- İri kıyılmış ceviz veya fındık
Tatlının şerbeti için
- 750 ml (3.5 su bardağı)
- 3.5 su bardağı şeker
- Birkaç damla limon suyu veya limon tuzu
Şerbetli gül tatlısı nasıl yapılır?
Öncelikle derin bir kabın içerisine yumurta, yoğurt, sıvı yağ, margarin, kabartma tozu, irmik ve vanilyayı ekleyerek mikserinizin düşük ayarında çırpın. Daha sonra üzerine azar azar un ilave edip hamurun kolay açılabilmesi için yumuşak bir kıvamda hamur yoğurun. Yoğurduğunuz hamurun üzerini temiz bir bez ile örterek dinlenmeye bırakın. Hamurunuz dinlenirken bir tencerenin içerisine su ve şekeri ekleyip tatlınızın şerbeti hemen şekerlenmemesi için şeker eriyene kadar karıştırın ve ocağın altını yakın. Şerbet kaynamaya başladıktan sonra istediğiniz kıvama geldiğinde içerisine birkaç damla limon suyunu veya limon tuzunu ilave ettikten sonra 3 dakika daha kaynatıp şerbetinizin altını kapatın.
Tatlının şerbeti ılırken yoğurduğunuz hamurdan portakal büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlak beze haline getirin ve merdane yardımıyla yarım santim kalınlığında olacak şekilde açın. Açtığınız hamurdan çay bardağıyla yuvarlak halkalar kesin ve kestiğiniz her yuvarlak halkaya bıçak ile ikisi aşağıda ikisi yukarıda olmak üzere 4 tane küçük kesikler atın ve ortasına iri kıyılmış fındık veya ceviz koyarak kestiğiniz her bir kenarı cevizlerin etrafına sararak gül şekli vererek yağlanmış tepsiye dizin. Aynı işlemi hamurunuz bitene kadar uyguladıktan sonra tepsinizi önceden ısıtılmış 180 derece fırının orta rafına sürerek üzeri iyice kızarana kadar pişirin. Tatlılar piştikten sonra soğumadan üzerine ılımış olan şerbetini dökün ve tatlınızı bir saat bekletip içini iyice çektikten sonra servis yapabilirsiniz. Dilerseniz yoğurduğunuz hamurun içine kakao veya pembe gıda boyası katıp üzerine Hindistan cevizi serperek farklı görüntüler elde edebilirsiniz.
Afiyet olsun.
"
}
]
}