{ "title": "Şekerpare Tatlısı", "image": "https://www.tatlitarifi.gen.tr/images/sekerpare-tatlisi.jpg", "date": "20.01.2024 01:14:49", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "Şekerpare Tatlısı, birçok kişi tarafından sevilerek tüketilen lezzetli bir tatlı türüdür. Şekerpare hamurunun, şeker ile bütünleşmesiyle birlikte ortaya çıkan lezzet, çocukların ve misafirlerin ağızlarını tatlandırmaktadır. Tatlıcılarda yoğun olarak satılan bu tatlı evde annelerimiz ve eşlerimizin el lezzetleriyle çay sohbetlerini koyulaştıran hafif bir tatlıdır.

Şekerpare Tatlısı Hamur Malzemeleri
Şekerpare Tatlısı Şerbet Malzemeleri
Şekerpare Tatlısı Hamuru Nasıl Yapılır?

Bir tencere içine konulan yarım paket kadar margarin, bir çay bardağı şeker ve yağ ile karıştırılarak oda sıcaklığında bir süre bekletilir. Şeker iyice yağ ile bütünleşince içine bir yumurta kırılarak iyice yağ ve şeker ile çırpılır. Şeker, yağ ile bütünleşip köpürdükten sonra üzerine bir paket vanilya ve kabartma eklenilerek çırpma ile malzemeler bütünleşir en son olarak da hamurumuzun hazır olması için 1 su bardağı irmik ve 3 su bardağı unumuz güzelce karıştırılır. Unumuz aktarılırken topaklanmaması için sürekli karıştırılmalıdır. Bu malzemeler sırasıyla koyulmalıdır yoksa hamur tam anlamıyla yoğunlaşmaz bu nedenle şekerparenin tam anlamıyla lezzetini vermesi için bu sıralama ile güzelce yoğunlaşarak bir müddet dinlenmeye alınır. Hamurumuz dinlendikten sonra istediğimiz kıvama gelecektir. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılarak yuvarlanarak toplar haline getirilerek altı az bir miktar yağlanan borcam veya tepsiye dizilir. Bu toplar tepsiye dizildikten sonra elimiz ile hafifçe basarak hamurun bir miktar yanlara doğru yayılması sağlanır. Sonra bir kap içerisine alınan 1 adet yumurta sarısı çırpılarak ufak bir fırça yardımı ile üzerisi kızarık bir görüntü sağlaması için güzelce şekerparelerimize sürülür. Önceden hazırlanmış 180 derecelik fırına sürülerek iyice kızarana kadar şekerparelerimiz pişirilir. Şekerpare hamuru piştikten sonra fırından alınarak tezgâh üzerine bırakılarak soğuması için bırakılır. Şekerparemiz soğurken bu arada şerbet hazırlanır.

Bir tencere içerisine alınan 4 su bardağı şeker üzerine 4 su bardağı kadar su eklenerek yavaşça soğuk suda çözülür. Ilık ateşte kaynamaya alınan şerbetimiz kaynamaya yakın yarım limon suyu da sıkılarak şerbetin koyulaşması sağlanır. Şerbet kaynayınca ılımlılaşması için tezgâhımızda bekletilmeye alınır. Bu arada şekerparemiz soğuyarak hafiften kuruyacaktır. Ilık hale gelen şerbetimiz şeker parenin üzerine bir kepçe yardımıyla orantılı olarak dökülür. Şerbet dökme işlemi tepsinin alt kısmı tamamen şerbetle doluncaya kadar devam eder. Ilık şerbetin etkisi ile tatlımızın altı gevrek üstü çıtır bir tarz alacaktır. Tezgâhımızda 1 saat bekledikten sonra tatlı tabağına alınan şekerparemiz servis edilir.

Afiyet olsun.

" } ] }