{ "title": "Şambali Tatlısı", "image": "https://www.tatlitarifi.gen.tr/images/sambali-tatlisi.jpg", "date": "21.01.2024 11:41:27", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Şambali Tatlısı, misafirler tarafından sevilen tatlıların ilk sırasında yer alır. Şerbetli bir tatlı olup, sunumuyla da göz doldurur. Ayrıca bu tatlı fıstıklı bir tatlı olup, oldukça da enerji yüklü bir tatlıdır. Şambali tatlısının yapımı oldukça kolaydır ve zaman almadan yapılır.

Şambali Tatlısı Malzemeleri
Şerbeti için
Şambali Tatlısı Nasıl Yapılır?

Şambali tatlısının yapımına başlarken öncelikli olarak şerbetini hazırlamak ile başlayalım. Öncelikle bir tencerenin içerisine toz şeker, su ve limon ekleyip; ocağa koyalım. Yavaş yavaş şerbetimiz kıvamına gelinceye kadar ara sıra karıştıralım. Gerekli kıvama geldiği zaman ocaktan alıp, soğuması için bir kenarda bekletelim. Bu tatlının kekini hazırlamak için derin bir kabın içerisinde öncelikli olarak toz şeker ve sütü koyup iyice karıştıralım. Oluşan karışıma irmik ve karbonatı da ekleyip; karıştırma işlemine devam edelim. Daha sonra belirli bir homojen haline gelen hamuru koymak için derin bir bor camı sıvı yağ ile yağlayıp; içerisine hazırladığımız şambalinin hamurunu koyalım. Bu şekilde bir saat kadar bekleterek irmiğin sütü çekmesini sağlayalım. Daha sonra belirli bir katılığa gelen şambalinin hamurunu pişmeden önce bıçak yardımıyla küçük dilimlere ayırarak; üzerine temizlenmiş fıstıklardan sıra halinde düzgün şekillerde dizelim.

Daha önceden ısıttığımız 180 derece fırında altı ve üstü güzel bir şekilde kızaracak şekilde pişirelim. Şambali tatlısı kolay olmasının yanı sıra pişirilmesi konusunda dikkat edilmesi gerekilen tatlılar arasındadır. Bu tatlının içi hamur kalırsa güzel şekilde pişirme olmayacağı için şerbeti güzelce çekmeyecektir. Fırından çıkarmadan önce bıçak yardımıyla hamurumuzun iç kısmı pişmiş mi kontrol edilmesi gerekir. Eğer içi pişmemiş ve bıçağa hamur geliyorsa fırınımızın derecesini biraz düşünüp 5-10 dakika kadar hamurumuzun içini çekmesini beklemeliyiz. Bu sebepten dolayı hamuru fırından çıkarmadan önce kontrol etmemiz gerekir. Şambali tatlısının en güzel en önemli farkı içerisinde hamur kalmayacak şekilde sakin sakin pişirilmesidir.

Belirli bir süre kızaran şambali tatlımızı fırından çıkartıp; dilimlenmiş yerlerin tekrar bıçakla dilimleyerek, sıcak olan tatlının üzerine soğumuş şerbeti güzelce dökelim. Şerbetini çekip ve hamurumuzun iyice soğumasından sonra servise etmeye hazır hale gelmiş olur. Lezzeti ve yapılışından dolayı daha farklı bir tatlıdır. Biraz ustalık gerektirir. Ayrıca içerisinde un bulunmadığından tadında ve aromasında farklılık vardır. Şambali tatlısı servise hazırdır. İstenilirse üzerine fıstık ezmesi gibi süs amaçlı gıdalar eklenebilir.

Afiyet olsun.
" } ] }