{ "title": "Şerbetli Tatlılar", "image": "https://www.tatlitarifi.gen.tr/images/serbetli-tatlilar(2).jpg", "date": "19.01.2024 21:50:37", "author": "Zübeyde Taşpınar", "article": [ { "article": "
Şerbetli Tatlılar, tatlı denilince ilk akla gelen tatlı çeşitleri arasında şerbetli tatlılar gelmektedir. Tüketmesi oldukça keyif verici olan binlerce şerbetli tatlı türleri arasında sizler için birkaç tane şerbetli tatlı tarifi hazırladık birbirinden leziz bu tatlıları sizlerde kolaylıkla hazırlayarak mükemmel bir şerbetli tatlı ziyafeti çekebilirsiniz.

Şam Tatlısı İçin Gerekli Malzemeleri
Şerbeti için
Şam Tatlısı Nasıl Yapılır?

Öncelikle şerbetimizi kaynatarak başlayalım. Uygun bir tencereye ilk olarak toz şeker ilave ettikten sonra üzerine 3,5 su bardağı ılık su ekleyerek önce şekerli suyu bir tahta kaşık yardımıyla karıştırarak şekerin çözülmesini sağlayalım. Ardından şerbet tenceresini ocağa alarak orta ateşte kıvam alıncaya kadar kaynatalım. Kaynayarak koyulaşan şerbetin üzerine yarım adet limon suyu ilave edip birkaç taşım daha kaynatarak şerbeti ocaktan alarak ılıması için bir kenarda bekletelim.

Şam tatlımızın hamuru için karıştırma kabımıza sırasıyla yoğurt, toz şeker, sıvı yağı ekleyerek karışımı bir tahta kaşıkla karıştırarak harmanlayalım. Karışımın üzerine irmik, elenmiş un, kabartma tozu ve vanilya ekleyerek tıpkı kek hamurunda olduğu gibi tahta kaşıkla karıştırarak pürüzsüz bir hamur elde edelim. Ardından dikdörtgen cam bir tepsinin tabanını ve kenarlarını iyice yağladıktan sonra hazırladığımız hamuru tepsinin içine alarak elimizle eşit bir şekilde yayalım. Hamurumuzun güzel kızarması için üzerine yoğurt sürdükten sonra fıstıkları arka arkaya düzgün bir şekilde yerleştirelim. Ardından fırınımızı 200 derecede önceden ısıtarak tepsiyi fırına vererek tatlımızın altı üstü kızarıncaya kadar pişirerek fırından alalım. Hazır hale gelen Şam tatlımızın ilk sıcaklığı çıkarak hafif ılıyınca üzerine ılık şerbetin yarısını çukur bir kepçe ile dökerek tatlımızı dilimleyelim ve kalan şerbeti de tatlının üzerine döküp birkaç saat bekleterek servis yapalım.

Afiyet olsun.

Tel Kadayıflı Şeker Pare Tatlısı İçin Gerekli Malzemeleri
Hamuru için
Şerbeti için
Tel Kadayıflı Şeker Pare Tatlısı Nasıl Yapılır?

Tatlımızın hazırlığına ilk olarak kadayıfları elimizle çekiştirerek kopartalım. Ardından Uygun bir tavaya tereyağını alarak yağın erimesini sağladıktan sonra üzerine didiklenmiş kadayıfları ekleyerek renkleri değişip hafifçe kızarıncaya kadar karıştırarak kavuralım. Kavrulmakta olan kadayıfların üzerine yeşil fıstıkları da ilave ederek birkaç dakika daha kavurarak ocağımızın altını kapatalım. Tatlımızın hamuru için karıştırma kabımıza ilk olarak pudra şekerini alarak üzerine oda ısısında yumuşatılmış tereyağı, sıvı yağ, süt ve sirke ekledikten sonra 1 adet yumurta ekleyip diğer yumurtayı ise üzeri içi ayıralım. Karışımın üzerine 1 fiskede tuz ilave ederek yoğurma başlarken unu azar azar kaşık yardımıyla eklerken kabarma tozu ilave ederek ele yapışmayacak kıvamda bir hamur elde edelim. Ardından hazır hale gelen hamurdan ceviz iriliğinde parçalar alarak elimizle yuvarladıktan sonra üzerine bastırıp açtıktan sonra içine kavrulmuş kadayıf koyarak hamuru kapatıp elimizle yuvarlayarak hafifçe üzerine bastırarak yağlanmış fırın tepsimize yerleştirelim. Kalan hamurları da aynı şeklide hazırlayarak tepsimizi dolduralım. Ardından şekli alan hamurların üzerine çırpılmış yumurta sarısı sürdükten sonra 190 derece ısıtılmış fırına vererek hamurların altı üstü kızarıncaya kadar pişirerek tatlımızı fırından alalım. Tatlımızın ilk sıcaklığı çıktıktan sonra üzerine ılık şerbeti dökerek 1-2 saat kadar tel kadayıflı şeker pare tatlımız tamamen soğuduktan sonra servise sunalım.

Afiyet olsun.

Kalbura Bastı Tatlısı İçin Gerekli Malzemeleri
Şerbeti için
Kalbura Bastı Tatlısı Nasıl Yapılır?

Tatlımızın ilk hazırlığı olarak şerbetini kaynatarak başlayalım. Uygun bir tencere tüm şerbet malzemelerini ilave ederek kaynamaya bırakalım. Şerbet kaynayarak kıvam aldıktan sonra üzerine limon suyu ekleyip birkaç taşım daha kaynatarak şerbeti ocaktan alarak ılımaya bırakalım. Tatlımızın hamurunu yoğurmak için karıştırma kabımıza ilk olarak oda ısısında bekletilmiş tereyağı, sıvı yağ, yoğurt ve yumurtayı kırdıktan sonra çırpma teli yardımıyla karışımı karıştırarak çırpalım. Ardından karışımın üzerine irmik, 6 yemek kaşığı tepeleme un ve kabartma tozu ekleyip karıştırdıktan sonra kalan 5 kaşık unu ilave ederek hamuru yoğurmaya başlayalım. Ele yapışmayacak yumuşak bir kıvam alan hamurdan ceviz iriliğinde parçalar kopartarak elimizde yuvarlayarak beze şekline getirdikten sonra rendenin iri kısmı üzerine koyarak elimizle bastırarak hamuru büyüterek rendenin desen şeklinin hamura çıkmasını sağlayarak içine ceviz içi yerleştirerek rendenin üzerinde hamurun üzerini kapatarak rulo şeklinde sararak yağlı kâğıt kaplanmış fırın tepsimize kalbura bastı tatlılarımızı yerleştirelim. Kalan hamurların tamamı aynı şekilde hazırlanarak tepsiye dizildikten sonra önceden ısıtılmış 185 derecede fırına vererek üzeri kızarıncaya kadar pişirerek fırından çıkartalım. Ardından kalbura bastı tatlımız ilk sıcaklığını attıktan sonra üzerine ılık şerbeti dökerek 1-2 saat şerbeti çekmesi için bekleterek servis yapalım.

Afiyet olsun.
" } ] }