{ "title": "Şöbiyet Tatlısı", "image": "https://www.tatlitarifi.gen.tr/images/sobiyet-tatlisi.jpg", "date": "20.01.2024 05:30:17", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "Şöbiyet Tatlısı, Baklava sınıfındadır. İnce yufkaların içine kaymak konulup üstüne dövülmüş fıstık serpilerek yapılan, baklavadan türetilmiş bir tatlı çeşididir. Tarihi geçmişi baklavayla aynı olmasa da bir dönemler baklavayla yarışan maalesef gölgesinde kalan tatlı çeşidi olmuştur. Baklavayla ilgili en eski tarih 1473 yılı Osmanlı kayıtlarıdır, Fatih Sultan Mehmet dönemine ait Topkapı sarayı mutfak defterinde geçmektedir. 17. Yüzyılın ortalarında İstanbul'dan çok uzaklarda Bitlis Beyi'nin konağına konuk olan Evliya Çelebi baklavaya benzer içi kaymaklı bir tatlı yediğinden bahsetmektedir, bunun söbiyet olduğu sanılmaktadır. 3. Ahmet'in dört oğlunun 1720 yılında yapılan görkemli sünnet düğününde Vehbi'nin sur Name'sinde çeşitli tatlıların yanında baklava ve türevlerinin (Şöbiyet) ikram edildiğine dair yazılar bulunmaktadır.