{ "title": "Şam Tatlısı Nasıl Yapılır", "image": "https://www.tatlitarifi.gen.tr/images/şam-tatlisi-nasil-yapilir.jpg", "date": "19.01.2024 11:27:31", "author": "evin esen", "article": [ { "article": "
Şam Tatlısı Nasıl Yapılır, Artık çok nadir yerlerde yapılıp satılan leziz bir tariftir Şam tatlısı. Çocukluğumuzdan gelen ve aklımızda kalan en iyi tatlılardan biridir. Ara sıra sokaklarda tatlı satan satıcılarda rastlıyoruz artık. Bayramlarda daha çok rastlanır oldu Şam tatlısına. Bayramda Şam tatlısı yapıp misafirlerinizi geçmişe doğru küçük bir yolculuğa çıkarmak isterseniz şayet kesinlikle denemenizi öneri ederim.

Şam Tatlısı Tarifi

Malzemeleri
Üzerini süslemek için
Şerbet İçin malzemeler
Şam Tatlısı Nasıl Yapılır?

İrmik, un, şeker ve vanilyayı karıştırma kabına koyup güzelce karıştırılır. Bir çay kaşığı karbonatı tam orta kısma koyup üstüne 5-6 damla limon sıkın. Üzerine 1,5 bardak yoğurdun sulu bölümünü ilave edin. Tüm malzemeyi 2 dakika kadar karıştırın ve yağlanmış orta büyüklükte dikdörtgen borcama döküp yayın. Spatulayı ıslatarak Şam tatlısının üzerini düzeltin. Bu şekilde üzeri kapalı olarak en az 1 saat dinlendirin. Daha sonra da dikdörtgen şekilde dilimlere kesin. Dilimlerin üstüne kabuğu alınmış yer fıstığı ya da badem yerleştirin. Çok fazla bastırmayın ki içe çökmesin. Fırına sürüp 170 derecede pişirmeye başlayın. Üzeri kızarmaya başladıktan sonra ısıyı 160'a düşürün ve nar benzeri kızarana kadar pişirin. Şamın keki pişerken şerbeti hazırlayın. Şerbetin malzemesini derin bir tencereye koyarak karıştırın. Yüksek ateşte tahmini 20 dk kaynatın. Ocağın ısısına yönelik süre daha çok da olabilir. Koyu kıvamlı bir şerbet olması gerekli. Şamı fırından alıp dilimlediğiniz yerlerin üzerinden bıçakla tekrar dilimleyin. Şam tatlısının sıcaklığı geçmeden, ilk sıcaklığı geçmiş olan şerbeti üstüne dökün. Yani Şam tatlısı çok sıcak, şerbet orta sıcaklıkta olacak. Şamı tekrar ısı ayarı kapatılmış, çalışmayan fırına sürün fakat fırının kapağı açık olacak. Bunu şerbet anında soğumasın ve Şam tatlının şerbetini hızlı çeksin diye yapıyoruz. Fırın soğuduktan sonra kapağını kapatabilirsiniz. Şam bu şekilde en az 6 saat kadar beklemelidir. 1 tam gün bekleyen Şam tatlısı çok daha leziz oluyor. Şam tatlının yanında kaymakla servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Önemli Not: Şam tatlısının daha çok kızarmış bir görüntü almasını istiyorsanız, fırın tepsisini margarinle yağlayıp üstüne pekmez gezdirdikten sonra tatlı karışımını tepsiye döküp birkaç dakika dinlendirin. Tepsiye döktüğünüz tatlı hamurumuzun üstüne bir fırça sayesinde pekmez sürüp fırına koyun. Bu şekilde istemiş olduğunuz kızarmış görüntüyü elde edeceksiniz. Umarım bu püf noktası sizin de işinize yarar.
" } ] }