{ "title": "Lokma Tatlısı", "image": "https://www.tatlitarifi.gen.tr/images/lokma-tatlisi.jpg", "date": "21.01.2024 11:13:26", "author": "VELİ ATAY", "article": [ { "article": "Lokma tatlısı, un, şeker, tuz ve maya hazırlanmış olan hamurun, sıvı yağda kızartılması sonucunda hazırlanan, şerbetle tatlandırmak suretiyle servis yapılan meşhur bir Türk tatlısıdır. Türkiye'deki bazı bölgelerde şerbet dökülerek tatlı şeklinde yenilmesine rağmen, bazı bölgelerde ise pişi gibi Şerbetsiz olarak peynir ile yenildiği bilinmektedir.

Ortası delikli olan yuvarlak bir biçimde ve küre şeklinde olan iki tipi vardır. Halk arasında küre biçiminde olana Saray lokması adı verilir. Kaynağı Osmanlı sarayına dayandığı bilinmekle birlikte halk arasında da yapılması oldukça yaygındır. Özellikle de İzmir geleneğinin vazgeçilmez bir parçası durumuna gelmiştir. Bu sebepten ötürü de İzmir Lokması olarak da anılır. İzmir'de dini önemi bulunan günlerde her köşe başında kolaylıkla yapımını gördüğümüz lokma tatlısının halka ücretsiz bir şeklide dağıtıldığını görebilirsiniz. Özellikle de sünnet düğünlerinde lokma tatlısının taze bir şekilde hazırlanması, yapılması ve sünnet düğününe gelen davetlilere dağıtılması bir adet haline gelmiştir. Lokmanın bilinen birden fazla çeşidi de yapılmaktadır. Ankara'nın Güdül- Ayaş bölgesinde Bırtlak diye anılan bir lokma türü vardır. Lokma kelimesinin anlamı bir parça ekmek, bir ağız ve bur yudum anlamına geldiği bilinmektedir. Lokmanın bir türü olan bugün de Arap yemeklerinde tatlı kültüründe yer alan \" kadı lokması\" El- Bağdadi tarafından insanlara 13 ve 14. Yüzyılda anlatılarak tarif edilmiştir. Şimdide lokma tatlısının malzemelerine ve yapılış şeklini anlatalım.

Lokma Tatlısı tarifi için gerekli olan malzemeler

Lokma Tatlısı Hamuru için
Şerbetinin yapımı için
Lokma Tatlısı Nasıl Yapılır?

İlk önce tatlımızın şerbetini hazırlamamız gerekir. Çünkü şerbetin bir an önce hazır olması durumunda pişmiş olan hamur halinde tatlımızın üzerine dökmemiz için bir kenarda beklemesi şarttır. Şerbet için gerekli olan birtakım malzemeleri tenceremize koyup 15 dakikaya yakın kaynatalım. Şerbetin istenilen kıvamı kalın bir şekilde olmalı. Sakin haldeki sıvı bir şerbet olmamalıdır. Zaten 15 dakika yeterli olacaktır şerbetin kalın olması için. Şerbetimiz hazır olunca artık soğumaya bırakın. Aslında bu tatlıyı yapmaya başlarken şerbetini bir gün öncesinden hazır hale getirip soğutmak tatlıyı daha lezzetli bir hale getirecektir. Sonrasında ise hamur için koymamız gereken malzemeleri kabımıza alıp mikser yardımıyla 10 dakikaya yakın çırpalım. Sonra hamurumuzun üzerini kapak ile tam bir şekilde kapatarak mayalanmaya bırakalım. Güzelce mayalanmış olan hamuru tekrardan çırpalım. Hamurumuzun cıvık bir hamur olması gerekir. Sonra çırptığımız hamurumuzu boş bir poşete koyalım.

Tavaya bir miktar sıvı yağ döküp ocağı son dereceye alıp yağı iyice kızdıralım. Yağ kızınca ise ocağın ayarını biraz azaltalım. Orta derecede hem içi güzelce pişiyor hem de dış kısmı daha çıtır bir hale geliyor. Poşetimizin uç kısmını kesip bir elimizle sıkıca poşeti sıkalım bir elimizle de poşetin ucundan çıkan hamuru makas yardımıyla kesip lokmaların tavanın üzerine düşmesini sağlamamız gerekir. Makasın ucunu ise devamlı olarak tavadaki yağa batırarak hamuru bu şekilde keselim ki hamurumuzu makasa yapışmasın. Bu işlemi tava dolana kadar tatlı hamurumuz makasa yapışmasın. Bu işlemi tava dolana kadar tatlı hamurumuzu kesip tavaya yavaş yavaş bırakalım. Tavadaki yer alan lokmaları sürekli olarak karıştırarak her tarafının uygun bir şekilde pişmesini sağlayalım. Sonra her bir tarafı kızaran lokmaları delikli bir kepçeyle alıp şerbetimizin içine atalım. Şerbetin içinde bulunan lokmaları karıştıralım ve 2 dakika boyunca şerbette bıraktığımız lokmaları çıkarıp boş bir servis tabağına alalım. Çok fazla şerbette tutmamamız gerekir tatlımızı. Tatlıları isteğinize göre anında servis yapabilirsiniz. Şimdiden yapan herkese afiyet olsun diyelim.
" } ] }