{ "title": "Kireçte Kabak Tatlısı", "image": "https://www.tatlitarifi.gen.tr/images/kirecte-kabak-tatlisi.jpg", "date": "21.01.2024 06:27:40", "author": "Fidan Yıldırım", "article": [ { "article": "Kireçte kabak tatlısı, Bir çoğumuz bu tatlıya bayılır birçoğumuzda hiç tadına bile bakmamıştır sanırım. Yapım aşaması uzun süren oldukça zahmetli olan kabak tatlısı verilen emeklerin karşılığını fazlasıyla veren bir tatlı çeşididir. Normal kabak tatlısının aksine kireçte kabak tatlısı lokum gibi değil dışı kıtır kıtır içi şerbet dolgulu enfes bir tatlıdır. Kireçte kabak tatlısı kışlık reçel şeklinde de hazırlanıp saklanabilir. Köyde yaşayan veya bir şekilde köylere yolu düşenler bilirler. Kireçte kabak tatlısı yapmak için bir gün önceden kabaklar soyulup kirece yatırılır. Sabah erkenden ocaklar kurulup odun ateşinde koca kazanlarda kaynatılır konu komşuya ikramlar yapılır. Günümüzde bu değerler fazla kalmasa da bizlerde evimizde küçük tencerelerde yaparız. Biraz zaman ve marifet istese de ölçülere ve tarife uyduğumuz taktirde tatlıyı tutturabilirsiniz.

Kireçte kabak tatlısı için gerekli malzemeler
Kireçte Kabak Tatlısı Nasıl Yapılır?

Öncelikle Kireci bir kova suyun içerisine ıslatıyoruz ilk kirli suyunu döküp ikinci kez 5 litre su döküp karıştırıyoruz. Birkaç saat sonra baktığınızda kireç dibine çökmüş olacaktır. Biz duru hale gelen kireç suyunu kullanacağımız için fazla çalkalamadan suyu süzüyoruz ve kabuklarını soyup yıkadığımız ve ince dilimler şeklinde doğradığımız kabakları bu suya koyuyoruz. En az minimum 12 maksimum 18 saat kireçli suda bekletiyoruz. Kabakların suya tamamen batması için üzerine bir ağırlık koyabilirsiniz. Arada bir kabakları alt üst edip her yerine kireçli suyun temas etmesini sağlamalıyız.

Tatlının yapımı için ilk olarak şekeri ve suyu derin bir tencereye koyup bir taşım kaynatıyoruz. Kaynattığımız şerbeti ocaktan indirip tekrar soğutuyoruz direk kaynayan şerbete kabaklar atılır ise istenilen çıtır lığı elde edemeyiz. Daha sonra kireçli sudan çıkartıp üç dört defa duru suda yıkayıp Kürdan ile kabak dilimlerine delikler açar isek dilimlerin içerisine şerbet daha çok girecektir. Şerbetin içerisine bırakıyoruz. Kısık ateşte yaklaşık 2 veya 3 saat kaynatıyoruz. Dilerseniz 1 su bardağı pekmez ekleyip daha lezzetli hale getirebilirsiniz. 2 saat kaynattıktan sonra tatlıdan bir adet alıp dilediğimiz kıvama gelip gelmediğine kontrol ediyoruz ve yeterli değil ise bir süre daha kaynatıyoruz. Kaynattığımız tatlıyı ocaktan indirip bir kenarda soğutuyoruz ve şerbetli bir şekilde cam kavanoz veya saklama kaplarına koyup buz dolabında bekletiyoruz. Şerbetten çıkartıp servis yaparken dilerseniz ceviz veya tahin ile servis yapabilirsiniz. Tatlının altında kalan şerbeti silerseniz başka tatlılarda veya reçellerde değerlendirebilirsiniz afiyet olsun.
" } ] }