{ "title": "Kerebiç Tatlısı", "image": "https://www.tatlitarifi.gen.tr/images/kerebic-tatlisi.jpg", "date": "21.01.2024 15:24:38", "author": "Mehmet Mustafa Kaya", "article": [ { "article": "
Kerebiç tatlısı, Mersin yöresine ait bol cevizli, fıstıklı özel bir tatlı çeşididir. Tatlının özelliği çöven otu köpüğünden yapılan krema ile servis edilmesidir. Ramazan sofralarında ve özellikle bayramlarda yapılan bir tatlıdır. İçi ceviz ve yeşil fıstıkla doldu olan atlının sunumu da lezzeti kadar mükemmel denilebilir. Kerebiç tatlısının orijinalini yapmak için çöven kremasını hazırlamaya bir gün önceden başlamak gerekiyor. Bir gece suda bekleyecek olan otların ertesi gün 2 saat kaynatılması lazım zira. Bu sebeple tatlının hazırlıklarına bir gün önceden başlanır. Çöven kreması yerine hazır krem şanti de kullanılabilir. Karanfilgiller familyasından olan çöven otu tahin helvası yapımında da yer alan bir bitkidir.

Kerebiç tatlısı için gerekli malzemeler
İç harcı için
Çöven kreması için
Çöven kreması nasıl yapılır?

Çöven otları yıkanır ve 4 bardak su ile bir tencereye konur, bir gece suda öylece bekletilir. Sabahleyin çöven otu 2 saat boyunca kaynatılır. Kaynama sırasında suyu çok azalırsa 1-2 bardak su daha eklenir. Ocaktan alındığında suyu bir kabın içerisine süzülür. Üzerine pudra şekeri eklenip karıştırılır. Şekerli çöven suyu ılındığında karıştırıcı ile köpürene kadar çırpılır. Çırpılan çöven köpüğünün kıvamı koyulaşınca krema hazır hale gelir. Pişirilmiş olan kerebiçler çöven kremasının içerisine atılır. Üzerine tarçın serpilip servis edilir.

Kerebiç tatlısı nasıl yapılır?

Hamur yapılacak kabın içerisine yumurtalar kırılır üzerine pudra şekeri koyularak karıştırılır. Şekerle yumurta özleştikten sonra margarin eritilir, sıvı yağla birlikte yumurtanın içerisine katılır. Daha sonra irmik, vanilya ilave edilip karıştırılır. En son un ve kabartma tozu da eklenip Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar yoğrulur. Hazır olan hamur buzdolabında 10 dakika bekletilir. Hamur dinlenirken iç harç hazırlanır. Eğer kullanılacak cevizler yahut fıstıklar dövülmemişse, robottan geçirilir. Tercihe göre tatlının içi sadece cevizden yahut yeşil fıstıktan olabilir. Bir kabın içerisine tarçın ve 2 bardak ceviz yahut Antep fıstığı konup harmanlanır.

Dolaptan çıkarılan hamurdan cevizden biraz büyük parçalar koparılır. İçli köfte açar gibi hamur açılır ve içerisine tarçınlı ceviz içi doldurulup kapatılır. Avuç içiyle yuvarlayıp fırın tepsisine dizilir. Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında üzerleri kızarana kadar pişirilir. Pişen tatlılar önceden hazırlanmış olan çöven kremasının içerisine konur üzerine ve buzdolabında bir süre bekletilir. Eğer çöven kreması yoksa hazır krem şanti koyu bir kıvamda olacak şekilde çırpılır ve tatlılar bu kremanın içerisine yatırılır. Daha sonra üzerine tarçın serpilip servis edilir.
" } ] }