{ "title": "Sarma Kadayıf Tatlısı", "image": "https://www.tatlitarifi.gen.tr/images/sarma-kadayif-tatlisi.jpg", "date": "20.01.2024 20:55:10", "author": "Zübeyde Taşpınar", "article": [ { "article": "
Sarma Kadayıf Tatlısı, Türk mutfağının yöresel ve geleneksel tatlılarının ana malzemesi olan kadayıf ile hazırlanan pek çok tatlı çeşidi vardır. Bu kadayıf tatlı çeşitlerinden bir tanesi de sarma kadayıf tatlısıdır. Hazırlanışı diğer şerbetli tatlılara göre çok daha basit olan sarma kadayıf tatlısının en önemli püf noktası ise şerbetinin çok iyi ayarlanması ve kıvamının iyi tutturulmasıdır. Bu nedenle kıvam almamış cıvık bir şerbet ile buluşturulan kadayıf sarmaları yumuşak ve hamurumsu olmasının yanı sıra şerbeti az gelen bir kadayıf tatlısı da kuru olur. Diğer şerbetli tatlılara oranla kadayıf tatlısı özellikle bol şeker ve bol yağ kaldırabilen bir tatlıdır. Sarma kadayıf tatlısını özel günlerinizde, bayram tatlısı olarak veya canınız tatlı çektiği anda kolaylıkla hazırlayarak sevdikleriniz ve kendiniz için şahane bir tatlı ziyafeti çekebilirsiniz. Sarma kadayıf tatlımızın püf noktalarını da verdikten sonra bu mükemmel lezzeti tadabilmek için buyurun hanımlar birlikte hazırlamaya ne dersiniz.

Sarma Kadayıf Tatlısı İçin Gerekli Malzemeleri
Sarma Kadayıf Tatlısı Şerbeti için
Sarma Kadayıf Tatlısı Üzeri için
Sarma Kadayıf Tatlısı Nasıl Yapılır?

Sarma kadayıf tatlısı hazırlığımıza ilk olarak tatlımızın şerbetini hazırlayarak başlayalım. Uygun bir tencereye 4,5 su bardağı dolusu toz şeker ve 4 su bardağı kadar su ilave ederek karışımı karıştırdıktan sonra ocağa alarak orta harlı ateşte şerbetimiz kaynayarak kıvama gelene kadar kaynatmaya devam edelim. Şerbetimiz kaynayarak kıvam aldıktan sonra üzerine bir dilim limon suyu ekleyerek şerbeti kısık ateşe alarak 5 dakika kadar daha kaynattıktan sonra ocaktan alarak ılımaya bırakalım. Şerbetimiz hazır hale geldikten sonra kadayıfları sarmaya hazırlamak için öncelikle 250 tereyağı ve yarım su bardağı sıvı yağı ufak bir tavanın içine alarak tereyağı eriyip sıvı yağla birlikte karıştırarak ısınmasını sağlayalım. Ardından kadayıfları geniş bir tepsi içine alarak elimizle tel tel olacak şekilde didikledikten sonra üzerine eritilmiş tereyağı sıvı yağ karışımını gezdirerek dökelim. Yağ dökülen kadayıfları tekrar elimizle karıştırıp harmanlayarak kadayıfların iyice yağa bulanmasını sağlayalım.

Ardından yağa bulanmış kadayıftan avuç içimize bir miktar alarak içine dövülmüş ceviz içi koyduktan sonra kenarlarını kapatarak rulo şeklinde saralım. Kalan tüm kadayıfları aynı şekilde sardıktan sonra cam dikdörtgen şeklinde tabanı yağlanmış bir fırın tepsisine yan yana sıralayarak tepsiyi dolduralım. Sarma işlemi tamamlandıktan sonra fırınımızı 185 derecede önceden ısıtarak tepsiyi fırına sürerek kadayıf sarmaların altı üstü kızarıncaya değin pişirerek tepsiyi fırından alarak ilk sıcaklığı çıkıncaya kadar bekletelim. Ardından ilk sıcaklığı çıkarak hafif ılıma derecesine gelen kadayıf sarmaların üzerine önceden hazırlayarak ılıması için beklemeye bıraktığımız şerbeti bir çorba kepçesi yardımıyla gezdirerek dökelim. Kadayıf sarmalar şerbetini iyice alması için 2 saat kadar beklettikten sonra servis tabaklarına alıp üzerine toz Antep fıstığı serpiştirip süsledikten sonra servis yapalım.

Afiyet olsun.
" } ] }