{ "title": "Kıbrıs Tatlısı", "image": "https://www.tatlitarifi.gen.tr/images/kibris-tatlisi.jpg", "date": "21.01.2024 13:31:08", "author": "ayşe ekercan", "article": [ { "article": "
Kıbrıs tatlısı en lezzetli tatlılardan biridir. Türk mutfaklarının vazgeçilmez tatlılarından biridir. Görüntüsü ve lezzeti ile önce gözümüze sonra midemize hitap ediyor. Çok sağlıklı bir tatlıdır ve insanları tıkamayan hafif bir tatlıdır. Süt veren anneler için faydalıdır. Annelerin sütünü artırır. Kıbrıs tatlısı vitamin ve mineral kaynağıdır. Kalsiyum ve protein kaynağıdır. Besleyicidir ve insanlara enerji verir. Misafirlerinize ikram edeceğiniz en güzel tatlılardandır. Kıbrıs tatlısını yapmak biraz zahmetli olsa da yerken iyiki yapmışım diyeceksiniz. Özel davetlerinizde, gün toplantılarında misafirlerinize ikram edebilirsiniz. Herkesin çok hoşuna gidecek bir tatlıdır. Bu tatlıyı bir gün önceden yaparsanız dinlenmiş oluyor ve daha güzel oluyor. Kıbrıs tatlısını herkesin yapmasını tavsiye ederim. Çok güzel oluyor. Çocuklarınıza gönül rahatlığı ile yedirebilirsiniz. Akşam çaylarının yanında çok güzel gidiyor. Yaz aylarında soğuk bir içecekle tüketebilirsiniz.

Kıbrıs tatlısı tarifinin malzemeleri

Keki için
Kıbrıs tatlısının kreması için malzemeleri
Kıbrıs tatlısının şerbeti için malzemeler
Kıbrıs tatlısının üzeri için malzemeler
Kıbrıs tatlısı tarifi nasıl yapılır?

Öncelikle Kıbrıs tatlısını yapmak için küçük boy bir tencereye şekeri ve suyu koyalım. 10 dakika kadar orta ateşte kaynatalım. Limon suyunu ekleyerek karıştıralım ve ocaktan alalım. Kreması için sütü, nişastayı ve toz şekeri küçük boy bir tencereye koyalım. Orta ateşte karıştırarak muhallebi kıvamını alıncaya kadar muhallebiyi ocaktan alalım ve ara sıra karıştırarak soğutalım.

Keki için yumurtayı ve şekeri beyazlaşıncaya kadar çırpalım. Daha sonra sıvı yağı ilave ederek biraz daha karıştıralım. Galeta ununu, Hindistan cevizini ve kabartma tozunu ekleyerek 1 dakika daha karıştıralım. Sonra orta boy dikdörtgen bir fırın tepsisine (Kare borcam da olabilir) sıvı yağ ile iyice yağlayalım. Fırın kalıbına kek hamurumuzu dökelim. Fırınımızı önceden 170 derecede ısıtalım ve kekimizi 30-35 dakika kadar pişirelim. (25 dakikadan sonra ara ara bir çöp şiş yardımı ile içinin pişmesini kontrol edelim. Fazla kurumadan fırından alalım).

Kekimiz pişince fırından alalım ve 2-3 dakika kadar ilk ısısını atmasını bekleyelim. Soğuk şerbeti bir kaşık yardımı ile kenarından ortasına doğru dökelim ve soğumaya bırakalım. Soğuyan kremanın içine toz halindeki 1 paket krem şantiyi dökelim ve mikserle yüksek devirde 3-4 dakika kadar çırpalım. Hazırladığımız kremayı soğuyan tatlının üzerine yayarak güzelce sürelim ve kremanın üzerine 3 yemek kaşığı kadar Hindistan cevizini serpelim. Tatlımızı buzdolabına kaldıralım ve 2-3 saat soğuttuktan sonra dilimleyerek servis yapın.

Not: Kıbrıs tatlısını hazırlarken dikkat etmemiz gereken bazı önemli püf noktaları vardır. Bunlardan biri kullandığımız kalıbın derinliği ve genişliğidir. Ben bu kekin kalın olmasını istediğim için yüksek bir porselen bir fırın kabı kullandım. Pişerken kabarıyor ve bütün kabı silme dolduruyor. Tam benim istediğim gibi kalınlıkda oldu. Siz orta boy ya da büyük boy bir borcam kullanabilirsiniz. Ama çok büyük bir tepsiye koyarsanız kekiniz ince olabilir.

Afiyet olsun.
" } ] }