{ "title": "Sıcak Tatlılar", "image": "https://www.tatlitarifi.gen.tr/images/sicak-tatlilar.jpg", "date": "20.01.2024 13:01:07", "author": "Hacer Sakman", "article": [ { "article": "Sıcak Tatlılar, Ülkemizde sadece soğuk tatlılar ön planda değil, bunun yanında sıcak tatlılarda adından söz ettiriyor. Bazı tatlılarda hem sıcak tüketiliyor hem de soğuk tüketilmektedir. Sıcak tatlılara örnek verecek olursak sufle, künefe, aşure, puding, krep ve benzeri biçimindeki tatlılar. Bugün ise sizlere çok fazla tüketilen iki tatlının tarifinden söz edeceğiz. İlk olarak künefe tarifi ile mutfaklarınızı şenlendireceğiz ardından ise aşure ile taçlandıracağız. Şimdiden hepinize afiyet olsun.

Künefe İçin Malzemeleri
Üzerini süslemek için
Şerbet İçin Gerekli Malzemeleri
Künefe Nasıl Yapılır?

İlk olarak tatlının şerbetini hazırlayalım. Tencereye üç su bardağı suyu boşaltalım. Dört su bardağı şekeri içerisine ilave edelim. Karıştırmaya devam edelim. Kaynamaya başladıktan sonra bir adet limonumuzu ikiye bölüp, kaynamakta olan şerbetimizin içerisine bir iki damla damlatıyoruz. Biraz daha kaynadıktan sonra ocağın altını kapatıp, bir kenarda soğumaya bırakıyoruz.

Tavaya üç yüz gram olan tereyağının, bir çorba kaşığını ayırıyoruz. Geri kalan tereyağını tavada eritiyoruz. Ayrı bir yerde ayırdığımız bir çorba kaşığı tereyağını, iki çorba kaşığı üzüm pekmezini iyice karıştırıyoruz. Bu karışımı tepsiye döküyoruz. Ayrı bir kabın içerisine altı yüz gram tel kadayıfını boşaltalım ve tavada erittiğimiz tereyağını ilave edelim. Güzel bir şekilde tereyağı ile tel kadayıfını karıştıralım. Tereyağı ve üzüm pekmezi karışımını döktüğümüz tepsinin içerisine, hazırladığımız tel kadayıfın yarısını ekleyip tabanını sıkıca bastırıyoruz. Ardından künefe peynirini ya da dil peyniri kadayıfın üzerine yayıyoruz. Kalan tel kadayıfını da üzerine boşaltıyoruz ve bastırıyoruz. Önceden ısıttığımız iki yüz otuz derecedeki fırına atıyoruz ve üstü kızarana kadar pişiriyoruz. Pişen kadayıfınızı fırından çıkartıyoruz ve önceden soğuttuğumuz şerbeti üzerine döküyoruz. Daha sonra mikserde ufalttığınız cevizi üzerine döküyoruz. Künefeniz servise hazırdır.

Aşure İçin Malzemeleri
Aşure Nasıl Yapılır?

Tencerenize iki buçuk litre suyu dökelim. Kaynamaya bırakalım. Bir adet portakalımızı temizce yıkayalım. Kabuklarını küçük küçük doğruyoruz. Kaynayan suyun içerisine ilk olarak bir su bardağı fasulyeyi, bir su bardağı nohudu ve bir su bardağı dökmeyi ilave ediyoruz ve kaynatmaya devam ediyoruz. Ardından biraz pişirdiğimiz nohudu, dökmeyi ve fasulyenin içerisine bir tutam tuzu, bir su bardağı doğradığımız kayısıyı, dört veya beş adet inciri, bir su bardağı kuru üzümü, bir su bardağı fındığı, yarım su bardağı fıstığı ve portakal kabuğunu ilave ediyoruz. Biraz onlarla da kaynadıktan sonra iki su bardağı şekeri ilave ediyoruz. Kaynatmaya devam ediyoruz. Arada sırada karıştırıyoruz ki dibine atmasın. Bir çay bardağı nişastayı bir kâse su ile karıştırıp çözüyoruz. Ardından kaynayan aşuremize ilave ediyoruz. Biraz daha kaynadıktan sonra ocağın altını kapatıyoruz. Ocaktan aldığımız aşuremizi kaselere dağıtıyoruz. Bir bardak cevizimizi mikserde öğütüyoruz. Kaselerinizin üzerine serpiştiriyoruz. Bir adet narınızı taneleyip kaselerdeki aşuremizi süslüyoruz.

Afiyet olsun.
" } ] }