{ "title": "Şekerpare Tatlısı Tarifi", "image": "https://www.tatlitarifi.gen.tr/images/sekerpare-tatlisi-tarifi.jpg", "date": "19.01.2024 02:20:21", "author": "nagihan", "article": [ { "article": "Şekerpare Tatlısı Tarifi, Geçmişten günümüzü Türk mutfağı için şerbetli tatlıların yeri çok önemlidir. Osmanlı mutfağında önem kazanan şerbetli tatlı çeşitleri Türk mutfağında da önemini korumuştur. Şerbet tatlılar içerisinde özellikle şekerpare çok sık tercih edilen tatlılardan biridir. Özellikle ev hanımları özel günlerde özel misafirleri için şekerpare tatlısını tercih etmektedir. Yapılışının zahmetli olmasına rağmen sahip olduğu lezzet sayesinde çok sık tercih edilmektedir. Şekerpare tatlısının yapılışında dikkat edilmesi gereken iki husus vardır. Bunlardan biri şerbetin yapılışıdır. Güzel bir şerbet hazırlamak aslında ustalık istemektedir. Şerbetin kıvamı çok önemlidir. Şerbetin kıvamını iyi tutturamaz iseniz tatlınız çok kısa bir süre içinde şekerleme yapar. Dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise hamurun kıvamıdır. Hamur çok kuru olursa çok fazla kabarmaz ve içi de istediğiniz gibi pişmez. Hamurun kıvamı kulak memesi kıvamında olmalıdır. Lezzetiyle dillerden düşmeyen şekerpare tatlısının tarifi şu şekildedir;

Şekerpare Tatlısı İçin Malzemeleri
Şerbeti için
Şekerpare Tatlısı Nasıl Yapılır?

Şekerpare tatlısının yapılışına öncelikle şerbetinin yapılışı ile başlayın. Şerbetin önceden hazır ve soğumuş olması gerekmektedir. Şerbetin kıvamını tutturmak şekerpare tatlısının lezzeti için çok önemlidir. Şerbeti için orta boy bir tencerenin içine 4,5 su bardağı su ve şekeri ilave ederek karıştırın. Karıştırma işlemi bittikten sonra ocağı koyun ve kaynaması için bekleyin. Ortalama 15 dakika kadar kaynatın. Daha sonra üzerine limon suyunu ilave ederek 5-8 dakika daha kaynatın. Limon şerbetin kesilmesini ve şekerlemesine engel olacaktır. Böylece şerbetin lezzeti uzun süre kendini koruyacaktır. Şerbetin kıvamı önemlidir. Şerbet ne çok koyu ne çok cıvık olacak orta kıvamda olması gerekmektedir. Şerbeti hazırladıktan sonra ocaktan indirin ve soğuması için bir kenarda bekletin. Daha sonra şekerparenin hamurunu hazırlamaya başlayın. Hamuru için derin bir kabın içine yumurtaları kırın. Yumurtalardan birinin tam olarak diğerinin ise sadece akını kırın. Sarısı şekerpare yapımı sürecinde ileri de size lazım olacak. Yumurtaların üzerine oda sıcaklığında bekletilmiş çok katı olmayan margarini ilave edin. Margarin ve yumurtayı yoğurmaya başlayın. Margarin ne kadar yumuşak olursa yoğrulması oda o kadar kolay olacaktır. Daha sonra üzerine sıvı yağ, irmik ve pudra şekerinin ilave ederek yoğurmaya devam edin. Biraz yoğurduktan sonra karışımın içerisine azar azar un ilave ederek yoğurmaya başlayın. Unu ilave ederken un ile kabartma tozu ve vanilyayı da ilave etmeyi unutmayın. Kabartma tozunun en sonra bırakılmasının ve un ile ilave edilirse hamurunuz daha güzel kabaracaktır. Hamuru kulak memesine kıvamına gelene kadar güzele yoğurun. Yoğurma işlemi bittikten sonra hazırladığınız hamurdan ceviz büyüklüğünden bezeler kopararak top şekline getirin. Top şekline getirdiğiniz hamuru daha önce yağlı kâğıt serdiğiniz tepsiye dizin. Bütün hamura aynı işlemi uygulayıp bitirdikten sonra ilk başta kalan yumurta sarısının içine bir yemek kaşığı sıvı yağ koyarak güzelce çırparak topların üzerine bir fırça yardımı ile sürün. Bu işlemi de tamamladıktan sonra daha pişirmek için daha önceden ısıtılmış 180 derecelik fırına üzeri kızarana kadar pişirin. Pişirme sürecince ara ara kontrol etmeyi unutmayın. Kızaran şekerpareleri fırından çıkarın. Daha pişen şekerpareleri ılınmış şerbet ile güzelce ıslatın. Şerbetten bol bol dökün bekleme süresi içerisinde şekerpare şerbeti çekecektir. Yaklaşık 5 saat kadar dinlendirin. Şekerpare şerbetini çektikten sonra servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }