{ "title": "Sütlü İncir Tatlısı", "image": "https://www.tatlitarifi.gen.tr/images/sutlu-incir-tatlisi(2).jpg", "date": "22.01.2024 00:42:47", "author": "Tuncay Sakman", "article": [ { "article": "Sütlü incir tatlısı, özellikle yapımının kolaylığı ve lezzetli oluşuyla bilinen sütlü incir tatlısı, yöreden yöreye malzemeleri ve hazırlanışı olarak az da olsa değişmiştir. Bu değişme tatlıya yeni lezzetler katmış ve onu farklı kılan değişen malzemeler olmuştur.

Diğer şerbetli tatlılara göre kalorisi düşük olduğu için daha çok tercih edilir. Hafif bir tatlı olduğu için özellikle akşam yemeklerinden sonra rahatlıkla tercih edilebilir.

Sütlü incir tatlısı, Tekirdağ'a özgü bir lezzet olarak bilinir. Ege Bölgesinde ve özellikle Konya'da tercih edilen bir tatlıdır. Tekirdağ'a özgü olmasının nedeni ise bu tatlıda ek olarak ceviz, süt ve tereyağı kullanılmasıdır. Bu malzemeler ile tatlı daha lezzetli hale gelmiş ve sofralarda yerini almıştır.

Sütlü incir tatlısının yapımında kullanılan malzemeler
Sütlü incir tatlısı nasıl yapılır?

Tatlının yapımına başlamadan önce kuru incirler ılık su ile temiz bir şekilde yıkanmalıdır. Bu işlem kuru incirleri yumuşatmak amacıyla yapılır. Eğer incirler hala kuru ise bir süre ılık suda bekletilmeli ve daha sonra suyu süzülmelidir. Ardından sap kısımları çok derin olmayacak şekilde yarılır ve içleri açılır. Daha sonra dövülmüş cevizler ve şeker bir kapta karıştırılır ve bu karışım incirlerin içerisine doldurulur. İçleri doldurulan kuru incirler bir fırın tepsisine güzelce dizilir. Üzerlerinde bir çay kaşığının ucu kadar tereyağı gezdirilir. Tereyağını gezdirdikten sonra bir su bardağı kadar süt, tepsideki incirlerin hizasına gelecek şekilde dökülür. Fırın 180 dereceye ayarlanıp tepsiyi atmadan evvel 5 dakika kadar beklenmesi gereklidir ve tatlı ısıtılan fırına sürülür. Yaklaşık 25 -30 dakika kadar fırında bekletilmesi gerekir. Sütünü çektiği zaman pişmiş demektir. Bu nedenle arada bir kontrol edilmesi gerekir. Piştikten sonra tatlı fırından çıkarılıp soğumaya bırakılır. Tatlı soğumaya bırakıldıktan sonra bir paket krem şanti, bir çay bardağı süt ile karıştırılır. Koyu bir kıvama geldikten sonra bu karışım, krem sıkma torbasına konarak bir süre buzdolabında bekletilir. Soğutma işlemi bittikten sonra kuru incirlerin açılan yerlerine süt ve krem şanti karışımı sıkılır ve tatlınız sunuma hazır hale gelmiştir.

Afiyet olsun.
" } ] }