{ "title": "Nevzine Tatlısı Tarifi", "image": "https://www.tatlitarifi.gen.tr/images/nevzine-tatlisi-tarifi.jpg", "date": "21.01.2024 01:38:09", "author": "Mehmet Mustafa Kaya", "article": [ { "article": "
Nevzine tatlısı, Kayseri yöresinin en meşhur tatlılarından biridir. Tahin ve pekmezin kullanıldığı tatlı fırında pişirilir ve şerbetli bir tatlıdır. Tatlı yapımında Margarin yerine tereyağı kullanılabilir. Hazırlanan tatlıyı fırına vermeden önce hamur çiğken kesmek önemli noktalardan biridir. Piştikten sonra kıtır olacağı için dilimler dağılabilir. Bu tarz hamur tatlıların kıtırlığı için az miktarda sirke kullanmak da ihmal edilmemelidir. Hiç sirke kullanmamış olanlar, sirkenin tatlıya kötü bir tat ve koku vereceğini düşünebilir. Fakat kullanılan sirkenin hiçbir tadı ve kokusu tatlıya sirayet etmez. Sirke konulan hamurlu tatlılar kıtır ve ağızda dağılacak şekilde lezzetli bir konuma ulaşır.

Nevzine tatlısı için gerekli malzemeler
Şerbeti için
Nevzine tatlısı nasıl yapılır?

Nevzine tatlısı için öncelikle şerbeti hazır edilir. Şerbeti için bir tencerenin içine su ve toz şeker koyulup karıştırılır. Orta ateşte pişen şerbet kaynamaya başladıktan 5 dakika ocaktan alınır. Şerbetin kaynama süresi önemli olduğu için bu noktada zamanlama için saate bakmak yardımcı olacaktır. Ocaktan alınan şerbet ılımaya başlayınca 1 çay bardağı pekmez eklenip karıştırılır ve şerbet soğumaya bırakılır.

Bir tavanın içerisinde margarin eritilir. Soğumaya bırakılır. Bir kabın içerisine soğuyan margarin, sıvıyağ, süt ve sirke koyulup karıştırılır. Yumurta ve tahin de eklenir karıştırmaya devam edilir. Bu sıvı karışımın içerisine biraz un ve ceviz de eklenir. Daha sonra azar azar un ilavesine devam edilip ele yapışmayacak bir hamur olana kadar yoğrulur. Hazır olan bir fırın tepsisine konur ve yayılır. Hamurun üzerine, bir çatalın arkasıyla dalgalı şeritler çizilir. Daha sonra kare şeklinde dilim olacak şekilde bıçakla kesilir. 180 derecelik önceden ısıtılmış olan fırında üzeri kızarana kadar pişirilir. Fırından çıkarıldıktan 5 dakika sonra üzerine soğuk şerbet dökülür, soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra ceviz ile süslenerek servis edilir. Eğer tercih edilirse servis tabağına alındıktan sonra tatlının üzerine tahin gezdirilebilir.

Afiyet olsun.
" } ] }