatıp ters çevirelim fırından çıkardığımız tepsiyi üzerinden alalım, ters çevirdiğimiz kadayıfı dağıtmadan tepsimize alırken altından hızlı bir şekilde çekelim, tekrar fırına atıp nar gibi kızartalım. Tencereye süt, vanilya ve şekeri döküp karıştıralım, 1- 2 taşım kaynamaya başlayınca limon suyunu ilave edip ocaktan alalım. Fırından çıkardığımız kadayıfa sıcak sıcak dökülür.

Afiyet Olsun.
" } ] }